«Σαράντα ένας άμαχοι, κυρίως γυναικόπαιδα, σκοτώθηκαν και άλλοι 22 τραυματίστηκαν σε αεροπορικές επιδρομές των πακιστανικών δυνάμεων κοντά στη γραμμή Ντουράντ στην επαρχία Χοστ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άχμαντ Οσμάνι, αξιωματούχος στη Χοστ.

«Πακιστανικά ελικόπτερα έπληξαν τέσσερα χωριά κοντά στη γραμμή Ντουράντ στην επαρχία Χοστ. Επλήγησαν μόνο σπίτια αμάχων και υπήρξαν θύματα», είπε το Σάββατο αφγανός αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Όλοι οι άνθρωποι που μπήκαν στο στόχαστρο ήταν αθώοι άμαχοι που δεν είχαν καμία σχέση ούτε με τους Ταλιμπάν, ούτε με την κυβέρνηση», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ο Ρασούλ Τζαν, κάτοικος της Χοστ. «Δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο εχθρός, ούτε γιατί μπήκαμε στο στόχαστρο», πρόσθεσε.

Εκατοντάδες πολίτες διαδήλωσαν το Σάββατο στη Χοστ, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Πακιστάν, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο μετά την προχθεσινή αεροπορική επίθεση. Πλάνα που εικονίζουν σπίτια τα οποία καταστράφηκαν στις επιδρομές μεταδόθηκαν από το TOLO News, το κυριότερο αφγανικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο. Ο Τζαμσίντ, φύλαρχος στη Χοστ, εκτίμησε πως ο απολογισμός των πακιστανικών πληγμάτων ξεπέρασε τους πενήντα νεκρούς. «Χθες πήγα επιτόπου, συνοδευόμενος από άλλους, για να δώσουμε αίμα για τους τραυματίες», υποστήριξε.

Αφότου στο Αφγανιστάν κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, η κατάσταση στα σύνορα των δύο χωρών οξύνθηκε. Το Πακιστάν λέει πως ένοπλες οργανώσεις, κυρίως το Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν (Τεχρίκ-ι-Ταλιμπάν Πακιστάν, TTP), εξαπολύουν επιθέσεις με ορμητήριο το έδαφος του Αφγανιστάν, περνώντας τα πορώδη σύνορα.

«Το Πακιστάν, για ακόμη μια φορά, καταδικάζει σθεναρά τους τρομοκράτες που δρουν με απόλυτη ατιμωρησία από το αφγανικό έδαφος» ισχυρίστηκε χθες το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ζητώντας από την αφγανική κυβέρνηση να εγγυηθεί την ασφάλεια «στην περιοχή των συνόρων» και «να λάβει πολύ αυστηρά μέτρα σε βάρος όσων ενέχονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες στο Πακιστάν». Την περασμένη Πέμπτη, επτά πακιστανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην επαρχία του Βόρειου Ουαζιριστάν σε επίθεση «τρομοκρατών που δρουν με ορμητήριο το Αφγανιστάν», πρόσθεσε το ΥΠΕΞ.

Οι Ααφγανοί Ταλιμπάν αρνούνται πως φιλοξενούν πακιστανούς εξτρεμιστές, ενώ καταγγέλλουν το τείχος που εγείρει το Ισλαμαμπάντ στα σύνορα μήκους 2.000 και πλέον χιλιομέτρων, γνωστά με την ονομασία γραμμή Ντουράντ, κληρονομιά της εποχής της αποικιοκρατίας.

Η Καμπούλ προειδοποίησε χθες το Ισλαμαμπάντ: «Θα λάβουμε όλα τα μέτρα για να εμποδίσουμε την επανάληψη (τέτοιων επιδρομών) και απαιτούμε η εθνική μας ακεραιότητα να γίνει σεβαστή. Η πακιστανική πλευρά πρέπει να γνωρίζει πως εάν ξεσπάσει πόλεμος, δεν θα είναι προς το συμφέρον καμιάς πλευράς», ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, ο Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ. «Αυτή είναι απανθρωπιά που οδηγεί σε εχθρότητα ανάμεσα στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν», πρόσθεσε.