Περισσότεροι από 90 είναι οι νεκροί σε Γερμανία και Βέλγιο λόγω των πλημμύρων των τελευταίων ημερών. Παράλληλα, εκατοντάδες είναι οι αγνοούμενοι και το γεγονός πως έχουν πληγεί οι τηλεπικοινωνίες δε βοηθά στον εντοπισμό τους.

Όπως μεταδίδει το Euronews, τουλάχιστον 50 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή της Ρηνανίας-Παλατινάτου της Γερμανίας, 9 από τα οποία ζούσαν σε μια εγκατάσταση υποβοηθούμενης διαβίωσης για άτομα με αναπηρία. Επιπλέον 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές που λένε ότι ο αριθμός θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω. Στο Βέλγιο, ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός RTBF ανέφερε ότι 12 άτομα είχαν πεθάνει στις πλημμύρες, ενώ Γαλλία, Ολλανδία και Ελβετία έχουν επίσης χτυπηθεί από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Το αξιοσημείωτο είναι πως σύμφωνα με το Politico, το ευρωπαϊκό σύστημα πρόβλεψης ακραίων καιρικών φαινομένων (EFAS) είχε προειδοποιήσει έγκαιρα για την επερχόμενη κακοκαιρία, αλλά οι Αρχές δεν ενήργησαν αποτελεσματικά, για να αντιμετωπίσουν μία από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές της Γερμανίας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Η καθηγήτρια – υδρολόγος που είναι σύμβουλος στο EFAS, είπε πως ο αριθμός των νεκρών ήταν «μια μνημειακή αποτυχία του συστήματος» και πρόσθεσε: «Θα περίμενα οι άνθρωποι να εκκένωναν τα σπίτια τους, δεν περιμένει κανείς να δει τόσους πολλούς ανθρώπους να πεθαίνουν από πλημμύρες το 2021. Αυτό είναι πραγματικά πολύ, πολύ σοβαρό».

Πολλά χωριά καταστράφηκαν καθώς τα παλιά σπίτια από τούβλα και ξύλα δεν μπορούσαν να αντέξουν την τεράστια ροή του νερού, που συχνά παράσυρε δέντρα και συντρίμμια καθώς περνούσε μέσα από στενούς δρόμους. Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι ακραίες καιρικές συνθήκες συνδέονται με την κλιματική αλλαγή με μία υπηρεσία καιρού να αναφέρει πως 2 μήνες βροχής έπεσαν σε 1-2 μέρες.

Σύμφωνα με το Euronews, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, από την κλιματική κρίση, έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλη εξάτμιση των υδάτων και, επομένως, βροχοπτώσεις με μεγαλύτερη ένταση, συχνότητα και διάρκεια. Με τη βλάστηση και άλλα εδαφικά εμπόδια να διαλύονται εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης το νερό δε βρίσκει πλέον φραγμούς, προκαλώντας καταστροφές.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Ρηνανίας-Παλατινάτου, Malu Dreyer, δήλωσε στο κοινοβούλιο: «Δεν έχουμε δει ποτέ τέτοια συμφορά. Είναι πραγματικά καταστροφικό».

Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, από την Ουάσινγκτον που βρίσκεται για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι «σοκαρίστηκε από την καταστροφή που υπέστησαν τόσα πολλά άτομα στις πλημμύρες» και πρόσθεσε: «Η συμπόνια μου απευθύνεται στις οικογένειες των νεκρών και των αγνοουμένων. Οι θερμές ευχαριστίες μου απευθύνονται στους πολλούς ακούραστους βοηθούς και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης».