Όπως αναφέρει το BBC, ο 62χρονος Ολάντ δήλωσε «αποφάσισα πως δεν θα είμαι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές». Έτσι, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) αναμένεται να επιλέξει τον υποψήφιό του για τις προεδρικές εκλογές τον Μάιο .
Ο Ολάντ, του οποίου η δημοτικότητα είναι πλέον εξαιρετικά χαμηλή, γίνεται ο πρώτος πρόεδρος στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας, συγκεκριμένα από το 1958, που δεν διεκδικεί δεύτερη θητεία. Όπως δήλωσε, γνωρίζει τα ρίσκα του να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα και προειδοποίησε και πάλι για την άνοδο της ακροδεξιάς.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε πως «ο πρόεδρος πήρε μια γενναία απόφαση». Ο Μακρόν θα διεκδικήσει την προεδρία της χώρας, ως ανεξάρτητος υποψήφιος, έχοντας παραιτηθεί από την κυβέρνηση πριν κάποιους μήνες.
Με μειονέκτημα στην «κούρσα» της προεδρίας
Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς χαιρετίζει την απόφαση του Ολάντ, λέγοντας ότι πρόκειται για μια «υπεύθυνη και γενναία απόφαση, την οποία έλαβε ένας άνθρωπος που υπηρετεί πιστά τη χώρα και τα συμφέροντα της»
Το φαβορί για να διαδεχτεί τον Ολάντ στην ηγεσία των Σοσιαλιστών φαίνεται να είναι ο Μανουέλ Βαλς, που δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα. Όπως εκτιμάται, ο ηγέτης που θα εκλέξουν οι Σοσιαλιστές έχει λίγες πιθανότητες να μπει στην «τελική κούρσα» για την προεδρία της Γαλλίας, καθώς η Λεπέν των ακροδεξιών και ο νεοφιλελεύθερος Φιγιόν φαίνεται πως θα κοντραριστούν για την προεδρία.
Υπενθυμίζεται ότι η Le Monde, που στηρίζει παραδοσιακά τους Σοσιαλιστές, τόνισε ότι αριστεροί έχουν τεράστια ευθύνη για την άνοδο της ακροδεξιάς και πρώτα από όλους ο ίδιος ο Ολάντ, που δεν μπορεί να αποφασίσει τι θέλει να κάνει.