Όπως αναφέρει το Telesur, «το έτος 2021 ήταν πολύ ταραχώδες και άφησε την Αϊτή με πολλά οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα προς επίλυση, συνοψίζοντας μερικά από αυτά:

Διεξαγωγή εκλογών. Στους πέντε μήνες της θητείας του, ο πρωθυπουργός Άριελ Χένρυ απέτυχε να δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή εκλογών στο τέλος του 2022. Ως συνέπεια της δολοφονίας του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ, η Αϊτή δεν έχει κυβέρνηση εκλεγμένη απευθείας από τον λαό. Επιπλέον, το Κοινοβούλιο έχει κλείσει εδώ και δύο χρόνια και η χώρα δεν διαθέτει πλήρως λειτουργικό δικαστικό σώμα.

Να εξιχνιαστεί η δολοφονία. Οι έρευνες για την υπόθεση της δολοφονίας του Μοΐζ έμειναν στάσιμες επειδή η ευθύνη αποδόθηκε μόνο σε έναν μισθοφόρο κομάντο. Υπάρχουν 44 συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων 12 αστυνομικοί, καθώς και 18 πρώην Κολομβιανοί στρατιώτες και 6 Αϊτινοί, μεταξύ των οποίων και ο Κριστιάν Σανόν, ο φερόμενος ως εγκέφαλος της επιχείρησης. Η χήρα του προέδρου, Μαρτίν Μαρί Ετιέν Τζόσεφ, λέει ότι οι υπεύθυνοι δεν έχουν ακόμη συλληφθεί.

Συνταγματικό δημοψήφισμα. Εκτός από τη διοργάνωση γενικών εκλογών, ο πρωθυπουργός Χένρυ πρέπει να δρομολογήσει σχέδια για την υιοθέτηση νέου Συντάγματος. Το σχέδιο προβλέπει την ενίσχυση του προεδρικού καθεστώτος, τη δημιουργία της θέσης του αντιπροέδρου και την κατάργηση της θέσης του πρωθυπουργού. Το προτεινόμενο νέο σύνταγμα διατηρεί τους ισχύοντες κανόνες για την επανεκλογή του προέδρου, οι οποίοι επιτρέπουν δύο μη διαδοχικές θητείες, διάρκειας πέντε ετών η καθεμία.

Έλεγχος της βίας στις πόλεις. Η Εθνική Αστυνομία δεν έχει την ικανότητα να καταστείλει τις ένοπλες εγκληματικές ομάδες που δρουν στη χώρα. Τα τελευταία χρόνια, οι συμμορίες αυτές έχουν οργανώσει αιματηρές συγκρούσεις για τον έλεγχο περιοχών του Πορτ-ο-Πρενς, όπου χιλιάδες άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους τον Ιούνιο. Οι ομάδες αυτές αυτοχρηματοδοτούνται μέσω απαγωγών. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, το Κέντρο Έρευνας και Ανάλυσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CARDH) κατέγραψε 949 απαγωγές, 55 από τις οποίες αφορούσαν αλλοδαπούς από πέντε χώρες.

Βελτίωση συνθηκών των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων. Χιλιάδες Αϊτινοί ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς αφού εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους λόγω του σεισμού της 14ης Αυγούστου, των συγκρούσεων που σχετίζονται με συμμορίες στο Πορτ-ο-Πρενς και των πυρκαγιών του Ιουνίου στις γειτονιές Μαρτισάντ και Μπας Ντελμάς.

Το tweet γράφει: «Το ξέρατε; Ο Αφρο-βενεζουελάνος Χοσέ Λεονάρντο Τσιρίνο πραγματοποίησε μια μεγάλη εξέγερση κατά της δουλείας το 1795, αφού έκανε ένα ταξίδι στην Αϊτή και γνώρισε τους πρωταγωνιστές των εξεγέρσεων της Αϊτής».

Επέκταση του εμβολιασμού για την Covid-19. Η Αϊτή είναι μία από τις 20 χώρες της Λατινικής Αμερικής που δεν έχει καταφέρει ακόμη να εμβολιάσει ούτε το 40% του πληθυσμού της. Σε μια χώρα 11 εκατομμυρίων κατοίκων, μόνο 72.102 πολίτες έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίων COVID-19 από τις 17 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας.

Μείωση των τιμών των καυσίμων. Οι συμμορίες έχουν αυξήσει τον αριθμό των ληστειών και των απαγωγών οδηγών φορτηγών με καύσιμα. Αυτό έχει αναγκάσει πολλούς από αυτούς να αρνηθούν να εργαστούν από φόβο για την έλλειψη ασφάλειας, γεγονός που οδήγησε σε ελλείψεις καυσίμων και δημιούργησε μια μαύρη αγορά όπου οι τιμές είναι απρόσιτες για την πλειοψηφία του πληθυσμού. Η Αϊτή παραμένει στα πρόθυρα της παράλυσης, καθώς η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από καύσιμα. Παρόλο που η αστυνομία συνοδεύει τα φορτηγά με καύσιμα, το πρόβλημα της έλλειψης συνεχίζεται και οι τιμές παραμένουν πολύ υψηλές.

Προστασία μεταναστών. Το τελευταίο τρίμηνο του 2021, τουλάχιστον 14.127 Αϊτινοί επέστρεψαν βίαια στη χώρα τους, όπου πολλαπλές ταυτόχρονες κρίσεις εμποδίζουν τις αρχές να προσφέρουν τη φροντίδα που μπορεί να χρειάζονται οι μετανάστες. Το πιθανότερο είναι ότι πολλοί από αυτούς θα προσπαθήσουν να μεταναστεύσουν ξανά προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2021, η χώρα αυτή απέλασε 10.776 Αϊτινούς, εκ των οποίων οι 1.940 ήταν ανήλικοι.

Αντιμετώπιση επισιτιστικής κρίσης. Η Αϊτή είναι η χώρα της Λατινικής Αμερικής με το υψηλότερο ποσοστό επικράτησης της πείνας (46,8%), σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). Η επισιτιστική ανασφάλεια, η κακή παροχή πόσιμου νερού και η έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης αυξήθηκαν μετά τον σεισμό της 14ης Αυγούστου.

Να αντιμετωπιστούν τα επακόλουθα του σεισμού. Ο σεισμός των 7,2 βαθμών άφησε πίσω του τουλάχιστον 2.248 νεκρούς, πάνω από 300 αγνοούμενους και 690.000 πληγέντες Αϊτινούς. Προκάλεσε επίσης απώλεια 15% του ΑΕΠ της χώρας το 2021. Ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός από τον Ιανουάριο του 2010, όταν πάνω από 300.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι επλήγησαν.