Νέος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκίνησε σήμερα στη Λιβύη, με τηλεδιάσκεψη, μεταξύ αξιωματούχων όλων των πολιτικών και στρατιωτικών πλευρών, και την εποπτεία της αναπληρώτριας απεσταλμένης του ΟΗΕ, Στέφανυ Ουίλλιαμς, και με στόχο να καθοριστεί το πλαίσιο και η οδός μέχρι τις ευκταίες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου 2021. Πρόκειται για τη δεύτερη φάση επαφών, μετά την επιτυχία του πρώτου γύρου διαπραγματεύσεων, που ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Τύνιδα. 

Εν όψει της έναρξης των συνομιλιών, τέσσερις χώρες που εμπλέκονται στην Διαδικασία του Βερολίνου διατράνωσαν την απόφασή τους να επιβάλλουν αυστηρές, νέες κυρώσεις σε οποιονδήποτε «εμποδίσει το Λιβυκό Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου» και τις λοιπές διαβουλεύσεις. Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Βρετανία κάλεσαν «όλες τις λιβυκές και διεθνείς πλευρές να απόσχουν από οιεσδήποτε παράλληλες και μη συντονισμένες πρωτοβουλίες που υπονομεύουν τις προσπάθειες υπό την ηγεσία του ΟΗΕ». «Είμαστε έτοιμες να πάρουμε μέτρα κατά αυτών που εμποδίζουν το Λιβυκό Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου» αναφέρουν συγκεκριμένα, τονίζοντας παράλληλα την υποστήριξή τους στην αναπληρώτρια απεσταλμένη του ΟΗΕ.

Ωστόσο, δεν φαίνεται οι απειλές να έχουν περιεχόμενο, αν κρίνει κανείς από όσα έφερε στο φως το γερμανικό περιοδικό Ντερ Σπίγκελ για παρεμπόδιση ελέγχου σε τουρκικό φορτηγό. Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε το περιοδικό, επικαλούμενο πηγές του στο γερμανικό υπουργείο Αμύνης, η γερμανική φρεγάτα «Αμβούργο», που μετέχει στην ειρηνευτική αποστολή της ΕΕ, παρεμποδίστηκε από τουρκικές ναυτικές δυνάμεις, να ερευνήσει για μεταφορά όπλων το τουρκικό εμπορικό φορτηγό πλοίο Ροζαλύν Α’. Το φορτηγό υποτίθεται ότι μετέφερε τρόφιμα στη Βεγγάζη. Ο έλεγχος δεν έγινε λόγω σχετικού έντονου διαβήματος της κυβέρνησης Ερντογάν. Κατά το Ντερ Σπίγκελ, η Άγκυρα παραβιάζει κατ’ εξακολούθηση το διεθνές εμπάργκο όπλων και συνεχίζει να μεταφέρει όπλα και να αποστέλλει μισθοφορικές δυνάμεις στη Λιβύη.

Η περίφημη Διαδικασία του Βερολίνου ξεκίνησε ως μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία – για πολλούς μία δοκιμή, για την ΕΕ, της δυνατότητας της να διαμορφώσει ανεξάρτητη ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, αλλά δεν είχε προχωρήσει λόγω των συγκρουόμενων συμφερόντων και διαφορετικών απόψεων στο ζήτημα της Λιβύης, μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Υπενθυμίζεται ότι στις σχετικές συναντήσεις, στο Βερολίνο, η Ελλάδα δεν είχε κληθεί, ενώ μετείχε η Τουρκία. 

Μία περίεργη εισβολή 

Εν τω μεταξύ, ομάδα ενόπλων, άγνωστης, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, πολιτικής τοποθέτησης, εισέβαλλαν σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία της Εθνικής Πετρελαϊκής Εταιρίας της Λιβύης, στην Τρίπολη. Η ομάδα έκλεισε με θωρακισμένα αυτοκίνητα την είσοδο του κεντρικού κτιρίου και κατόπιν βιντεοσκόπησε εκεί αίτημα για την άμεση παραίτηση του προέδρου της Εταιρίας, Μουσταφά Σαναλλάχ. 

 Μέλη της ειδικής ομάδας των Φρουρών Πετρελαϊκών Εγκαταστάσεων, που φυλάττουν και αυτό το κτίριο, κατάφεραν να τους σταματήσουν, χωρίς, όπως ανακοινώθηκε, να τραυματιστεί κανείς ή να υπάρξει έστω υλική ζημιά. Πάντως, και οι ίδιοι οι ένοπλοι δεν έδειξαν ακριβώς διάθεση να εισβάλλουν, καθώς αναπτύχθηκαν έξω από τον υψηλό φράκτη που προφυλάσσει το κτίριο και δεν εμπόδιζαν τους διερχόμενους – ο κόσμος μπαινόβγαινε κανονικά.  

Η ανακοίνωση της Εταιρίας, με την οποία έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες της επίθεσης, δεν αναφέρει το λόγο για τον οποίο οι ένοπλοι έφτασαν ως εκεί. Ωστόσο, η εταιρία πραγματοποίησε έκκληση «αυτή η τρομοκρατική ενέργεια να γίνει αφορμή ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του πετρελαϊκού τομέα από τέτοιες άθλιες ενέργειες».

Η Εταιρία έχει κρατήσει ίσες αποστάσεις από τις δύο κύριες αντιμαχόμενες δυνάμεις καθ’ όλη τη διάρκεια του καταστροφικού εμφυλίου, που προκάλεσαν οι παράνομες νατοϊκές επιχειρήσεις κατά της Λιβύης και της κυβέρνησης Καντάφι, το 2011.