Η οικογένεια του Ζακ ζητά Δικαίωση και την κυνηγά φτάνοντας σε όποιο ανώτερο δικαστήριο και επιτροπή μπορεί να εξετάσει αμερόληπτα την υπόθεση. Στο κείμενο της αίτησης η Ελένη Κωστοπούλου εφιστούσε την προσοχή για τη δολοφονία του γιου της, αναφέροντας ότι υπάρχει βίντεο που δείχνει τον βάναυσο και απάνθρωπο τρόπο με τον οποίο τέσσερις αστυνομικοί και δύο πολίτες συμπεριφέρονταν στον γιο της κλωτσώντας, χτυπώντας, σέρνοντάς τον στο πεζοδρόμιο, ενώ εκείνος αιμορραγούσε, ασφυκτιούσε και χρειαζόταν απεγνωσμένα ιατρική βοήθεια.

Η αίτηση υποστηρίχτηκε από την Ευρωομάδα της Αριστεράς με εισήγηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξη Γεωργούλη και υπερψηφίστηκε από ευρεία πλειοψηφία των εισηγητών των Ευρωομάδων των Σοσιαλδημοκρατών, των Πράσινων και των Φιλελεύθερων (Renew). Την πρόταση καταψήφισε ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που μειοψήφησε. Mέχρι στιγμής, η αίτηση (αρ. 0605/2022) συγκεντρώνει 145 δηλώσεις υποστήριξης από Ευρωπαίους πολίτες στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Αναφορών και παραμένει ανοιχτή σε δηλώσεις υποστήριξης.

Σύμφωνα με τη συνήθη διαδικασία της Επιτροπής Αναφορών, η κ. Κωστοπούλου θα κληθεί να μιλήσει ενώπιον των 35 μελών της και θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ των μελών και εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να αποφασιστούν οι επόμενες ενέργειες γύρω από την υπόθεση.

Στις 20 Ιανουαρίου, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η δίκη σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο, όπου προσέφυγαν οι δυο πολίτες, ο μεσίτης και ο κοσμηματοπώλης, που καταδικάστηκαν για θανατηφόρα σωματική βλάβη σε δέκα χρόνια φυλακή ο καθένας χωρίς ελαφρυντικά και χωρίς αναστολή.