Την ώρα που τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται με αλματώδη ρυθμό, η μετάλλαξη «Δέλτα» προελαύνει, «δεν υπάρχουν ακυρώσεις στην Μύκονο. Ακυρώσεις υπάρχουν μόνο στην φαντασία όσων τα γράφουν. Μίλησα με τους ξενοδόχους και με διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν ακυρώσεις» είπε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Τουρισμού. «Δεν φοβόμαστε τα δύσκολα μέτρα» είπε Χάρης Θεοχάρης για τα νησιά που θα παρατηρείται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, ενώ διαβεβαίωσε για την ομαλή τουριστική κίνηση στην Μύκονο «παρά το μίνι lockdown».

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου είπε ότι τα στοιχεία από τους ξενοδόχους και τους επιχειρηματίες του κοσμοπολίτικου νησιού διαψεύδουν τα δημοσιεύματα που μιλούν για μαζικές ακυρώσεις λόγω των νέων αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Πέραν αυτών ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα προτάξει το ζήτημα του τουρισμού και της οικονομίας εις βάρος της υγείας των πολιτών επισημαίνοντας πως αν χρειαστεί θα ληφθούν αυστηρά μέτρα και σε άλλα νησιά. «Δεν θα αφήσουμε τα πράγματα να κυλήσουν χάριν της οικονομίας.  Οι πολίτες θέλουν τήρηση των μέτρων. Οι τουρίστες το επισημαίνουν όπου διαπιστώνουν ότι δεν τηρούνται. Οι κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να τηρηθούν τα μέτρα» σημείωσε. Παρόλ’ αυτά θυμίζουμε πως η κυβέρνηση, δια στόματος Σοφίας Βούλτεψη, υποστήριζε πως οι τουρίστες φέρνουν χρήματα στη χώρα. Συγκεκριμένα, σημείωνε πως «ο τουρίστας δεν είναι απλός τουρίστας. Ο τουρίστας είναι αυτός που φέρνει χρήματα στην χώρα. Άρα πάντοτε θα κάνουμε κάποια θυσία. Δεν το κάνει για τον εαυτό του. Το κάνει γιατί ο τουρίστας που θα’ ρθει, θα ξοδέψει χρήματα».

Ακόμη, ο υπουργός Τουρισμού απέρριψε τις αιτιάσεις ότι ο τουρισμός είναι η αιτία της αύξησης των κρουσμάτων, λέγοντας πως αυξήσεις κρουσμάτων έχουμε και στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες και επεσήμανε ότι «δεν υποσχεθήκαμε ποτέ και σε κανένα ότι το φετινό καλοκαίρι θα ήταν εύκολο», ξεχνώντας τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος στο τέλος Μαΐου προέβλεπε ότι «τον Ιούλιο, τον Αύγουστο, αναμένω πως τα πράγματα θα θυμίζουν πολύ ένα φυσιολογικό καλοκαίρι».

«Το ελληνικό τουριστικό προϊόν είναι ασφαλές γιατί βάζουμε την ασφάλεια στο κέντρο του ενδιαφέροντος» είπε ο κ. Θεοχάρης για να προσθέσει: «Δεν υποσχεθήκαμε εύκολο καλοκαίρι. Δεν είναι εύκολο. Και εδώ είμαστε από πάνω και κάνουμε ότι χρειάζεται. Βάζουμε κάθε εβδομάδα περισσότερα ξενοδοχεία καραντίνας σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές. Η αύξηση κρουσμάτων που βλέπουμε σε όλο τον πλανήτη δεν είναι από τον τουρισμό αλλά από την μετάλλαξη Δέλτα». Τέλος, ο κ. Θεοχάρης αναγνώρισε πως υπήρξε αδυναμία στο «να μπορέσουμε να μεταφέρουμε μέσω της ακτοπλοΐας με ασφάλεια τους ανθρώπους που έβγαιναν θετικοί στα τεστ».

«Κατά φαντασίαν υπουργό» χαρακτηρίζει τον Χάρη Θεοχάρη ο ΣΥΡΙΖΑ

«Τρεις μέρες μετά το lockdown της Μυκόνου, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης εμφανίστηκε τελικά στη Βουλή και αντί συγγνώμης, αρκέστηκε στο να δηλώσει πως «δεν υπάρχουν ακυρώσεις στην Μύκονο» κι ενώ εγκαταλείπουν ήδη το νησί κατά εκατοντάδες οι ξένοι τουρίστες», καταγγέλλει η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου.

Στα κάγκελα για τις ακυρώσεις οι επιχειρηματίες της Μυκόνου

Επισημαίνεται πως θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει τα μέτρα του τοπικού lockdown στη Μύκονο με τους επιχειρηματίες να προειδοποιούν πως πολλοί ακυρώνουν τις διακοπές τους κι αυτό σημαίνει «ένα οριστικό τέλος» για τους ίδιους. Σχολιάζοντας το αντίκτυπο των μέτρων στον τουρισμό του νησιού στην εκπομπή «Από τις έξι» τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος των επιχειρήσεων εστίασης τόνισε: «Οι άνθρωποι που έχουν περάσει ένα δύσκολο χειμώνα θέλουν να διασκεδάσουν. Δεν μπορούν να δεχτούν ότι ήρθαν στη Μύκονο που είναι ένα νησί διασκέδασης και πρέπει να είναι σε ένα νησί σιωπητηρίου και στη μία ώρα να πηγαίνουν για ύπνο. Πολλοί ακυρώνουν τις διακοπές τους και για τον Αύγουστο. Αν παραμείνουν τα μέτρα αυτά, είναι οριστικό τέλος για εμάς». «Ζητάμε τη βοήθεια της Πολιτείας. Να έρθουν κλιμάκια του ΕΟΔΥ, τα οποία να μπορούν να διενεργήσουν χιλιάδες τεστ. Θα βοηθήσουμε εμείς στη διαμονή τους. Να αγοράσουμε τα τεστ για να μπορέσουμε να πάμε παρακάτω», δήλωσε στην ΕΡΤ τη Δευτέρα ο Ηρακλής Ζησιμόπουλος, γγ του Σωματείου Επιχειρηματιών Κέντρων Εστίασης και Διασκέδασης Μυκόνου. «Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση, γιατί η Μύκονος είναι νησί διασκέδασης. Δεν μπορεί να θεωρήσει κανείς ότι θα υπάρχει Μύκονος χωρίς μουσική. Υπάρχουν πολλές ακυρώσεις και άμεσες και για το υπόλοιπο του καλοκαιριού», πρόσθεσε.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Ηρακλής Ζησιμόπουλος δήλωσε ότι «εμείς προτείνουμε μέτρα που να δίνουν και ασφάλεια και να προσπαθούν να αφήσουν τη Μύκονο να κρατήσει το χαρακτήρα της. Να επιβληθεί ξανά η χρήση μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, ιδίως στον παραδοσιακό οικισμό. Ζητάμε να γίνεται ανανέωση του Green Pass ανά 72 ώρες για να μπορούν να κινούνται ελεύθερα στο νησί οι ανεμβολίαστοι τουρίστες». «Εισέρχονται πολλά κρούσματα, τα οποία δεν τα περιμέναμε», δήλωσε ο Αλέξανδρος Κουκάς, αντιδήμαρχος Μυκόνου, ο οποίος πρόσθεσε ότι «πιαστήκαμε λίγο αδιάβαστοι».

«Ως μόνιμοι κάτοικοι έχουμε πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμού» επισήμανε ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Επιχειρηματιών Κέντρων Εστίασης και Διασκέδασης Μυκόνου, ενώ σχολιάζοντας το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού των εργαζομένων – που φτάνει το 50%- είπε ότι ως επιχειρηματίες «θέλουμε να πριμοδοτήσουμε επιπλέον με 150 € τον κάθε εργαζόμενο που θα πάει να εμβολιαστεί. Όσα λόγια και να τους λέμε, μερικοί δεν πείθονται. Προσπαθούμε να τους δώσουμε ένα επιπλέον κίνητρο».