Το νομοσχέδιο πρόκειται να τεθεί προς συζήτηση και επεξεργασία την ερχόμενη Δευτέρα, 31 Ιουλίου στην Ολομέλεια, με στόχο να ψηφιστεί την Τρίτη, 1 Αυγούστου.
«Παρά τις αιχμές ρητορικού χαρακτήρα, δεν επισκιάστηκαν τα χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου», σχολίασε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου.
 
«Χαρακτηριστικά που κινούνται σε τρεις άξονες: την κοινωνική διάσταση, τη δημοκρατική διάσταση και την πρόθεση να καθιερώσει ακαδημαϊκούς κανόνες, σε ένα τοπία που το υπάρχον θεσμικό καθεστώς απορρύθμισε σε σημαντικό βαθμό» πρόσθεσε.
 
Σχετικά με την απαλλαγή διδάκτρων στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών ο υπουργός δήλωσε πως «δεν είναι μέτρο φιλανθρωπίας, αλλά ανοίγματος των πανεπιστημίων σε όσους δεν μπόρεσαν να είναι μέρος της διαδικασίας των ΠΜΣ» και ότι, η ρύθμιση αναφορικά με τους μισθούς των καθηγητών «είναι θέμα ισοτιμίας στα πανεπιστήμια».
 
Ο ίδιος μάλιστα επανέλαβε ότι τα περιφερειακά συμβούλια δεν αντικαθιστούν τα Συμβούλια Ιδρυμάτων, και ότι τα ΣΙ καταργούνται και αναφορικά με το αίτημα εξομοίωσης των πτυχίων των 5ετών σπουδών με master τόνισε ότι «αναγνωρίζεται η ακαδημαϊκή ισοτιμία». «Η μοριοδότηση ή το βαθμολογικό, προφανώς να γίνει. Δεν μπορεί όμως να έχει μισθολογικές επιπτώσεις», αποσαφήνισε.
 

 «Προχειρότητα και οπισθοδρόμηση»
 

«Το σχέδιο νόμου διατρέχεται από προχειρότητα, οπισθοδρόμηση, υπερ-ρύθμιση και υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων στο πρόσωπο του υπουργού». «Προσπαθείτε απεγνωσμένα να φτιάξετε ένα αίσθημα συναίνεσης. Η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι απέναντί σας» σχολίασε η βουλευτής ΝΔ και τομεάρχης Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
 
Από μεριάς του ο  Δημήτρης Κωνσταντόπουλος της ΔΗΣΥ επανέλαβε τις αντιρρήσεις σχετικά με τις διατάξεις που αφορούν το άσυλο, τη φοιτητική συμμετοχή στη διοίκηση των πανεπιστημίων, «να συμμετεχουν, όχι όμως να συνδιοικούν» είπε χαρακτηριστικά, την «υποβάθμιση του ρόλου της ΑΔΙΠ» και χαρακτήρισε «άυλο τίτλο» το μεταπτυχιακό των 5ετών σπουδών, αφού «δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοις πράγμασι».