«Είναι τεράστιο σκάνδαλο, αυτό φαίνεται από τα στοιχεία. Το ποινικό σκέλος το διερευνά η δικαιοσύνη. Η κρίση που ζήσαμε δεν ήταν μόνο οικονομική αλλά και ηθική. Οι Έλληνες πολίτες θέλουν να αποκατασταθεί ένα αίσθημα δικαίου. Πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε για να διερευνηθούν τέτοιες υποθέσεις σε βάθος, να αποδοθούν ευθύνες εκεί που αναλογούν και να ξέρουμε τι συνέβη σε αυτή τη χώρα» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στην τηλεόραση του Alpha, λίγες ώρες πριν η υπόθεση της «σκευωρίας της Novartis» κατά την κυβέρνηση συζητηθεί στη Βουλή.

Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να προχωρήσει σε εξεταστική, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει «να έχει το θάρρος να αναλάβει την πολιτικής ευθύνη».

Όπως τόνισε ο Α. Χαρίτσης, «αν θέλει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μία τέτοια ενέργεια, να έχει το θάρρος να αναλάβει την πολιτική της ευθύνη και να το φέρει στη Βουλή. Θα πρέπει όμως πρώτα η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης να λύσουν τα εσωτερικά τους προβλήματα, να δουν τι θα κάνουν, σε ποιες πιέσεις θα ενδώσουν και να δούμε μετά τι θα γίνει».

«Είναι μία προσπάθεια από μεριάς της κυβέρνησης, ακριβώς για να μη γίνει συζήτηση για την ουσία της υπόθεσης της Novartis (υπερτιμολογήσεις, δαπάνη φαρμάκου κτλ). Προσπαθεί να αποπροσανατολίσει και να εκδικηθεί τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή ανέδειξε αυτό το σκάνδαλο και μιλάει για εξεταστικές και προανακριτικές επιτροπές» δήλωσε ακόμη, τονίζοντας πως «δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, θα διερευνήσουμε σε βάθος όλες τις πτυχές αυτής της υπόθεσης».

Ακόμη, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε πως έχει σημασία αυτό το σκάνδαλο να διερευνηθεί σε βάθος για να γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες τι ακριβώς συνέβη. «Κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε, κατηγορηθήκαμε για το ότι αναδείξαμε αυτό το σκάνδαλο. Αναδείξαμε πολιτικά το σκάνδαλο, συνολικά για το φάρμακο αλλά και για την υπόθεση Novartis» υπογράμμισε και διερωτήθηκε αν υπάρχει πολίτης που να πιστεύει ότι «όλο αυτό το πάρτι της σπατάλης» έγινε και η τότε πολιτική ηγεσία δεν είχε ιδέα τι συνέβαινε.

Επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι το θέμα έχει και διεθνείς διαστάσεις «αφού η Ελλάδα υπήρξε χώρα αναφοράς για τον προσδιορισμό των τιμών σε άλλα 20 κράτη», προσθέτοντας πως «η εταιρία εξασφάλιζε υπερτιμολογήσεις στην Ελλάδα, εκτινάσσοντας έτσι τα κέρδη της πανευρωπαϊκά. Στην κρίση δεν μπήκαμε τυχαία. Το 2011 η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα ήταν 4 δις. ευρώ υψηλότερη. Και εμείς κατηγορηθήκαμε που αναδείξαμε αυτό το σκάνδαλο στις πολιτικές του διαστάσεις».,

«Με το ποινικό σκέλος θα ασχοληθεί η δικαιοσύνη, και ορθώς έστειλε στη Βουλή δικογραφίες που αφορούν πρόσωπα συγκεκριμένα, βάσει της διαδικασίας που ορίζει το Σύνταγμα και το άρθρο 86» ανέφερε ακόμα για να επαναλάβει πως θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες.

«Είναι τεράστιο σκάνδαλο, αυτό φαίνεται από τα στοιχεία. Το ποινικό σκέλος το διερευνά η δικαιοσύνη. Η κρίση που ζήσαμε δεν ήταν μόνο οικονομική αλλά και ηθική. Οι Έλληνες πολίτες θέλουν να αποκατασταθεί ένα αίσθημα δικαίου. Πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε για να διερευνηθούν τέτοιες υποθέσεις σε βάθος, να αποδοθούν ευθύνες εκεί που αναλογούν και να ξέρουμε τι συνέβη σε αυτή τη χώρα» υπογράμμισε.

Υπέρ των υψηλότερων εισοδημάτων η Νέα Δημοκρατία

Εξάλλου, αναφορικά με το πεδίο της οικονομίας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «η δική μας διακυβέρνηση άφησε γεμάτα ταμεία και μια οικονομία με δυνατότητες για τη λήψη μέτρων ελάφρυνσης για την κοινωνική πλειοψηφία» και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «την ενδιαφέρει να ενισχύσει τα υψηλότερα εισοδήματα», ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για την κατάργηση του κοινωνικού μερίσματος.

«Εμείς δεν δίναμε επίδομα αλλά μία μόνιμη, απαραίτητη στήριξη στους συνταξιούχους με τη μορφή της 13ης σύνταξης. Τώρα βλέπουμε την κυβέρνηση της ΝΔ να μην συνεχίζει αυτό το μέτρο και ταυτόχρονα να ανακοινώνει ότι δε θα δοθεί φέτος το κοινωνικό μέρισμα» υπογράμμισε ακόμα ο Α. Χαρίτσης.

Σημείωσε επίσης πως «βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ το 83% της φορολογίας μεταξύ του 2010 και του 2018 επιβλήθηκε την πενταετία 2010-2015», επιρρίπτοντας ευθύνες στις κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ για την «πίεση που λειτούργησε σωρευτικά για τη μεσαία τάξη», ενώ αναφέρθηκε ακόμα στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε μέτρα ανακούφισης αμέσως μετά την «έξοδο από το Μνημόνιο».

Τέλος, επισήμανε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης από την πλευρά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ «ήταν προϋπολογισμένα, δεν ήταν παροχολογία» και επέκρινε τη ΝΔ, διότι, «όχι μόνο δεν συνεχίζει τα μέτρα αυτά, αλλά καταργεί και το κοινωνικό μέρισμα, ενώ ταυτόχρονα θριαμβολογεί για μέτρα που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ».