Δεν ευθύνονται ο τουρισμός και οι αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χωρα, ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, από το βήμα της εκδήλωσης που συνδιοργανώνουν το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας και το υπουργείο Τουρισμού με θέμα «Η επόμενη μέρα του Ελληνικού Ξενοδοχείου, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά μέσα».

Όπως υποστήριξε ο κ. Θεοχάρης, με βάση τα στατιστικά στοιχεία ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, το άνοιγμα του τουρισμού ήταν προσεκτικό και σχεδιασμένο και δεν προκαλεί ζημία. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο σε 100.000 δειγματοληψίες στις πύλες εισόδου της χώρας διαγνώσθηκαν μόλις 74 θετικά κρούσματα στον κορονοϊό με τον δείκτη θετικότητας να ανέρχεται σε 0,07%. Στα χερσαία σύνορα ο βαθμός θετικότητας ήταν σε 0,01% και στα αεροδρόμια στο 0,09%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Θεοχάρης.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ για τις 14 Ιουλίου, παρατηρείται σημαντική διασπορά σε αρκετά ελληνικά νησιά, τα οποία είναι πόλος τουρισμού, τόσο για τουρίστες από το εξωτερικό, όσο και για το εσωτερικό.

Στην αύξηση των κρουσμάτων σε τουριστικές περιοχές, ανάμεσά τους στην Ελλάδα και την Κύπρο, αναφέρεται και η γερμανική Merkur και γράφει: «Οι αριθμοί των κρουσμάτων στην Ευρώπη αυξάνονται ξανά. Τώρα ο κορωνοΪός χτυπά ιδιαίτερα δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Στην κορυφή είναι προς το παρόν η Κύπρος με δείκτη 7 ημερών 673,2 βάσει δεδομένων από το Πανεπιστήμιο John Hopkins. Ως εκ τούτου το νησί κατατάχθηκε ως περιοχή υψηλών δεικτών. Η Ισπανία απειλείται και αυτή από την ίδια τύχη εάν ο δείκτης παραμείνει σταθερά πάνω από 200. Την περασμένη Παρασκευή ο δείκτης ήταν 199. Ωστόσο οι αριθμοί των κρουσμάτων αυξάνονται επίσης ραγδαία και στην Ελλάδα. Επειδή η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σχετίζεται προφανώς με τη νυχτερινή ζωή, από την Πέμπτη οι πελάτες επιτρέπεται μόνον να κάθονται, να μην στέκονται ούτε να χορεύουν, και τα καταστήματα δεν επιτρέπεται να είναι γεμάτα. Σε περίπτωση παραβίασης, θα υπάρχουν αυστηρές κυρώσεις από την αρχές. Ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, υπάρχει κίνδυνος πρόστιμου μεταξύ 2.000 και 5.000 ευρώ και απαγόρευση λειτουργίας επτά ημερών. Τη δεύτερη φορά το κατάστημα θα είναι κλειστό για δύο εβδομάδες, το πρόστιμο θα είναι 10.000 ευρώ. Την τρίτη φορά μπορεί να ανακληθεί η άδεια. Επιπλέον, οι κυρώσεις θα μπορούσαν να επιβληθούν αναδρομικά, για παράδειγμα αν οι φωτογραφίες και τα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποδεικνύουν παραβιάσεις, δήλωσε ο Χαρδαλιάς»