Κατά την υπ’ αριθμόν «77393/24.7.2019 απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που εκδόθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 55, 56, 57 και 88 του π.δ. 63/2005 και του άρθρου 23 του ν. 4320/2015, διορίζεται, από 15-7-2019, ο Ιωάννης Θεοδωράτος του Σπυρίδωνος, κάτοχος απολυτηρίου του 2ου Λυκείου Πειραιώς, σε θέση μετακλητού διοικητικού υπαλλήλου με τις αποδοχές του ΜΚ19 της ΠΕ κατηγορίας, ως Διευθυντής, στο Πολιτικό Γραφείο του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Σπυρίδωνα – Άδωνη Γεωργιάδη. Ο ανωτέρω διορισμός λήγει αυτοδίκαια με την κατά οποιονδήποτε τρόπο λήξη της θητείας του ανωτέρω Υπουργού».
Η παραπάνω απόφαση πυροδότησε, όπως ήταν αναμενόμενο, πλήθος αντιδράσεων στα κοινωνικά δίκτυα. Η έντονη κριτική για το γεγονός πως ένας απόφοιτος Λυκείου διορίζεται διευθυντής του πολιτικού γραφείου υπουργού με απολαβές ανώτατου πανεπιστημιακού, και μάλιστα σε ένα από τα πλέον νευραλγικά υπουργεία όπως αυτό της Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ανάγκασε ακόμα και τον υπουργό να απαντήσει σε ένα από αυτά τα σχόλια.
«Ο Διευθυντής ενός Υπουργικού γραφείου δεν κρίνεται από τα τυπικά του προσόντα αλλά από την εμπιστοσύνη που του έχει ο Υπουργός. Και ο Υπουργός κρίνεται συνολικά από το αποτέλεσμα του. Ο συγκεκριμένος είναι σαν να έχει 10 πτυχία για όσους γνωρίζουν» ανέφερε ο Άδ. Γεωργιάδης, ενώ σε άλλο μήνυμά του, κάλεσε τον συνομιλητή του να κάνει μια αναζήτηση στο google για να να δει μια εκπομπή του Γ. Θεοδωράτου και να καταλάβει πως «ο συγκεκριμένος αδικείται» από την έλλειψη πτυχίων.
Όπως λέει ο Κωνσταντίνος Πουλής, «Εγώ δεν κρίνω κανέναν από τα πτυχία ή την έλλειψή τους. Υπάρχουν πάντα πολύ καλύτεροι λόγοι για να σιχαίνομαι έναν συνάνθρωπό μου». Έτσι, η ομάδα του TPP, googlαρε και παρακολούθησε μερικές από τις εκπομπές του Γ. Θεοδωράτου, και παραθέτει δέκα λόγους που αποδεικνύουν πως η έλλειψη πτυχίων του νέου διευθυντή του γραφείου του Αδ. Γεωργιάδη δεν αποτελεί το πιο ενδιαφέρον στοιχείο για τον ίδιο:
1. Γιατί μπορεί
Ο πρώτος λόγος είναι και ο πιο κρίσιμος. Όχι μόνο γιατί προφανώς τίποτα στον διορισμό του Γ. Θεοδωράτου δεν προκύπτει παρανόμως, αλλά για να υπογραμμιστεί το γεγονός πως από τους πρώτους νόμους της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η κατάργηση της υποχρέωσης κατοχής πανεπιστημιακού τίτλου παράλληλα με την αύξηση των αποδοχών για τους μετακλητούς, γεγονός που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις ακόμα και μεταξύ των υποστηρικτών της Νέας Δημοκρατίας. Εξ ου και κάθε μετακλητός στη θέση του Γ. Θεοδωράτου θα λαμβάνει πλέον 2150 ευρώ, αντί 858 που ήταν το ανώτατο όριο για ΔΕ, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκε και ο αριθμός των μετακλητών.
2. Έχει εμπειρία ως μετακλητός
Όπως εύκολα μπορεί κανείς να διαπιστώσει από τα δημοσιευμένα ΦΕΚ τόσο της κυβέρνησης Παπαδήμου, όσο και αυτής του Αντ. Σαμαρά, ο εν λόγω δημοσιογράφος και αμυντικός αναλυτής όπως ο ίδιος δηλώνει, έχει περάσει ξανά από αντίστοιχες θέσεις. Συγκεκριμένα, έχει διατελέσει μετακλητός υπάλληλος στο γραφείο (και πάλι) του Άδωνη Γεωργιάδη, ως υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012. Λίγους μήνες αργότερα, θα διοριστεί σε θέση μετακλητού στο γραφείο του (και τότε) υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, έως τον Σεπτέμβριο του 2013.
Η λύση της συνεργασίας του με το υπουργείο Εργασίας δεν άφησε τον Γ. Θεοδωράτο για πολύ καιρό στην ανεργία, αφού δύο μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του 2013, εμφανίζεται να διορίζεται στο ΚΕΕΛΠΝΟ, ενόσω ο Αδ. Γεωργιάδης διατελεί υπουργός Υγείας. Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε στη δικαιοσύνη ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης και υπενθυμίζει με τα σχετικά έγγραφα το documentonews.gr, ο Γ. Θεοδωράτος και η σύζυγός του διορίστηκαν τότε στο ΚΕΕΛΠΝΟ, με τον στενό συνεργάτη του Αδ. Γεωργιάδη να φέρεται να παίζει κομβικό ρόλο στις διαβόητες προσλήψεις, που σήμερα ελέγχονται από τη δικαιοσύνη ως προς τη νομιμότητά τους.
3. Είναι τηλε-ιστορικός
Σύμφωνα με τον ίδιο τον Γιάννη Θεοδωράτο, μόλις την 6ης Αυγούστου συμπλήρωσε τις 150 εκπομπές στον σταθμό Blue Sky, τις οποίες περιγράφει ως «σύντομη επισκόπηση θεμάτων που άπτονται της επικαιρότητας εν σχέσει με την Γεωστρατηγική και την Ιστορία». Συχνά προωθεί βιβλία και «μαθήματα ιστορίας» μέσα από τις εκπομπές του, ενώ ακόμα πιο συχνά «προειδοποιεί» για την ανάγκη στρατιωτικών εξοπλισμών έναντι της τουρκικής απειλής. Όπως αναφέρει ο ίδιος, η εκπομπή του «Με το κλειδί της Ιστορίας» είναι «μια ευγενική χορηγία» του περιφερειακού τηλεοπτικού σταθμού, ενώ η απήχηση των βίντεο των εκπομπών του στο youtube φαίνεται να κινείται σε έναν μέσο όρο 3.000 με 5.000 θεάσεων.
4. Πιστεύει πως η Συμφωνία των Πρεσπών «μπορεί και πρέπει να ακυρωθεί»
Ανάμεσα στις εκατοντάδες τηλεοπτικές εκπομπές του και τις γεωπολιτικές του αναλύσεις, ο Γ. Θεοδωράτος δεν έχει παραλείψει να καταθέσει την άποψή του για τη Συμφωνία των Πρεσπών, εξηγώντας γιατί η Συμφωνία «μπορεί και πρέπει να ακυρωθεί». Μία εξόχως ενδιαφέρουσα θέση, ειδικά την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεσμεύεται για την τήρησή της.
5. Έχει πλούσια αρθρογραφία
Μια ακόμη απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο αρκεί για να διαπιστώσει κανείς πως ο σύμβουλος του Άδωνη Γεωργιάδη, εκτός από τις 150 και πλέον εκπομπές στο Blue Sky, έχει να επιδείξει και πλούσια αρθρογραφία για θέματα γεωστρατηγικής. Στον ιστότοπο defence – point φιλοξενείται πλήθος άρθρων του Γ. Θεοδωράτου με γεωπολιτικές αναλύσεις, τις οποίες συχνά προωθεί και ο Αδ. Γεωργιάδης.
Ο εν λόγω ιστότοπος μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστός, όμως είχε γίνει γνωστός στο πανελλήνιο τον Μάρτιο του 2016, όταν ανήμερα των τρομοκρατικών χτυπημάτων σε αεροδρόμιο και μετρό στις Βρυξέλλες με δεκάδες θύματα, δημοσίευε άρθρο με τίτλο «Ισλαμική αθλιότητα στη Β. Ελλάδα, ΜΗΝ τους ανέχεστε!». Στο άρθρο που είχε άμεσα σπεύσει να αναδημοσιεύσει ο Αδ. Γεωργιάδης, αναφερόταν πως κάποιοι εκ των 209 προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ που φιλοξενούνταν τότε στην Ελευθερούπολη, «αποκαθήλωσαν με μία προκλητική ενέργεια την εικόνα της Παναγίας που βρισκόταν στο Κλειστό Γυμναστήριο της Ελευθερούπολης». Το περιστατικό διαψεύστηκε τότε άμεσα, τόσο από την Μητρόπολη Ελευθερούπολης, όσο και από τον Δήμο Παγγαίου, με τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να περιορίζεται στην ανάρτηση της διάψευσης της «είδησης» που ακόμα κοσμεί τον λογαριασμό του.
Ισλαμική αθλιότητα στη Β. Ελλάδα, ΜΗΝ τους ανέχεστε! | Defence-point.gr μά είναι δυνατόν να ισχύει; https://t.co/NCAlJuY9pl
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) March 22, 2016
6. Έχει διδάξει στην Ελληνική Αγωγή
Εκτός από το πλούσιο συγγραφικό έργο και τις δεκάδες τηλεοπτικές ώρες, ο δημοσιογράφος και αμυντικός αναλυτής έχει διδάξει και στην σχολή του Άδωνη Γεωργιάδη. Παρακάτω, «Η Γεωπολιτική Διάστασις του Μακεδονικού»:
7. Θέλει τείχος στον Έβρο
«Τα εθνικά συμφέροντα είναι πάνω από τα ανθρώπινα δικαιώματα» έχει δηλώσει ο ίδιος σε μία από τις εκπομπές του, κατά την οποία και τάχθηκε υπέρ της οικοδόμησης τείχους στον Έβρο, «για να κοπούν αυτές οι συγκεκριμένες, εργαλειοποιημένες εισβολές».
“Τα εθνικά συμφέροντα είναι πάνω από τα ανθρώπινα δικαιώματα.
~ Ιωάννης Θεοδωράτος, Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Υπ. Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη. pic.twitter.com/S4ROzJQQCa pic.twitter.com/99h01I7LgR
— Παρα-καντιανός (@Jimmy_Korgialas) August 11, 2019
8. Ξέρει ποιος είναι ο καλός Τούρκος
9. Είναι εθνικιστής και το δηλώνει
10. Τον στηρίζει ο Γιάννης Λοβέρδος
«Διαφωνώ πλήρως. Οσοι γνωρίζουν τον Γιάννη Θεοδωράτο ξέρουν ότι είναι από τους πιό ικανούς ανθρώπους, με μεγάλη μόρφωση, ήθος, αξιοσύνη, συνείδηση. Δεν μπορούν να κρίνονται οι συνεργάτες ενός βουλευτή η υπουργού απ τα πτυχία. Μακάρι να υπήρχαν πολλοί πτυχιούχοι σαν τον Θεοδωρατο» η ανάρτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώην δημοσιογράφου, Γιάννη Λοβέρδου, που έσπευσε να πάρει θέση στο πλευρό του Αδ. Γεωργιάδη για την επιλογή του.
Ακολουθεί ο απολαυστικός διάλογος στον λογαριασμό του στο twitter, όπου ο βουλευτής πλέον Γ. Λοβέρδος απαντά στην κριτική αναφέροντας πως «Ήμουν κι ειμαι υπερ της αριστείας. Τους άριστους δεν τους κανουν τα πτυχία που ειναι το ευκολότερο πραγμα στον κοσμο να παρεις. Αλλα η μορφωση, που οι περισσότεροι πτυχιούχοι δεν διαθέτουν, το ηθος, η ευσυνειδησία, η αίσθηση του καθήκοντος, η αξιοσύνη».
Διαφωνώ πλήρως. Οσοι γνωρίζουν τον Γιάννη Θεοδωράτο ξέρουν ότι είναι από τους πιό ικανούς ανθρώπους, με μεγάλη μόρφωση, ήθος, αξιοσύνη, συνείδηση. Δεν μπορούν να κρίνονται οι συνεργάτες ενός βουλευτή η υπουργού απ τα πτυχία. Μακάρι να υπήρχαν πολλοί πτυχιούχοι σαν τον Θεοδωρατο https://t.co/Vscp3UxsAZ
— Γιαννης Λοβερδος (@YiannisLoverdos) August 10, 2019
11. Διότι όσα έλεγε η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά ήταν «ιδιοτελής κριτική»
«Εντέλει, ό,τι κριτική και να κάνουμε εμείς, διότι προφανώς έχει και μια ιδιοτέλεια πολιτική η κριτική όταν την κάνεις στον αντίπαλό σου, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, ό,τι κριτική και να κάνεις, από τους πολίτες κρίνεσαι και για το επίπεδο των συνεργατών σου».
Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στην ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, και σε κάθε περίπτωση, εξηγούν την τεράστια διάσταση προεκλογικού και μετεκλογικού λόγου στα περί «αριστείας» και μετακλητών «τύπου Καρανικα», ο οποίος παρόλα αυτά κατείχε τίτλο του τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Λάρισας.
ΥΓ. Είναι προφανές και γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε, η απαρίθμηση των δέκα λόγων του Γ. Θεοδωράτου έπαθε «δωδεκάλογος του Κυριάκου», στις περίφημες εκείνες «Xiliades Fwnes» της υποστήριξής του.