«Η Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία καταργήθηκε με το Νόμο 4781/21, δεν είχε ως γνωστόν την αρμοδιότητα να προβαίνει σε έλεγχο του περιεχομένου μεταφράσεων. Το μεταφραστικό έργο εξετελείτο από τους συνεργαζόμενους ιδιώτες μεταφραστές, οι οποίοι ήταν οι αποκλειστικά υπεύθυνοι για το περιεχόμενο της μετάφρασης» υποστηρίζει συγκεκριμένα το Υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι όπως αποκαλύπτει το Documento, παραποιήθηκαν οι μεταφράσεις των επίσημων εγγράφων του FBI από το μεταφραστικό τμήμα του Υπουργείου Εξωτερικών για να ξεπλυθεί το όνομα του πρώην υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου. Ουσιαστικά, για να χαθεί στη μετάφραση ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος χρηματίστηκε με είκοσι χιλιάδες ευρώ από τη Novartis και έτσι το σκάνδαλο Novartis να βαφτιστεί ως σκευωρία.

Στην επίσημη μετάφραση, αναγράφεται χαρακτηριστικά ότι: «To 2012 η NVG πλήρωσε 20.000 ευρώ ως δωροδοκία που ξεπλύθηκε μέσω της Medical Development, για να εμποδίσει ένα ανταγωνιστικό φάρμακο να αντικαταστήσει το Lucentis (που κατασκευάζεται από τη Novartis) ως θεραπεία πρώτης γραμμής για οφθαλμική χρήση». Πουθενά το όνομα του Α. Λοβέρδου. Ουσιαστικά, οι αμερικανικές αρχές κατονόμασαν τον υπουργό που έλαβε τη μίζα και το ποσό που έλαβε από την φαρμακευτική πολυεθνική και το μεταφραστικό τμήμα του ελληνικού ΥΠΕΞ έκανε παρέμβαση στα στοιχεία αλλοιώνοντάς τα, με τις ευθύνες της πρωτοφανούς παραποίησης να βαραίνουν την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου, Κωνσταντίνου Αλεβιζοπούλου, υπό την ευθύνη της οποίας ήταν τότε η διερεύνηση της υπόθεσης.

Σο συγκεκριμένο έγγραφο έχει και άλλη παραποίηση. Και πάλι για τον Ανδρέα Λόβερδο, το όνομα του οποίου εξαφανίζεται για ακόμη μια φορά. Πιο συγκεκριμένα, στο έγγραφο που είχε αποστείλει το FBI, αναγράφεται ότι: «το 2010 ο Ανδρέας Λοβέρδος (υπουργός υγείας) εισήγαγε δύο νέα φάρμακα της Novartis. To φάρμακα Gilenya με μεγάλη εμπορική επιτυχία και μια δεύτερη διατύπωση του φαρμάκου Tasigna, μέσω μιας ταχε΄θιας διαδικασίας έγκρισης και τιμολόγησης, παρά την εφαρμογή ενός σχεδίου εξοικονόμησης χρημάτων που τέθηκε σε εφαρμογή από το υπουργείο Υγείας».

Στη μετάφραση όμως το νόημα του επίμαχου αποσπάσματος αλλάζει άρδην. Κι αυτό γιατί αυτό που αναφέρεται είναι ότι: «το 2010, εισήχθησαν δύο νέα φάρμακα της Novartis. To φάρμακα Gilenya με μεγάλη εμπορική επιτυχία και μια δεύτερη διατύπωση του φαρμάκου Tasigna, μέσω μιας ταχείας διαδικασίας έγκρισης και τιμολόγησης, παρά την εφαρμογή ενός σχεδίου εξοικονόμησης χρημάτων που τέθηκε σε εφαρμογή από το υπουργείο Υγείας», με το όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου να σβήνεται για ακόμη μία φορά.

Απάντηση χωρίς απάντηση

Σε δήλωση του, χωρίς να λέει τίποτα για το επίμαχο έγγραφο, ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστηρίζει:

«Επιμένουν στη λάσπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται ξανά το όνομά μου για να εξυπηρετήσει τους γνωστούς σκοπούς του. Είναι από αδιανόητο έως γελοίο να βάζουν και πάλι μπροστά έγγραφα γνωστά, δημοσιευμένα, κατατεθειμένα στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής από τον εν ενεργεία Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι.Αγγελή, αξιολογημένα και ενσωματωμένα στη δικογραφία από τον Ιούνιο του 2020. Ο σκοπός τους όμως είναι γνωστός: συνεχίζουν αυτό που κάνουν διαχρονικά, να σπιλώνουν, δηλαδή, πρόσωπα με τις ψευτοκατηγορίες των γνωστών κουκουλοφόρων.

Ο ελληνικός λαός τους έχει μάθει πλέον. Κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά τους επαγγελματίες συκοφάντες της πολιτικής. Το έχω πει πολλές φορές και το επαναλαμβάνω: για όσα έχουν κάνει θα με βρουν μπροστά τους»