Τουλάχιστον δεκαέξι ασθενείς με την COVID-19 και δύο νοσοκόμες πέθαναν το πρωί του Σαββάτου, όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου στην Μπαρούτς, στο δυτικό ομόσπονδο κράτος Γκουτζάρατό της Ινδίας, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρατζεντρασίνχ Τσουντασάμα, αξιωματικός της αστυνομίας.

Τα ινδικά νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από αρρώστους εν μέσω σαρωτικού κύματος της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ενώ στο τετραώροφο νοσοκομείο στην Μπαρούτς νοσηλεύονταν περίπου 50 ακόμη ασθενείς όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.  «Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας υποδεικνύουν ότι η φωτιά εκδηλώθηκε εξαιτίας βραχυκυκλώματος σε ΜΕΘ του νοσοκομείου», διευκρίνισε ο αξιωματικός της αστυνομίας, επισημαίνοντας πως η φωτιά έχει κατασβεστεί.

Την 23η Απριλίου, πυρκαγιά στη Μουμπάι στοίχισε τη ζωή σε 13 ασθενείς με την COVID-19. Μερικές ημέρες αργότερα, 22 άνθρωποι υπέκυψαν εξαιτίας άλλης πυρκαγιάς σε νοσοκομείο, επίσης στο ομόσπονδο κράτος Μαχαράστρα. Στο ίδιο ομόσπονδο κράτος, 29 ασθενείς του νέου κορονοϊού πέθαναν σε νοσοκομείο, όταν διακόπηκε η χορήγηση του οξυγόνου στις συσκευές μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής στις οποίες είχαν διασωληνωθεί εξαιτίας διαρροής.

Η πανδημία ήρθε να διαλύσει το υπό κατάρρευση σύστημα υγείας της Ινδίας, που μαστιζόταν ήδη από υποχρηματοδότηση, προκαλώντας τεράστιες ελλείψεις σε οξυγόνο, φάρμακα και νοσοκομειακές κλίνες. Σε κάποιες περιοχές, ασθενείς πεθαίνουν στις πύλες νοσοκομείων. Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού έχει φθάσει τους 211.853 νεκρούς επί συνόλου 19,1 και πλέον εκατομμυρίων μολύνσεων. Ειδικοί εκτιμούν πως ο πραγματικός απολογισμός είναι ακόμα βαρύτερος.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 386.452 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός που αποτελεί νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Και ο αριθμός των ασθενών με την Covid-19 που υπέκυψαν αυξήθηκε κατά 3.498.