Το «μενού» του επαγγελματικού γεύματος περιελάμβανε τη διεύρυνση των διμερών σχέσεων, κυρίως στην οικονομία στην ενεργειακή συνεργασία, ενώ συζητήθηκαν ακόμα «κοινές πρωτοβουλίες τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, και κοινές προκλήσεις».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο προσφυγικό «επιβεβαιώθηκε η συναντίληψη ότι μία ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική απαιτεί την φύλαξη των συνόρων, καθώς και την ανάγκη να παταχθούν τα δίκτυα των λαθροδιακινητών και να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις από τις τρίτες χώρες».

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή ατζέντα και τη συζήτηση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι αυτή πρέπει να αφορά κατ’ ελάχιστον την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τον υπολογισμό των ελλειμμάτων των κρατών-μελών της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός και η Ιταλίδα ομόλογός του συμφώνησαν στη σύγκληση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας το πρώτο εξάμηνο του 2024 στην Ιταλία.

Φωτογραφία Στέλιος Μιχαηλίδης / Εργατική Αλληλεγγύη

Διαδηλωτές και διαδηλώτριες έξω από τη Βουλή, την ίδια ώρα, φώναζαν για ανοιχτά σύνορα. Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν αντικυβερνητικά και αντιρατσιστικά συνθήματα, όπως «Μητσοτάκη καλύπτεις τους ναζί, πάρε τη Μελόνι και φύγετε μαζί» και «Πύλος, Εβρος και Δαδιά, ρίξτε τους φράχτες, σύνορα ανοιχτά», κατήγγειλαν τις παράνομες επαναπροωθήσεις και ευρύτερα την αντιμεταναστευτική πολιτική σε Ελλάδα και Ιταλία.

Η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή στο κάλεσμά της για την διαδήλωση σημείωνε, μεταξύ άλλων, πως «επιβεβαιώνεται, για άλλη μια φορά, ότι η κυβέρνηση καλύπτει τους φασίστες και τους ανοίγει τον δρόμο, ενισχύοντας τη δολοφονική ρατσιστική της πολιτική κατά των προσφύγων με το κλείσιμο των συνόρων, τις επαναπροωθήσεις και τους κεφαλοκυνηγούς ναζί στον Έβρο».