Τουλάχιστον 12 άτομα τραυματίστηκαν επίσης στις επιθέσεις, οι οποίες σημειώθηκαν στις πόλεις Ντερμπέντ και Μαχατσκάλα την Κυριακή, ημέρα της γιορτής της Πεντηκοστής για τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προβλήθηκαν από τη ρωσική τηλεόραση έδειχναν τον ουρανό της πόλης Ντερμπέντ, που φιλοξενεί μια αρχαία εβραϊκή κοινότητα στην κυρίως μουσουλμανική περιοχή, να γεμίζει με καπνό και φλόγες μετά την πυρπόληση της συναγωγής. Χώροι λατρείας δέχθηκαν επίσης επιθέσεις στη Μαχατσκάλα, την πρωτεύουσα του Νταγκεστάν και μεγαλύτερη πόλη του, σε απόσταση περίπου 125 χιλιομέτρων, όπου το αστυνομικό φυλάκιο δέχθηκε επίσης επίθεση. Η Επιτροπή Ερευνών δήλωσε ότι ξεκίνησε ποινικές έρευνες για «τρομοκρατικές ενέργειες» στο Νταγκεστάν, το οποίο γειτονεύει με την Τσετσενία.

«Σήμερα το βράδυ στις πόλεις Ντερμπέντ και Μαχατσκάλα πραγματοποιήθηκαν ένοπλες επιθέσεις σε δύο ορθόδοξες εκκλησίες, μια συναγωγή και ένα σημείο ελέγχου της αστυνομίας», ανέφερε η Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή σε ανακοίνωσή της στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti και προσέθεσε πως «ως αποτέλεσμα των τρομοκρατικών επιθέσεων, σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, σκοτώθηκαν ένας ιερέας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και αστυνομικοί». Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δήλωσε ότι ο αρχιερέας της Νικολάι Κοτέλνικοφ είχε «δολοφονηθεί άγρια» στο Ντερμπέντ.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο υπηρεσίες επιβολής του νόμου, ανέφερε ότι οι ένοπλοι ήταν μέλη «διεθνούς τρομοκρατικής οργάνωσης». Οι δράστες της επίθεσης δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.