Δεύτερο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης του κορονοϊού έχει εντοπιστεί στην Ελλάδα, δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση του πρώτου από τον ΕΟΔΥ. Το πρώτο κρούσμα είχε βρεθεί στην Πάτρα, ενώ το δεύτερο περιστατικό βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, το δεύτερο κρούσμα ανιχνεύθηκε σε μαζική δειγματοληψία των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ. Πρόκειται για γυναίκα 33 ετών, αλλοδαπή, που ζει στην Αττική, με ιστορικό ταξιδιού από το Ντουμπάι στις 4/4/2021 και με αρνητικό PCR τεστ από τη χώρα αναχώρησης. Το κρούσμα εμφάνισε συμπτώματα μετά την είσοδό της στη χώρα, χωρίς όμως να απαιτηθεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Σχετικά με το περιστατικό στην Πάτρα, όπως είχε γνωστοποιήσει ο ΕΟΔΥ, η επιδημιολογική διερεύνηση δεν έδειξε ιστορικό ταξιδιού, ούτε επαφή με κάποιο γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα. «Το κρούσμα εμφάνισε συμπτώματα χαρακτηριστικά της νόσου χωρίς ανάγκη νοσηλείας. Τα κλινικά συμπτώματα έχουν αποδράμει πλήρως, έχει ολοκληρωθεί η απομόνωσή του και ο ΕΟΔΥ έχει ξεκινήσει την ιχνηλάτηση και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία μαζί του», επισημαινόταν στην ανακοίνωση.

Στη συμπεριφορά της ινδικής μετάλλαξης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis, Αθηνά Λινού, μιλώντας στον ANT1. «Δεν είναι γνωστές οι συνέπειες της ινδικής μετάλλαξης. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη φέρεται να έχει εύκολη μετάδοση και θέλουμε να δούμε εάν η κατάσταση που βιώνει η Ινδία (σ.σ με την εκρηκτική αύξηση ημερήσιων κρουσμάτων και θανάτων) οφείλεται στην μετάλλαξη αυτή του ιού» είπε χαρακτηριστικά. Η ίδια υπογράμμισε πως φαίνεται να προκύπτει ότι η παραλλαγή αυτή του κορονοϊού είναι ανθεκτική και εξουδετερώνει αντισώματα που αναπτύσσονται με τα εμβόλια, σχολιάζοντας πως «μπορεί το εμβόλιο να “πιάνει” εν μέρει την ινδική μετάλλαξη, δηλαδή μπορεί τα εμβόλια να δίνουν ανοσία στο 60% αντί στο 90%».

«Δεν φαίνεται η ινδική μετάλλαξη να είναι πιο επικίνδυνη, δείχνει να είναι πιο μεταδοτική, αλλά χειρότερη δεν είναι από τα άλλα στελέχη του κορονοϊού», ανέφερε στον ΑΝΤ1 η Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου “Η Σωτηρία”, Μίνα Γκάγκα. Όπως επεσήμανε, «στα νοσοκομεία ουσιαστικά έχουμε πάψει να βλέπουμε εμβολιασμένους, οι εμβολιασμένοι δεν έχουν κίνδυνο θανάτου ή σοβαρής νόσησης. Τα εμβόλια έχουν αποδειχτεί πάρα πολύ αποτελεσματικά και έχουν ελάχιστες παρενέργειες που μπορούμε να την προλάβουμε, ξέροντας τα συμπτώματα, αν μια στο εκατομμύριο συμβεί κάτι. Έχω δύο γιούς για τους οποίους ανοίγει τώρα η πλατφόρμα και θα κάνουν και οι δύο το εμβόλιο της AstraZeneca».

Στις μεταλλάξεις του ιού εν γένει αναφέρθηκε και η Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών – Πειραιώς, η Ματίνα Παγώνη, τονίζοντας πως έχει μεγάλη σημασία να κάνουν όλοι το εμβόλιο για τον κορονοϊό. «Οι μεταλλάξεις αφορούν κυρίως τις νεαρότερες ηλικίες και στο “Γ. Γεννηματάς” υπάρχουν πολλοί ασθενείς που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, όπως ισχύει και για την πλειονότητα όσων ασθενών με κορονοϊό που βρίσκονται στις ΜΕΘ».