*vouli*
Ψηφίζεται την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, αφού ψηφίστηκε επί της αρχής στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής από τους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ την Τρίτη, το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης. Η τρόικα θα συντάξει την έκθεση που θα δοθεί στους υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, εξέφρασε την αισιοδοξία του για μια συμφωνία – πακέτο στο Eurogroup, που θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση για την τέταρτη αξιολόγηση, τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά και τον καθορισμό του πλαισίου της «μεταμνημονιακής» εποπτείας για αρκετά χρόνια.
«Η επίτευξη συμφωνίας στις 21 Ιουνίου θα στείλει ένα δυνατό μήνυμα στη Σύνοδο Κορυφής στις 28/29 Ιουνίου ότι τα πράγματα είναι εντός χρονικού πλαισίου, ότι κλείσαμε αυτό το κεφάλαιο και ότι βαδίζουμε σε ένα δυνατό μέλλον για την Ευρωζώνη. Από τις συνομιλίες που έχω με τον πρόεδρο του Eurogroup M. Σεντένο, με τους υπουργούς Οικονομικών των άλλων κρατών-μελών, με τους θεσμούς ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΜΣ, όλοι βαδίζουμε στην ίδια κατεύθυνση. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε τελειώσει. Σίγουρα πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε ικανοί να το κάνουμε 10 μέρες από σήμερα, δεν είμαστε ακόμα εκεί, αλλά θα φτάσουμε στον στόχο μας αν όλοι αναλάβουν τις ευθύνες τους», ανέφερε προ ημερών ο Μοσκοβισί και πρόσθεσε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ με χρηματοδότηση στο τρίτο μνημόνιο δεν είναι αποφασιστικής σημασίας.
Ζητούμενο η «σφιχτή εποπτεία»
Αναφερόμενος στο πλαίσιο εποπτείας που θα επιβληθεί από τους δανειστές μετά τον Αύγουστο του 2018, υποστήριξε ότι η «σφιχτή εποπτεία» είναι πιθανότερο ενδεχόμενο από την προληπτική πιστωτική γραμμή. Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως η Ελλάδα θα συνεχίσει τις «υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές» για τα επόμενα χρόνια.
«Έχω πει πολλές φορές ότι το τέλος του προγράμματος πρέπει να να σηματοδοτεί μια αισθητή διαφορά για την Ελλάδα, τη στιγμή της επιστροφής της κανονικότητας της χώρας. Αυτό που θέλω να δω είναι την Ελλάδα να γίνεται κανονικό μέλος της Ευρωζώνης. Η μεταμνημονιακή επιτήρηση δεν πρέπει να μοιάζει με τέταρτο πρόγραμμα. Την ίδια στιγμή πρέπει να διαβεβαιώσουμε τους επενδυτές και τους δανειστές ότι η Ελλάδα θα επιμείνει σε υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές και θα ακολουθήσει την εφαρμογή των μέτρων του προγράμματος. Γι’ αυτό και η ενισχυμένη εποπτεία είναι το πιο πιθανό εργαλείο. Θα προσφέρει μια πιο σφιχτή εποπτεία απ’ ό,τι οι κανονικές μεταμνημονιακές εποπτείες, αλλά ποιοτικά διαφορετική από αυτή που η Ελλάδα έζησε τα τελευταία 8 χρόνια ως χώρα σε μνημόνιο. Οπότε όχι τέταρτο πρόγραμμα αλλά ενισχυμένη εποπτεία και η Επιτροπή θα εξηγήσει πώς αυτή θα γίνει, θα είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιείται κάτι τέτοιο».
Αίτημα αντισυνταγματικότητας από ΔΗΣΥ
Την Τετάρτη η Δημοκρατική Συμπαράταξη κατέθεσε αίτημα αντισυνταγματικότητας για τις διατάξεις που αφορούν τη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε συμβαλλόμενο μέρος της δανειακής σύμβασης, τη μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδας των αποθεματικών και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Η αίτηση απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, έκανε λόγο για υποκριτική στάση της ΔΗΣΥ, λέγοντας ότι όταν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι στην αντιπολίτευση εγείρουν θέμα αντισυνταγματικότητας για ζητήματα που αν ήταν κυβέρνηση «θα τα εφάρμοζαν απόλυτα», ενώ αντίστοιχα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση «μας είχε πεθάνει κάθε μέρα, σε όλα αντισυνταγματικό το μνημόνιο και ήρθε και τα εφάρμοσε και έφερε κι άλλο μνημόνιο».
Επισήμανε πως κάθε μέτρο του μνημονίου είναι αντισυνταγματικό. «Εμείς παρ' όλα αυτά υποστηρίζουμε ότι είναι αντισυνταγματικά, με την έννοια ότι υπερασπίζουμε τα συμφέροντα γενικότερα του λαού, με βάση αυτές τις δυνατότητες που δίνονται και που σε τελευταία ανάλυση είναι μάταιες γιατί ποτέ δεν υιοθετήθηκε καμία αίτηση αντισυνταγματικότητας, γι' αυτό είναι κοροϊδία απέναντι στον ελληνικό λαό». Παράλληλα, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση έχει παγιώσει το να φέρνει πολύ σοβαρά νομοσχέδια με τη διαδικασία του επείγοντος, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» τη στάση αυτή.
«Πετύχαμε την καλύτερη συμφωνία»
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε την Τετάρτη πως η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία με τους δανειστές, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα έδινε «το χειρότερο δυνατό μήνυμα» προς τους δανειστές. «Αυτή τη στιγμή δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης η επαναδιαπραγμάτευση των στόχων. Όποιος θεωρεί ότι μπορεί να πετύχει μια καλύτερη συμφωνία απ' αυτή που πετύχαμε με τόση μάχη, ας βγει να το πει».
Το Μεσοπρόθεσμο φέρνει φοροαφαίμαξη
Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 προβλέπει πολύ μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, που ξεπερνούν κατά πολύ τον μνημονιακό στόχο για 3,5% του ΑΕΠ. Για το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να φτάσει στο 3,56%, ενώ ο στόχος αυξάνεται για κάθε έτος, με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών να εκτιμά πως το πρωτογενές πλεόνασμα του 2022 θα φτάσει στο 5,19% του ΑΕΠ. Με βάση τις εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ, προκύπτει δημοσιονομικός χώρος 111 εκατομμυρίων το 2018 και 866 εκατομμυρίων το 2019
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών στη Βουλή, προβλέπει πολύ μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα που ξεπερνούν τον μνημονιακό στόχο του 3,5% του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 θα φτάσει στο 3,56% του ΑΕΠ, το 2019 στο 3,96% το 2020 στο 4,15% του ΑΕΠ, το 2021 στο 4,53% του ΑΕΠ και το 2022 θα φτάσει στο 5,19% του ΑΕΠ.
Όπως εκτιμά το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, που «υιοθετεί υπό προϋποθέσεις» το Μεσοπρόθεσμο «οι καλές επιδόσεις των τελευταίων ετών εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να διατηρηθούν, υπό προϋποθέσεις, και κατά τα επόμενα έτη» εξαιτίας του «μόνιμου χαρακτήρα» των μέτρων που ελήφθησαν τα τελευταία χρόνια.
Παράλληλα, τονίζει ότι «η αύξηση των εισπράξεων φόρων Φυσικών Προσώπων ειδικά από το 2020 και μετά προβλέπεται να στηριχθεί και στη θεσμοθετημένη μείωση του αφορολόγητου ορίου» και επισημαίνει ότι ο στόχος για «συγκράτηση» των δαπανών «μπορεί να θεωρηθεί επιτεύξιμος». Σύμφωνα με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, οι αισιόδοξοι στόχοι της κυβέρνησης είναι άμεσα συνδεδεμένοι με το αν θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται οι μνημονιακές μεταρρυθμίσεις που έχουν επιβάλει οι δανειστές.
«Η επίτευξη των στόχων για το 2018, αλλά και για τα επόμενα έτη συναρτάται στενά με τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας, καθώς και με συνθήκες πολιτικής σταθερότητας και σχετικής οικονομικής ανάκαμψης σε ευρωπαϊκή κλίμακα, παρά τους κλυδωνισμούς που αναμένεται να προξενήσουν ο αντίκτυπος που θα έχουν στις κεφαλαιαγορές πολιτικές αναταράξεις σε Ιταλία και Ισπανία, οι γεωπολιτικές αναστατώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, οι εξελίξεις των τιμών της Ενέργειας και οι κλιμακούμενες πολιτικές προστατευτισμού από τις ΗΠΑ».
Αναλυτικά η έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου:
Συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας
ΠΑΜΕ, ΑΔΕΔΥ και Πρωτοβάθμια Σωματεία πραγματοποιούν συλλαλητήρια ενάντια στο πολυνομοσχέδιο. Συγκεκριμένα, η ΑΔΕΔΥ η οποία έχει προκηρύξει Πανελλαδική στάση εργασίας από τις 12:00 ώρα το μεσημέρι μέχρι τη λήξη του ωραρίου θα πραγματοποιήσει συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ θα συγκεντρωθεί στην Ομόνοια.
Σε ανακοίνωση του το ΠΑΜΕ καλεί «τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, τις γυναίκες, να απαντήσουν αγωνιστικά στην κυβερνητική προπαγάνδα και στις νέες απάτες της κυβέρνησης. Με το σύνθημα ‘’μπροστά οι δικές μας ανάγκες’’ να δυναμώσει η πάλη απέναντι σε εργοδοσία-κυβέρνηση-ΕΕ, απέναντι σε νέα και παλιά μέτρα».
Τη δική τους συγκέντρωση ενάντια στην ψήφιση των νέων μέτρων, στη 1:00 ώρα το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν τα Πρωτοβάθμια Σωματεία στην πλατεία Κολοκοτρώνη.
Τα Συνδικάτα και τα Σωματεία διεκδικούν, μεταξύ άλλων, να μην περάσουν τα «αντιλαϊκά» μέτρα που περιλαμβάνει το Πολυνομοσχέδιο, όπως αναφέρουν, και «να καταργηθούν τα ήδη ψηφισμένα μέτρα των τριών μνημονίων, κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, συλλογικές συμβάσεις εργασίας με κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ, όχι στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας».
Όπως υποστηρίζουν, με το Πολυνομοσχέδιο συντελείται η πλήρης παράδοσης της δημόσιας περιουσίας στους δανειστές, οι συντάξεις θα μειωθούν μέχρι 35% και θα επέλθει νέο χτύπημα στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις. Το σωματείο εργαζομένων λειτουργίας μετρό Αθήνας (ΣΕΛΜΑ) κήρυξε στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9.00 το πρωί και από τις 21.00 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας, αντιδρώντας στο «νέο πακέτο µέτρων», που όπως αναφέρει, «αποτελεί τον ενδιάµεσο κρίκο για την εσαεί συνέχιση των µνηµονίων».