Ειδικότερα, ερωτηθείς για το «ποιες κινήσεις σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να προσέλθουν στις κάλπες όσο το δυνατό περισσότεροι πολίτες και ειδικά οι νέοι πολλοί, εκ των οποίων ήδη εργάζονται σε τουριστικές δομές» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν βλέπει καν το λόγο να το συζητάμε, ιδιαίτερα αυτό το θέμα.
«Από εκεί και πέρα το είπαμε ξανά, δεν βλέπω κάποιο λόγο να συζητάμε ιδιαίτερα αυτό το θέμα, δεν είχε απασχολήσει τις περασμένες εκλογές που επίσης είχαμε καλοκαίρι εκλογές».
Ακόμη, για θέατρο του παραλόγου και «κατάρρευση» του αφηγήματος περί προοδευτικής διακυβέρνησης έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, με φόντο την πολιτική αντιπαράθεση για τις μετεκλογικές συνεργασίες.
«Χρειάστηκαν μόλις πέντε ημέρες από την προκήρυξη των εκλογών για να καταρρεύσουν τα φληναφήματα περί προοδευτικής διακυβέρνησης και να φανεί τελικά ότι οι θιασώτες της απλής αναλογικής και των -έτσι χωρίς πρόγραμμα- κυβερνήσεων συνεργασίας είναι απλώς θιασώτες της ακυβερνησίας και της παραλυσίας» ανέφερε ο κ. Σκέρτσος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Όπως σημείωσε, όλες αυτές τις μέρες «παρακολουθούμε μία Βαβέλ που αναδεικνύει γιατί είναι επικίνδυνο να πάμε στην κάλπη της 21ης Μαΐου με χαλαρή ψήφο: Από τη μια βλέπουμε τον κ. Τσίπρα και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αρχική αφωνία τους για το “σχέδιο Δημητρα” του πιθανού παλιού -νεου εταιρου τους Γιάνη Βαρουφάκη, να εφευρίσκουν από 24ωρο σε 24ωρο και ένα καινούργιο μοντέλο για την “προοδευτική διακυβέρνηση”: πότε την βαφτίζουν “κυβερνηση των ηττημένων”, την άλλη μέρα “κυβέρνηση των νικητών”, την ονειρεύονται με τον Βαρουφάκη και το σχέδιο Δημητρα-δραχμή ή χωρίς τον Βαρουφάκη αλλά με την ανοχή του, άλλοτε την θέλουν με το ΠΑΣΟΚ ή με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ ή και με την ανοχή του ΚΚΕ που ζητάει ασύντακτη έξοδο από την Ε.Ε. και ταυτόχρονα εντίμως χαρακτηρίζει όλο αυτό το αλαλούμ περί προοδευτικής διακυβέρνησης με μια λέξη: “μούφα”».
Από την άλλη, συνέχισε ο υπουργός Επικρατείας, «βλέπουμε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να θέτει ως “κόκκινη” απαράβατη γραμμή τη μη συνεργασία με τον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Τσίπρα και τον κ. Βαρουφάκη και να υπονοεί ουσιαστικά ότι κατάλληλος για την πρωθυπουργία είναι μόνο ο αρχηγός του τρίτου κόμματος ή κάποιος “άγνωστος Χ” που θα προκύψει από παρασκηνιακά μαγειρέματα. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα».
Παρατήρησε δε ότι από τις 20 χώρες της Ε.Ε. που έχουν κυβερνήσεις συνεργασίας, στις 17 πρωθυπουργος είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος και στις άλλες τρεις οι αρχηγοί είτε του δεύτερου είτε του τρίτου κόμματος. «Ας μας πει ξεκάθαρα τουλάχιστον ο κ. Ανδρουλακης ότι σύμφωνα με τη λογική του μόνο ο αρχηγός του τρίτου κόμματος επιτρέπεται τελικά να γίνει πρωθυπουργόα στη χώρα μας» πρόσθεσε.
«Με άλλα λόγια το αφήγημα περί προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας κατέρρευσε πριν καλά -καλά αρχίσει η προεκλογική περίοδος. Φανταστείτε τα κόμματα αυτά να έπρεπε να συνεννοηθούν σε συνθήκες πραγματικής διακυβέρνησης όταν δεν μπορούν τώρα να τα βρουν ή μάλλον δεν ξέρουν καν τι θέλουν» συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Συνεχίζοντας την κριτική του στον ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως «το οικονομικό πρόγραμμά του έχει κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στα 46 δισ. ευρώ στην τετραετία». «Αυτό σημαίνει ότι, αν δεν σκοπεύουν -οπως ισχυριζονται- να αυξήσουν φόρους, τότε αυτομάτως θα μας θέσουν σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και ξανά εποπτείας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Δηλαδή νέα μνημόνια» είπε. Σημείωσε ακόμη πως «με το οικονομικό πρόγραμμα των 46 δισ. ευρώ, αλλά και την κρατικοποίηση τραπεζών και εταιρειών ενέργειας που εξήγγειλε χθες ο κ. Σταθάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καν ανάγκη το σχέδιο “Δήμητρα” για να τινάξει την οικονομία στον αέρα και να αποχαιρετήσουμε και την επενδυτική βαθμίδα, αλλά και τη δημοσιονομική μας ανεξαρτησία ξανά».
«Οι ιδέες του κ. Βαρουφάκη βρίσκονται ήδη μέσα στο κόμμα και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον κ. Βαρουφάκη» τόνισε ο κ. Σκέρτσος, προσθέτοντας: «Κρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας σημαίνει ξανά σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωσύστημα και παραβίαση των όρων του τρίτου μνημονίου- του επαχθέστερου -που οι ίδιοι υπέγραψαν. Και ενώ δεν έχουμε πάρει ακόμα επενδυτική βαθμίδα και στηριζόμαστε σε waivers σε εξαιρεσεις δηλαδη του Δ.Σ. της Ε.Κ.Τ. για το επιλέξιμο των ελληνικών ομολόγων. Είναι μια Βαρουφακεια πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ με τεράστιο κόστος που κλείνει οριστικά την πόρτα της επενδυτικής βαθμίδας και βάζει σε νέες περιπέτειες τη χώρα».