Επίσης ο υφυπουργός υπενθύμισε ότι ετοιμάζεται και ο κώδικας δεοντολογίας από την Τράπεζα της Ελλάδος που θα αφορά στις καλές πρακτικές για τις σχέσεις τραπεζών και δανειοληπτών εκ παραλλήλου με το θεσμό της διαμεσολάβησης για τον οποίο 450 δικηγόροι έχουν εκπαιδευτεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης.
 
Σε μήνυμα του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρεται ότι άνω των 85.000 είναι οι αιτήσεις για υπαγωγή στη νομοθεσία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
 
«Χρειάζονται νέα εργαλεία. Δεν είναι ανεκτό να διαιωνίζεται η αγωνία των πολιτών για το αν θα έχουν δεύτερη ευκαιρία αλλά και να μην εκμεταλλεύονται τη νομοθεσία για την προστασία των αδύναμων πολιτών κάποιοι επιτήδειοι» σημειώνεται από το υπουργείο.
 
 

Πρόβλημα όλης της Ευρώπης
 

Η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ Ελένη Αλευρίτου είπε ότι η υπερχρέωση είναι πρόβλημα όλης της Ευρώπης και εκτίμησε ότι οι συνθήκες ωριμάζουν ώστε οι ευρωβουλευτές να εντάξουν την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης στη μελλοντική πολιτική της Ε.Ε.
 
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς ανέφερε ότι η δανειακή υπερχρέωση των νοικοκυριών έχει και οικονομικές, αλλά και κοινωνικές και ανθρωπιστικές διαστάσεις, ενώ εξαιτίας της κοντόφθαλμης ευρωπαϊκής πολιτικής που προστατεύει τις τράπεζες, η ρευστότητα περιορίζεται συνέχεια. Οι τράπεζες πλέον, σημείωσε ο ίδιος, συμπεριφέρονται ως καταθέτες παρά ως πιστωτές και η υπερφορολόγηση ταλανίζει τους πολίτες.
 
«Ο δρόμος που ακολουθούμε είναι ανθρωποκτόνος και περιουσιοκτόνος. Πρέπει να ξανασκεφτούμε τα μέτρα που λαμβάνονται καθώς ενθαρρύνουν καιροσκόπους επενδυτές, ενώ παράλληλα μειώνονται τα εισοδήματα, οι επενδύσεις είναι επισφαλείς και μόνο οι αντικειμενικές αξίες διατηρούνται στο ύψος τους» σημείωσε ο ίδιος.
 
Όλοι οι ομιλητές του συνεδρίου που συνδιοργάνωσε η ΕΚΠΟΙΖΩ με έλληνες και ξένους ευρωβουλευτές, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή αλλά και για το θέμα της ανάγκης ρύθμισης των χρεών και προστασίας της στέγης των υπερχρεωμένων ατόμων, κατέληξαν ότι η ανάγκη ρύθμισης των χρεών και προστασίας της στέγης είναι πανευρωπαϊκή.