Σύμφωνα με δικαστική πηγή, το δικαστήριο της πόλης Μανσούρα, στο Δέλτα του Νείλου, καταδίκασε σε ισόβια 83 υποστηρικτές του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ενώ σε άλλους 62 επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης από 3 έως 10 χρόνια.

Άλλη δικαστική πηγή ωστόσο ανέφερε ότι σε ισόβια καταδικάστηκαν συνολικά 80 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που είχαν κατηγορηθεί για τη δολοφονία ενός ταξιτζή κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης υπέρ του κ. Μόρσι τον περασμένο Δεκέμβριο στη Μανσούρα.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Mena μετέδωσε ότι για την υπόθεση αυτή κατηγορούνταν συνολικά 26 άνθρωποι. Οι 24 από αυτούς καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη καθώς κρίθηκαν ένοχοι για τη δολοφονία του ταξιτζή ο οποίος είχε στολίσει το ταξί του με φωτογραφία του Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι, πρώην αρχηγού του στρατού και νυν προέδρου της Αιγύπτου ο οποίος ανέτρεψε τον κ. Μόρσι τον Ιούλιο του 2013.

Ο 25ος κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε φυλάκιση επτά ετών, ενώ ο τελευταίος, που είναι κάτω των 18 ετών, τέθηκε υπό κράτηση σε σωφρονιστήριο ανηλίκων.

Η Μανσούρα, όπως και οι περισσότερες αιγυπτιακές πόλεις, έγινε θέατρο σφοδρών συγκρούσεων και διαδηλώσεων μετά την ανατροπή του κ. Μόρσι και την καταστολή των κινητοποιήσεων υπέρ του.

Το περασμένο Σάββατο δικαστήριο της πόλης Μίνια επικύρωσε την καταδίκη σε θάνατο σε βάρος σχεδόν 200 υποστηρικτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, συμπεριλαμβανομένου και του ηγέτη της οργάνωσης Μοχάμεντ Μπαντίε.
 

Επταετής κάθειρξη στους δημοσιογράφους του Al Jazeera

Αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε σε επταετή φυλάκιση τρεις δημοσιογράφους του Αλ Τζαζίρα. Ο Αυστραλός Πίτερ Γκρεστ, ο Καναδοαιγύπτιος Μοχάμεντ Φάχμι και ο Αιγύπτιος Μπαχίρ Μοχάμεντ κατηγορούνταν για διάδοση ψευδών ειδήσεων και υποστήριξη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Οι ίδιοι είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες, όμως το δικαστήριο έκρινε ότι ήταν ένοχοι και τους καταδίκασε σε επτά χρόνια φυλακή έκαστον.

Ο τελευταίος καταδικάστηκε σε επιπλέον τρία χρόνια φυλάκισης για την ξεχωριστή κατηγορία της οπλοκατοχής.

Να αφήσει ελεύθερους τους τρεις δημοσιογράφους του αραβικού δικτύου Αλ Τζαζίρα, με έδρα το Κατάρ, κάλεσε την Αίγυπτο η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι.

Η Ινδή αξιωματούχος του οργανισμού κατηγόρησε την αιγυπτιακή κυβέρνηση ότι με την πολιτική της δημιουργεί «κλίμα ασφυξίας και συντριβής» των μέσων ενημέρωσης.