Στη συνέντευξή του στο Mega, ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην πανδημία απλώς ως ένα φυσικό φαινόμενο», συγκρίνοντας την με καταιγίδα, αγνοώντας ότι απασχολεί τη χώρα εδώ και 9 πλέον μήνες. «Δεν έγινε κανένα λάθος. Όλα τα χειριστήκαμε με το σωστό τρόπο», υποστήριξε, ενώ στη συνέχεια έριξε ευθύνες στους Λοιμωξιολόγους, υποστηρίζοντας ότι «μας έλεγαν ότι πάνω από τους 26 βαθμούς Κελσίου ο ιός θα διαλυθεί», αλλά αυτό δεν συνέβη. «Τι να κάνουμε, να τους πάμε στα δικαστήρια;» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στους λοιμωξιολόγους.



Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων δεν έχει αναφέρει ποτέ δημόσια ότι οι υψηλές θερμοκρασίες «διαλύουν τον ιό». Στα τέλη Απριλίου ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε αναφερθεί σε μία μελέτη του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας του υπουργείου Ασφάλειας των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία η «δύναμη» μετάδοσης και ο χρόνος ζωής του κορονοϊού σε επιφάνειες, αναμένεται να μειωθεί τους καλοκαιρινούς μήνες με την αύξηση της θερμοκρασίας. Ωστόσο και τότε είχε προειδοποιήσει η μετάδοση μπορεί να μειωθεί κατά 20% αλλά, «20% μπορεί να οδηγήσει στη γένεση σημαντικών επιδημιών, εάν δεν υπάρχουν μέτρα ελέγχου της επιδημίας σε μία χώρα».

Στα μέσα Μαϊου όμως και μετά το τέλος της πρώτης καραντίνας, ο Σωτήρης Τσιόδρας δήλωνε: «Μπορούμε να κολλήσουμε τον ιό ανεξάρτητα από τις εξωτερικές θερμοκρασίες. Η άμεση έκθεση στον ήλιο και η θερμοκρασία πάνω από 25 βαθμούς δεν έχει προληπτική δράση απέναντι στον κορωνοϊό».

Αναφορικά με ανάρτηση αυτοκριτικής του πρωθυπουργού στο Twitter για την πανδημία, «Για όλα υπάρχει το καλύτερο και αυτό λέει ο πρωθυπουργός» είπε ο κ. Γεωργιάδης, για να συνεχίσει: «Βεβαίως – με τη γνώση του μέλλοντος- αν γυρνάς πίσω τον χρόνο, μπορεί να λαμβάνεις διαφορετικές αποφάσεις. Στον χρόνο όμως που ελήφθησαν οι αποφάσεις, ελήφθησαν με σωστό τρόπο και σωστή διαδικασία και αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα παραμένει σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες χώρες»

Υπενθυμιζεται ότι σε προηγούμενη τηλεοπτική του εμφάνιση, που συνοδεύτηκε από ομολογία λαθών της κυβέρνησης, η πλήρης δηλωση του Υπουργού Ανάπτυξης ήταν η εξής:

«Πέσαμε τελείως έξω ως προς τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος. Το σενάριο που είχαμε πιστέψει, κι εγώ αυτό είχα πιστέψει, ήταν ότι όταν ανοίγαμε τον Ιούνιο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, οι επόμενοι μήνες μέχρι τον Οκτώβριο θα ήταν σχετικά ήρεμοι με έναν αδύναμο ιό, άρα η κεντρική μας φιλοσοφία και συγκέντρωση ήταν πως θα ανοίξουμε τον τουρισμό και την οικονομία. Σε αυτό δεν είδαμε ότι ο ιός μεταλλάχθηκε και εξαπλώθηκε με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Αυτό όμως ήταν το πρωτόγνωρο που έκανε τη διαφορά. Πιθανόν αν είχαμε σκεφτεί από την αρχή ότι ο ιός δεν θα έρθει τον Οκτώβριο αλλά θα έρθει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να ηταν όλα τελείως διαφορετικά»

Ενώ στη Βουλή, την Πέμπτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι «πέσαμε έξω στη Θεσσαλονίκη», δηλώνοντας:

«Ειδικά στο ζήτημα της Θεσσαλονίκης με την γνώση που έχουμε σήμερα θα μπορούσαμε να πάρουμε  δραστικά μέτρα νωρίτερα. Το λέω ξεκάθαρα, η ευθύνη βαραίνει όλους, πρώτα από όλα την κυβέρνηση και νομίζω ότι και τους τοπικούς άρχοντες, αλλά και όλους όσους επεδίωξαν να γιορτάσουμε έτσι, έστω όπως εορτάστηκε, τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου. Η αλήθεια είναι ότι στη Θεσσαλονίκη η ταχύτητα της αύξησης των κρουσμάτων μας επέτρεψε… μας έδωσε τη δυνατότητα να πούμε ότι να πέσαμε έξω στην εκτίμησή μας. Αυτή είναι η αλήθεια. Όχι μόνο εμείς αλλά και οι ειδικοί επιδημιολόγοι. Αλλά επειδή ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω, θέλω να διαβεβαιώσω ότι γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό».

Για την όψιμη κατασκευή νέου αφηγήματος για τα «λάθη των επιστημόνων» και την «μετάλλαξη του ιού» που προωθεί ο υπουργός Ανάπτυξης, διαβάστε περισσότερα:

Το ράντισμα του Αδωνι Γεωργιάδη