Η νοσηλεύτρια κα Ανδριανάκη πρόσφατα, μαζί με συναδέλφους της και την αστυνομία μοίρασαν πάνω από 200 κουβέρτες σε άτομα που κοιμούνται στους δρόμους της Μελβούρνης μέσα στο χειμωνιάτικο κρύο. Σύμφωνα με την κα Ανδριανάκη, κατά κύριο λόγο οι άστεγοι που συνάντησαν είναι άνθρωποι εθισμένοι στα ναρκωτικά ή το αλκοόλ.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που ζουν άστεγοι στο κέντρο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας είναι και πολλοί Έλληνες -δεύτερης γενιάς ή νεοφερμένοι-νεομετανάστες της κρίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα στο κρατικό ραδιόφωνο της Αυστραλίας SBS στις 17 Ιουλίου 2019.

«Πάρα πολλοί Έλληνες είναι άστεγοι στο κέντρο της Μελβούρνης, στο Fitzroy και στο St Kilda ειδικά. Τουλάχιστον 30 με 40 Έλληνες ζουν εκεί – γυναίκες αλλά κυρίως άντρες. Είναι νεομετανάστες που έχουν έρθει από την Ελλάδα και για κάποιο λόγο δεν ταίριαξαν με τους συγγενείς τους, επιλέγοντας να μείνουν στον δρόμο» είπε συγκεκριμένα η νοσηλεύτρια στον ραδιοφωνικό σταθμό, ενώ αρκετούς από αυτούς τούς συναντά, όπως λέει, και στα κέντρα προσωρινής κράτησης όπου πηγαίνουν άτομα εξαρτημένα από το ναρκωτικό ice, ναρκωτικό διαδεδομένο στην Αυστραλία.

«Είναι πολύ λυπηρό. Αυτοί οι άνθρωποι είχαν προβλήματα, μάζεψαν όλες τις οικονομίες τους και ήρθαν στην Αυστραλία, συνήθως σε συγγενείς ή σε γνωστούς τους. Κάποιοι είχαν ψυχολογικά προβλήματα ή εξαρτήσεις από πριν και εδώ επιδεινώθηκαν με αποτέλεσμα να βρεθούν στον δρόμο» διευκρινίζει σε συνέντευξη που έδωσε στα ΝΕΑ η κα Ανδριανάκη, μιας και το θέμα κέντρισε και το ενδιαφέρον κάποιων ελληνικών ΜΜΕ.

Η Αυστραλία αποτέλεσε έναν από τους τρεις πιο δημοφιλείς προορισμούς μετανάστευσης για τους Έλληνες και στα χρόνια της κρίσης, μετά από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με 49.500 ανθρώπους να αναζητούν μέσα στα έτη 2010-2016 καλύτερες συνθήκες εργασίας και ζωής εκεί.

 

Από το newdiaspora.com που καταγράφει το φαινόμενο της λεγόμενης νεομετανάστευσης στα χρόνια της κρίσης.

 

«Δουλεύοντας με τους άστεγους συνάντησα ένα αγόρι 26 χρόνων και τον ρώτησα αν θα ήθελε να κάνω μια προσπάθεια για να επιστρέψει στην Ελλάδα. Ηταν εθισμένος σε ουσίες. Κοιτώντας με στα μάτια με ρώτησε “Στην Ελλάδα…; Τι να κάνω στην Ελλάδα; Πες μου τι να κάνω εκεί;”. Του είπα “Μα και εδώ τι κάνεις;”. Και μου απάντησε “Η Ελλάδα χάθηκε, πάει, τελείωσε…”» περιγράφει η νοσηλεύτρια στα ΝΕΑ.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ της εφημερίδας, «Στην τελευταία απογραφή που πραγματοποίησαν οι αυστραλιανές αρχές καταγράφεται ότι το 15% όσων μετανάστευσαν στην Αυστραλία την περίοδο 2011- 2015 είναι άστεγοι διαβιώντας σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες», με τους αριθμούς να καταδεικνύουν την ευαλωτότητα των ανθρώπων που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στη λεγόμενη «lucky country».

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2016 σχετικά με τους νεοφερμένους Έλληνες της Αυστραλίας και ειδικά εκείνων της Μελβούρνης, ο ερευνητής Νίκος Γκολφινόπουλος διευκρίνιζε ότι «πριν ξεκινήσει το ταξίδι του, ο μετανάστης έχει ακούσει ότι θα γίνει ευπρόσδεκτος από την τοπική κοινωνία και ότι η προσαρμογή του στο νέο περιβάλλον θα είναι ομαλή. Ωστόσο, η κατάσταση είναι διαφορετική. Μετά από λίγο διάστημα, οι νεοφερμένοι αναζητούν εργασία. Η αναζήτηση αυτή ξεκινά από ελληνικές επιχειρήσεις όπου εκεί, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι συνθήκες εργασίας και οι αμοιβές προβληματίζουν. Η φτηνή εργασία αποτελεί πραγματικότητα».