Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική», μίλησε για αναλυτικά για πολλούς τομείς της πανδημίας σε σχέση με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, το οικονομικό μέλλον της χώρας, αλλά και τα σχέδια για το μελλοντικό Ταμείο Ανάπτυξης της ΕΕ και πώς θα αξιοποιηθεί από τον κρατικό μηχανισμό.
Ξεκίνησε, με το ξεκαθάρισμα ότι για την 5η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, αυτή θα είναι συνέχεια της 4η που στην πράξη σημαίνει ότι από το ποσό που θα βγάζει η μαθηματική φόρμουλα κατά την 5η φάση θα αφαιρείται το ποσό που έχει ήδη εκταμιεύσει η επιχείρηση στο πλαίσιο της 4ης φάσης.
Ο αναπληρωτής υπουργός, άφησε το ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει «έκτακτο δώρο Χριστουγέννων» σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, αλλά και παράταση στις προθεσμίες τελών κυκλοφορίας, χωρίς ωστόσο να βάλει στο τραπέζι ένα ενδεχόμενο μείωσης τους εν μέσω πανδημίας.
Άξιο σημασίας είναι η επιφυλακτικότητα του Σκυλακάκη αποτυπώθηκε απέναντι στο ενδεχόμενο να δοθούν περισσότερες δόσεις για τη ρύθμιση των οφειλών που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τον ίδιο να επικαλείται -επί της ουσίας- τη δέσμευση των μνημονιακών υποχρεώσεων.
Πολύ σημαντικό στις τοποθετήσεις του, είναι η δήλωση ότι «μακροοικονομικά, δεν είχαμε προϋπολογίσει lockdown» μετά τις 10 Δεκεμβρίου, κάτι που δημιουργεί προβληματισμό σχετικά με τις βάσεις πάνω στις οποίες έχει στηθεί ο προϋπολογισμός. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως το οικονομικό επιτελείο δεν αλλάζει την πρόβλεψη για τη φετινή ύφεση (-10,5%), μετά και τη βελτιωμένη αποτύπωση της πορείας της οικονομίας από την ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Υπενθυμίζεται ότι η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ την Παρασκευή, αποτύπωνε το πλήγμα που έχει δεχθεί η ελληνική οικονομία για το γ’ τρίμηνο του 2020, τοποθετώντας την ύφεση στο 11,7%. Τέλος, υπενθυμίζεται πώς το προσχέδιο προϋπολογισμού υπολόγιζε ανάπτυξη το 2021 έως και 7,5% στο πιο καλό σενάριο, ένα σενάριο που ταυτόχρονα βασίζεται σε μελλοντικά έσοδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ για το 2020 η ύφεση εκτιμήθηκε στο 8,2%.
Τρομακτική ύφεση πάνω από 11% για το γ’ τρίμηνο του 2020 – «Ανθεκτική» οικονομία βλέπει ο Σταϊκούρας
Τόσο ο Σκυλακάκης όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στάθηκαν στην αναπροσαρμογή που έκανε η ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο τρίμηνο του 2020, θέτοντας την οριακή ύφεση, τελικά, σε οριακή ανάπτυξη.
Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Σκυλακάκης μίλησε για τα 13 δισ. ευρώ που θα εισφέρει το Ελληνικό Δημόσιο -τα οποία και θα αντλήσει από τα δάνεια που θα χορηγηθούν στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης- ο ιδιωτικός τομέας θα κληθεί να συνδράμει με τουλάχιστον άλλα τόσα.
Ωστόσο, έβαλε και έναν ακόμα αστερίσκο, ο οποίος έχει να κάνει με την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, μια συμμετοχή που θα σπάει στο 20% επί του προϋπολογισμού των έργων, και θα συμπληρώνεται από δάνεια που θα αντιστοιχούν σε ποσοστό της τάξεως του 30%.
«Απευθυνόμαστε σε επιχειρηματίες που θέλουν να κάνουν επενδύσεις και όχι σε εκείνους που θέλουν να πάρουν επιδοτήσεις» σημειώνει με έμφαση ο Σκυλακάκης και τονίζει ότι αν ο σχεδιασμός αποδειχθεί επιτυχημένος, η συνεισφορά από το Ταμείο Ανάκαμψης στο ΑΕΠ των επόμενων ετών μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 45-50 δισ. ευρώ.
Εδώ πρέπει να γίνει μια σημαντική υπενθύμιση, καθώς παρακάτω ακολουθεί η ερώτηση του τι μέλλει γενέσθαι με την ανάπτυξη της χώρας το 2021 και έπειτα, και με ποιο τρόπο θα κλείσουν οι «τρύπες» στα έσοδα. Τον Σεπτέμβριο ο Σκυλακάκης είχε δηλώσει το εξής: «Τα επιδόματα και οι ενισχύσεις που δίδονται στην περίοδο της πανδημίας θα πληρωθούν αργότερα σε φόρους».
Επενδύσεις ή μνημόνιο;
Ο αναπληρωτής υπουργός, λοιπόν, σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το «για να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις του παρόντος, δαπανούμε τους φόρους του μέλλοντος» που είχε δηλώσει στο παρελθόν, απάντησε με πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ:
«Πρόκειται για μία φράση αυτονόητη, η οποία πρέπει να σας πω ότι έχει δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή. Προπαντός στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία αντιδρά ωσάν οι δημοσιονομικές δαπάνες να προέρχονται από κάποια μυστηριώδη μεταφυσική διαδικασία -το λεφτόδεντρο που είναι συνυφασμένο με τον μύθο της γένεσης της Αριστεράς- και όχι από τα φορολογικά έσοδα του κράτους, που αργά ή γρήγορα θα αποπληρώσουν τα δάνεια που λαμβάνουμε τώρα. Ο πραγματικός λόγος που το πιστεύουν (ή παριστάνουν να το πιστεύουν) αυτό είναι ο αδιόρθωτος παροξυσμικός λαϊκισμός που διέπει τον τελευταίο καιρό τον πολιτικό τους λόγο. Διότι όταν λες την πραγματικότητα, την αναπόφευκτη πραγματικότητα, ότι δηλαδή τα δάνεια κάποια στιγμή θα επιστραφούν -η “βαρουφάκεια” περίοδος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την οποία δεν θα πληρώναμε το χρέος έχει τελειώσει όταν το “Όχι” έγινε “Ναι” μετά το δημοψήφισμα-, τότε ο κόσμος συνειδητοποιεί ότι η γαλαντομία της αντιπολίτευσης είναι μία απάτη. Απάτη ανάλογη με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του 2014, το οποίο αν θυμόσαστε ο κ. Τσίπρας το περιέγραψε εκ των υστέρων ως “αυταπάτη”.
Επί της ουσίας, είπε: «Προφανές δε είναι ότι υπάρχουν δύο τρόποι για να πληρωθούν τα δάνεια και τρίτος δεν χωρεί. Είτε -όπως σχεδιάζει κυβέρνηση- θα προσελκύσουμε μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις, θα καλύψουμε το τεράστιο επενδυτικό κενό και θα αυξήσουμε τον ρυθμό ανάπτυξης βγαίνοντας από την παγίδα του 1% που προβλέπει το ΔΝΤ για τις επόμενες δεκαετίες, ώστε να πληρώσουμε τα δάνεια από τα αυξημένα φορολογικά έσοδα που δημιουργεί ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης, είτε θα ακολουθήσουμε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης που οδηγούν ολοταχώς σε νέες μνημονιακές καταστάσεις».