Τη μη έκδοση της Μαρίας Εφίμοβα πληροφοριοδότρια της δολοφονηθείσας Μαλτέζας δημοσιογράφου, Δάφνης Γκαρουάνα Γκαλίθια, στη Μάλτα, αποφάσισε σήμερα ο Άρειος Πάγος. Η απόφαση αυτή θεωρείται σταθμός για το πώς αντιμετωπίζει η έννομη τάξη στην Ελλάδα τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος καθώς είναι η πρώτη σχετική υπόθεση που διαχειρίζεται.
Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε τη μη έκδοση της Μαρίας Εφίμοβα στην Μάλτα, το μεσημέρι της Πέμπτης, καθώς η υπόθεση παραπέμφθηκε στην κρίση του, μετά από έφεση κατά της αρχικής απόφασης – σταθμού της εισαγγελίας.
Σημειώνεται ότι το Εφετείο στις 12 Απριλίου είχε δεχτεί την εισήγηση της εισαγγελέως, η οποία χαρακτήρισε τα ευρωπαϊκά εντάλματα εναντίον της Εφίμοβα εν μέρει ασαφή, αόριστα και παράτυπα, ενώ χαρακτήρισε ήσσονος σημασίας τα αποδιδόμενα αδικήματα, τα οποία δεν δικαιολογούν την έκδοση ευρωπαϊκών ενταλμάτων.
Ωστόσο, μία μέρα μετά ο προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών Αθήνας άσκησε έφεση κατά της απόφασης με την οποία αφέθηκε ελεύθερη η 36χρονη παραπέμποντας την υπόθεση στον Άρειο Πάγο.
Η Μαρία Εφίμοβα εργαζόταν στη τράπεζα Pilatus Bank και είχε αποκαλύψει στην Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, τη δημοσιογράφο που δολοφονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου του 2017 ενώ ερευνούσε το σκάνδαλο διαφθοράς, ότι η τράπεζά της διευκόλυνε τις ύποπτες συναλλαγές της Egrant Inc., μιας παναμαϊκής επιχείρησης που ανήκε στη Michelle Muscat, σύζυγο του πρωθυπουργού της Μάλτας Joseph Muscat.
«Δεν έχω μάθει όμως να ζω ζητώντας συνέχεια βοήθεια»
Μιλώντας στο ThePress Project και τη Τζένη Τσιροπούλου, λίγες ημέρες πριν, και ερωτηθείς αν θα μείνει στην Ελλάδα αν η απόφαση είναι θετική δήλωσε: «Θα μείνουμε, ναι, γιατί έχουν και τα παιδιά το σχολείο. Εγώ έχασα τη δουλειά μου γιατί ο εργοδότης μου στη Μάλτα ανησύχησε ότι θα έχει πρόβλημα αν με κρατήσει. Δεν τον παρεξηγώ. Τώρα δουλεύω λίγο ως αντικαταστάτρια σε ξενοδοχεία. Ο άντρας μου με όλο αυτό το άγχος δεν είναι σε θέση ψυχολογικά να εργαστεί και αναγκαστικά ζητάμε βοήθεια από συγγενείς. Είναι κουραστικό και δύσκολο. Ευτυχώς κάνουμε και λίγο χιούμορ μεταξύ μας για να μην τρελαθούμε. Δεν έχω μάθει όμως να ζω ζητώντας συνέχεια βοήθεια».
*Διαβάστε το πλήρες ρεπορτάζ της Τζένης Τσιροπούλου στο TPP: Τι θα κάνει η Ελλάδα με την πρώτη υπόθεση για έκδοση whistleblower; Η ιστορία της Μαρίας Εφίμοβα