Την επιβολή νέων μέτρων σε όσα άτομα δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο προανήγγειλε επί της ουσίας σε τηλεοπτική του εμφανιση στην ΕΡΤ ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, υποστηρίζοντας πως «δεν μιλάμε για περιορισμούς. Μιλάμε για άρση περιορισμών στους εμβολιασμένους». Παρουσίασε μάλιστα ως δεδομένο ότι «όλοι όσοι δεν εμβολιάζονται θα πρέπει να κάνουν τεστ» επικαλούμενος την «παγκόσμια πρακτική» και συμπλήρωσε πως η εξέλιξη αυτή δεν θα πρέπει να δημιουργεί καμία έκπληξη, καθώς  «ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί απέναντι σε αυτή τη μάχη. Η ευθύνη είναι απέναντι και στους γύρω μας. Η Κυβέρνηση πρέπει να προασπίσει τη δημόσια υγεία και να προφυλάξει την ανθρώπινη ζωή».

«Αν δεν εμβολιαστούμε, δεν μπορούμε να αποκλειστούμε από το να πάμε να ψωνίσουμε στο σούπερ μάρκετ, ή δεξιά και αριστερά. Θα πρέπει λοιπόν να μπούμε σε μια διαδικασία ελέγχου για λόγους υγειονομικής ασφάλειας» υποστήριξε το Σάββατο ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος. «Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι να κάνει κανείς ένα rapid test για να πάει να ψωνίσει,γιατί έτσι πρέπει να κάνει. Γιατί μέσα στο μαγαζί δεν μπορεί να μπει κανείς και να είναι θετικός για τη Δέλτα και να μεταδίδει δεξιά και αριστερά, ακόμη και στους εμβολιασμένους», δήλωσε μιλώντας στο ΣΚΑΪ, και επικεντρώθηκε στην πολυπλοκότητα του «να είναι οι μισοί εμβολιασμένοι, ή το 60% και όλοι οι άλλοι να τρέχουν πριν μπούνε σε κλειστά καταστήματα», παρουσιάζοντας ωστόσο ως δεδομένη την υποχρέωση προσκόμισης αρνητικού τεστ από ανεμβολίαστους.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά σε τηλεοπτική του εμφάνιση στο  OPEN την Δευτέρα ανέφερε πως «αυτό θα ήταν το υγειονομικά ασφαλές».