«Σαν γονιός συμμερίζομαι την αγωνία για την υγεία του παιδιού σας, όμως ως πρωθυπουργός που σέβεται τη διάκριση των εξουσιών δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να παρέμβω στη Δικαιοσύνη» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός.

Η σημερινή εξέλιξη είχε προδιαγραφεί αργά το βράδυ χθες, στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό.

 
Τα πρώτα λόγια του  κ. Σαμαρά όταν ανέβηκε στο βήμα της Βουλής, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν: «υμνήσατε έναν απεργό πείνας αλλά ξεχάσατε ότι ο νεαρός αυτός έχει καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξη για ληστεία με καλάσνικοφ”. 


Στο αίτημα του πατέρα να δοθεί κάποια λύση, ο Αθανασίου τού ανέλυσε το νομικό πλαίσιο για υπόδικους και κατάδικους και τον νέο νόμο για την εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων και του εξήγησε ότι δεν έχει θεσμικά τη δυνατότητα να παρέμβει στα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης.
 
Ο υπουργός, σε συνομιλία με δημοσιογράφους, ανέφερε ότι το νομικό πλαίσιο είναι από τα πιο προοδευτικά και σύγχρονα σε όλη την Ευρώπη μετά και την προσθήκη της εξ αποστάσεως μάθησης και από εκεί και πέρα η πολιτεία δεν μπορεί να παρέμβει.

«Εύχομαι να βρουν μια λύση. Ζητώ να γίνει δεκτό το αίτημα του παιδιού μου. Από πλευράς ανθρώπινης να καταλάβουν ότι πρέπει να δώσουν λύση στο πρόβλημα», τόνισε ο Γ. Ρωμανός, επισημαίνοντας ότι ο γιος του βρίσκεται «σε πολύ κρίσιμη φάση».

 
Προειδοποίησε μάλιστα ότι «όπως περνούν οι ώρες και οι μέρες αυξάνεται και η πιθανότητα ενός θανάτου με ό,τι συνεπάγεται αυτό κατά κύριο λόγο για την κυβέρνηση», προσθέτοντας πως «ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας ξέρει πού βρίσκεται το δίκιο».

Ο δικηγόρος του απεργού πείνας Φραγκίσκος Ραγκούσης δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ότι ο Γιώργος Ρωμανός «χωρίς έπαρση πηγαίνει να συναντήσει τον Πρωθυπουργό για να τον παρακαλέσει να βρεθεί μία λύση και να σωθεί το παιδί του». Ο πατέρας του Ρωμανού, συνέχισε, θα ζητήσει η τροπολογία η οποία θα τεθεί προς ψήφιση «να μην είναι γκιλοτίνα ή μια απλή περιγραφή των δικαιωμάτων των κρατουμένων», αλλά να δίνει μια λύση βιώσιμη.

Τη φυσική παρουσία του Νίκου Ρωμανού στο ΤΕΙ Αθήνας ζητεί με επιστολή του ο διευθυντής του Γυμνασίου – Λυκείου των φυλακών Αυλώνα Πέτρος Δαμιανός, προτείνοντας να τον συνοδεύει ο ίδιος στη σχολή του και διαβεβαιώνοντας πως μπορεί να εγγυηθεί την επιστροφή του στις φυλακές Κορυδαλλού. 

Όπως εξηγεί, ο απεργός πείνας ήταν μαθητής του εντός των φυλακών νέων του Αυλώνα και για τον λόγο αυτόν απευθύνει ανοιχτή πρόταση – έκκληση «αποκλειστικά ως δάσκαλος», να τον συνοδεύει, για να του δοθεί η δυνατότητα με τη φυσική παρουσία του, να παρακολουθεί τα μαθήματα και τα εργαστήρια.

«Ας αφήσουμε την ιδιαίτερη σχέση του δάσκαλου με τον μαθητή του να λύσει το πρόβλημα. Ας επιτρέψουμε την εμπιστοσύνη του δάσκαλου προς τον μαθητή του και την εμπιστοσύνη του μαθητή προς τον δάσκαλο του να εγγυηθούν την επιστροφή του Νίκου Ρωμανού στη Δικαστική Φυλακή Κορυδαλλού. Μετά από 20 χρόνια στην εκπαίδευση νέων στη φυλακή, μπορώ να εγγυηθώ μια ''επιστροφή''», συμπληρώνει ο κ. Δαμιανός στην επιστολή.

Υπό κατάληψη βρίσκεται το δημαρχείο Ιωαννίνων από νωρίς το πρωί. Ομάδες αντιεξουσιαστών μπήκαν στους χώρους του δημαρχείου και ζήτησαν από τους υπαλλήλους να αποχωρήσουν, ενώ κατέβασαν την ελληνική σημαία και τοποθέτησαν στην πρόσοψη του κτηρίου πανό με τα αιτήματά τους και συνθήματα αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό.
Οι καταληψίες ζήτησαν να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, ενώ ανέφεραν στους εργαζόμενους ότι η κατάληψη θα διαρκέσει έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματα του Νίκου Ρωμανού.
 
Κατειλημμένο και το δημαρχείο Χανίων σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό.
Λίγο πριν τις 8 το πρωί, περίπου 25 άτομα, κυρίως νεαροί, μπήκαν στο κτήριο και ζήτησαν από όσους βρίσκονταν μέσα να αποχωρήσουν.

Οι καταληψίες, έκλεισαν την κεντρική πόρτα του δημαρχείου, ενώ απέκλεισαν και την είσοδο με ασανσέρ, που βρίσκεται πίσω από το κτήριο. 

Για την κατάληψη ενημερώθηκε και ο δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας φθάνοντας λίγο μετά στον χώρο.

Έξω από το δημαρχείο βρίσκονται και άνδρες της ΕΛΑΣ που παρακολουθούν διακριτικά τις εξελίξεις.