Ο Κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε τη δευτερολογία του εξαπολύοντας επίθεση στον γ.γ. του ΜέΡΑ25,  Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος μόλις είχε κατέβη από το βήμα της Βουλής, αναφέροντας προκλητικά ότι «συμμερίζεται αυτό που λέει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ότι γλιτώσαμε από την συγκεκριμένη κυβέρνηση. Δεν τιμά τον Τσίπρα ότι ο κ. Βαρουφάκης αποτέλεσε Υπουργό Οικονομικών της ελληνικής κυβέρνησης που διαχειρίστηκε κρίσιμες διαπραγματεύσεις στη δύσκολη συγκυρία».

Στη συνέχεια, σχολίασε την κόντρα που σημειώθηκε νωρίτερα μεταξύ Τσίπρα και Γεραπετρίτη, αναφέροντας ότι ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρησιμοποίησε μέσα στο βουλευτήριο λέξεις προσβλητικές, οριακά μηνύσιμες, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα για «άλλη μία κοινοβουλευτική κωλοτούμπα, και κοινοβουλευτική θρασυδειλία, χωρίς να υπολογίσει ότι ο κ. Γεραπετρίτης θα απαντήσει».

Τα πυρά σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίστηκαν, με τον Πρωθυπουργό να κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα για διπλό σφάλμα. Αφενός, ότι στην πρωτολογία του χρησιμοποίησε λέξεις και φράσεις που ειπώθηκαν σε μία απόρρητη διαδικασία, ενώ αφετέρου, ότι διαστρέβλωσε τα λεγόμενα του διοικητή τη ΕΥΠ, διασπείροντάς τα σε φιλικά προς την αντιπολίτευση μέσα ενημέρωσης, κατηγορώντας τον ότι παραβιάζει τη νομοθεσία.

«Κοίταξα τον ελληνικό λαό στα μάτια»

Ο Πρωθυπουργός σε μία ακόμη απόπειρα να αποποιηθεί τις ευθύνες που βαραίνουν τη θεσμική του θέση για το σκάνδαλο των υποκλοπών, επικαλέστηκε την ειλικρίνειά του απέναντι στον ελληνικό λαό. Συγκεκριμένα, χωρίς να τεκμηριώσει το πώς γίνεται «να μην άκουσε και να μη γνώριζε» εφόσον η ΕΥΠ με συγκεκριμένη αλλαγή της νομοθεσίας υπάγεται στον έλεγχο του πρωθυπουργικού γραφείου, έκανε επίκληση στο συναίσθημα λέγοντας: «κοίταξα τον ελληνικό λαό στα μάτια και διαβεβαίωσα ότι δεν ήξερα τίποτα για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη και κανενός δημοσιογράφου ή πολιτικού προσώπου», καλώντας τον ελληνικό λαό «να διαλέξει ποιον θα πιστέψει».

Με αφορμή την πρωτολογία του Γιάνη Βαρουφάκη ανέφερε: «Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι δεν ακούγατε κανένα πολιτικό, δημοσιογράφο ή επιχειρηματία. Μα κανείς Πρωθυπουργός δεν έχει ούτε τη δυνατότητα αλλά ούτε και το δικαίωμα να γνωρίζει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ. Εγώ δεν το γνωρίζω. Ο ΠΘ είναι αποδέκτης πληροφοριών, διαβαθμισμένων που πολύ συχνά προσγειώνονται στα χέρια μας από πηγή υψηλής αξιοπιστίας, για την οποία δεν διανοήθηκα ποτέ ποια είναι. Εσείς; Γνωρίζατε; Αν γνωρίζατε να το πείτε. Εγώ δεν το γνωρίζω και δεν θα έπρεπε να γνωρίζω».

Ο Κ. Μητσοτάκης, συνεχίζοντας για το τι συνέβαινε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησε ότι το 2016 υπήρχε πόρισμα της ΕΥΠ, και συγκεκριμένα μία έρευνα που αφορούσε υποθέσεις διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ. στην οποία φαίνονται συνομιλίες αστυνομικών με τον υπουργό άμυνας και τη σύζυγό του, το οποίο κατατέθηκε στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα: «Αναρωτιέμαι ο Υπ. Άμυνας μιλάει και κάνει νταλαβέρια με έναν υπόδικο. Έχετε αυτή την πληροφορία και δεν κάνετε τίποτα; Ελάτε να μας πείτε ξανά ότι επί των ημερών σας δεν παρακολουθείτο κανείς δημοσιογράφος και πολιτικός με βεβαιότητα».

«Κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται από την ΕΥΠ»

Ο ΠΘ στη συνέχεια προχώρησε σε απάντηση του πρώτου ερωτήματος ΣΥΡΙΖΑ: «Πρέπει ή δεν πρέπει να εξαιρούνται κατηγορίες πολιτών;». Και η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι: «Δεν πρέπει. Δεν ορίζει το σύνταγμα κάτι τέτοιο, ούτε ο νόμος του 1994. Δεν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα ότι ένα πολιτικό πρόσωπο, ένας δημοσιογράφος, δεν μπορεί να λειτουργεί επί ζημία της εθνικής ασφάλειας. Κατ’ εξοχήν τα ρήγματα από τέτοιους ανθρώπους προέρχονται, όχι από μανάβη και υδραυλικό, αλλά τέτοια πρόσωπα. Οι υπηρεσίες πρέπει να έχουν την δυνατότητα να παρακολουθούν όποιον κρίνουν αρκεί να υπάρχει τεκμηρίωση και θα συμφωνήσουμε για τα πολιτικά πρόσωπα πρέπει να υπάρχουν φίλτρα. Στην περίπτωση του Ανδρουλάκη το φίλτρο δεν υπήρχε γι αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε μία κοινοβουλευτική λογοδοσία», σχολίασε, σημειώνοντας ότι μία πιθανή βελτίωση θα μπορούσε να είναι η διπλή υπογραφή/ έγκριση εισαγγελέα.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα μπορούσε να πάρει απάντηση για την αιτία της νομότυπης επισύνδεσής του, μέσω μίας απόρρητης διαδικασίας ενημέρωσης, αφήνοντας αιχμές διερωτώμενος για το «Γιατί δεν το κάνει». Σχολίασε ότι η ανυπαρξία των «φίλτρων» στην παρακολούθηση Ανδρουλάκη οδήγησε στην παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ, και την απομάκρυνση του Γρηγόρη Δημητριάδη. «Γι’ αυτό ακριβώς παρενέβη. Οι λόγοι θα αναζητηθούν στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας. Στην εξεταστική επιτροπή θα κληθούν όλοι οι αρμόδιοι. Αλλά και οι τέως πρωθυπουργοί που θα πουν πώς διαχειρίζονταν τέτοια ζητήματα επί δικών τους ημερών. Πώς θα βελτιώσουμε το θεσμικό πλαίσιο; Καταθέσαμε προτάσεις και περιμένουμε προτάσεις από τα κόμματα για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η ΕΥΠ χωρίς να σταματήσει να είναι αποτελεσματική. Να είναι διαφανής χωρίς να αποδυναμωθεί».

«Καταθέστε τώρα πρόταση μομφής»

«Απευθυνθήκατε κ. Τσίπρα στους βουλευτές της ΝΔ και τους καλέσατε να ρίξουν την κυβέρνηση. Αυτή η Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει περάσει από πολλές δυσκολίες. Κάποιοι από εμάς ήμασταν και το 2009, 2012 και 2014. Παλαιότεροι συνάδελφοι έχουν αποδείξει ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ είναι έτοιμη να δώσει οποιαδήποτε μάχη απαιτείται. Θα κλείσω την παρέμβασή μου με μια πρόκληση προς εσάς. Αν πιστεύετε ότι δεν απολαμβανω της εμπιστοσύνης της κοινοβουλευτικής μου ομάδας καταθέστε τώρα πρότασης μομφής. Τώρα. Αν δεν το κάνετε θα αποδείξετε για μια ακόμα φορά ότι είστε ένας θρασύδειλος. Κάντε το για να ξεκινήσουμε αμέσως μια τριήμερη συζήτηση!» έκλεισε τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καταχεροκροτούμενος από τους βουλευτές της ΝΔ.