Ολοκληρώνεται στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη η συζήτηση για την κύρωση των πρόσφατων συμφωνιών Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με Κάϊρο και Ρώμη. Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο Κρατών, που υπογράφηκε αιφνιδιαστικά στις 6 Αυγούστου, και τη συμφωνία μεταξύ    Ελλάδας και Ιταλίας για την οριοθέτηση των αντίστοιχων Θαλασσίων Ζωνών τους, που υπογράφηκε στις 9 Ιουνίου και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κατοχυρώνει δικαίωμα στα νησιά και ακολουθεί το διεθνές δίκαιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ισχυρίζεται ότι επέλεξε να είναι ολιγόλογος και προσεκτικός, καθώς ό,τι ειπωθεί από την δική του πλευρά, θα συνοδεύει την κύρωση των συμφωνιών σε μια μελλοντική επιδιατησία, και πρόσθεσε πως είναι «πάντοτε στην διάθεση των κομμάτων για εξηγήσεις σε θέματα που δεν μπορεί να αναλύονται σε δημόσιες συνεδριάσεις, γιατί θα είναι βλαπτικό για το εθνικό συμφέρον». Παράλληλα, ζήτησε «εθνική ομοψυχία», επισημαίνοντας πως θα πρέπει να υπάρξει οχύρωση απέναντι στις εντεινόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Μέχρι τις 27 Αυγούστου παρατείνει η Τουρκία τη Navtex για το «Oruc Reis» – Με αεροναυτική άσκηση απαντά η Ελλάδα

ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψηφίζουν – Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τη συμφωνία με Ιταλία

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ψηφίσει τη συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ιταλία και δηλώσει «παρών» για τη συμφωνία με την Αίγυπτο. ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 θα καταψηφίσουν τις δύο συμφωνίες, ενώ το Κίνημα Αλλαγής αναμένεται να στηρίξει την κυβερνητική γραμμή και να ψηφίσει υπέρ και των δύο συμφωνιών. Η Ελληνική Λύση δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση της.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, δήλωσε ότι  η ΝΔ αποδέχεται για πρώτη φορά την ανάγκη συμβιβασμών, οι οποίοι ωστόσο πρέπει να εντάσσονται σε μια  συνολική στρατηγική. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, Γ. Κατρούγκαλος, επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν επιδίωξε, οι ελληνικές κόκκινες γραμμές, να γίνουν ευρωπαϊκές κόκκινες γραμμές, οι οποίες να προβλέπουν ουσιαστικές οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος τάχθηκε κατά των συμφωνιών, αναφέροντας ότι η ελληνοϊταλική συμφωνία δίνει μερική επήρεια στα διαπόντια νησιά και τις Στροφάδες , ενώ παραχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα στα ζητήματα της αλιείας.  Σχετικά με την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία είπε ότι είναι αποτέλεσμα απαράδεκτου συμβιβασμού, ο οποίος δεν εξηγεί γιατί δίνει μειωμένη επήρεια στην Κρήτη.

Η Σοφία Σακοράφα του ΜέΡΑ25 δήλωσε ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης δεν εντάσσονται σε ένα εθνικό σχέδιο εξωτερικής πολιτικής αλλά αποτελούν αντιδράσεις σε κινήσεις της Τουρκίας. Επανέλαβε την ανάγκη σύγκλησης διάσκεψης των χωρών της ανατολικής Μεσογείου με αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και της ΑΟΖ, και δήλωσε ότι θα καταψηφίσει  τις δύο συμφωνίες.