Σύμφωνα με τον Π. Σκουρλέτη, η κυβέρνηση θα αναζητήσει στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές μια λύση που θα περιλαμβάνει και το θέμα του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν είναι αισιόδοξος πως μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Υποστήριξε πως η κυβέρνηση γνωρίζει τι θέλει και ξέρει πώς να επιδιώκει, ακόμα και αν χρειαστεί να μετατεθεί το θέμα για τη Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου.
«Εμείς θα επιχειρήσουμε ώστε να υπάρξει μια λύση που να περιλαμβάνει τα θέματα του χρέους. Είναι κάτι τέτοιο πιθανό; Η μέχρι τώρα κινητικότητα που έχει υπάρξει δεν μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε αισιόδοξοι. Βεβαίως μένει να δούμε, διότι ξέρετε ότι πολλές φορές έστω και για λόγους τακτικής πριν ολοκληρωθεί μια συμφωνία κάθε πλευρά φροντίζει να είναι ως ένα βαθμό ή να φαίνεται πιο σκληρή. Εμείς γνωρίζουμε τι θέλουμε εκ μέρους της χώρας μας και με βάση αυτή την επιδίωξη θα κινηθούμε, πηγαίνοντας αν χρειαστεί και στη Σύνοδο Κορυφής», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Στη θέση του πιο αδύνατου η Ελλάδα
Ερωτηθείς για το ποια λύση θα ικανοποιούσε την κυβέρνηση, υποστήριξε πως η διαπραγμάτευση δεν τελειώνει με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Αναγνώρισε πως η Ελλάδα είναι στη θέση του πιο αδύναμου «παίκτη» στο διαπραγματευτικό μπρα-ντε φερ που εξελίσσεται και έκανε λόγο για «γερμανοκεντρική Ευρώπη που δεν αποτελεί θελκτικό μοντέλο και δεν στηρίζεται στις αρχές και της αξίες της ΕΕ.
«Το θέμα δεν αρχίζει και τελειώνει στο πλαίσιο των συζητήσεων που αφορούν τη λεγόμενη δεύτερη αξιολόγηση. Ουσιαστικά πρόκειται για μια συνεχή συζήτηση, η οποία έχει ξεκινήσει από τα τέλη του προηγούμενου έτους. Υπάρχει μια συγκεκριμένη διαπραγματευτική τακτική εκ μέρους της χώρας μας. Πρέπει να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος για να μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα μιλάει από τη θέση του πιο αδύνατου σε αυτό το σκληρό μπρα-ντε φερ που είπατε κι εσείς. Είναι δεδομένοι οι συσχετισμοί και επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ο κυρίαρχος ρόλος της Γερμανίας στη σημερινή Ευρώπη. Μόνο που αυτό το μοντέλο της νέας γερμανοκεντρικής Ευρώπης δεν είναι ένα ελκτικό μοντέλο και δεν είναι αυτό το οποίο μπορεί να διασφαλίσει το μέλλον της και τη συνοχή της.
Νομίζω ότι ένα πρώτο συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε από τις δηλώσεις που ακούγονται κυρίως από την γερμανική πλευρά είναι ότι για κάποιες δυνάμεις εντός της Ευρώπης ουσιαστικά φαίνεται πως έχουν διαφορετικούς σχεδιασμούς για το μέλλον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κινούνται περισσότερο στη λογική μιας Ευρώπης των πολλαπλών ταχυτήτων, όπως το είχαμε ακούσει σε μια πρόσφατη συνάντηση ανάμεσα στην Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία -αν θυμάμαι καλά-, και πολύ λιγότερο κινούνται με τις βασικές αρχές και αξίες, στη βάση των οποίων ουσιαστικά πορεύτηκε η Ευρώπη τα προηγούμενα χρόνια, της αλληλεγγύης, της συνοχής και της δημοκρατίας».
«Καταστροφική» η πολιτική της ΝΔ
Αναφερόμενος στη στάση της αντιπολίτευσης στον τομέα των διαπραγματεύσεων, υπογράμμισε ότι κάνει τα πάντα για να μην στηρίξει τα συμφέροντα της χώρας και φέρνει στο τραπέζι μόνο στείρο αρνητισμό. Έκανε λόγο για έλλειψη πρωτοβουλίας και χαρακτήρισε καταστροφική την πολιτική που ακολουθεί το κόμμα της ΝΔ.
«Μέχρι τώρα η αντιπολίτευση έχει κάνει τα πάντα για να μην στηρίξει τα συμφέροντα της χώρας- όχι την κυβέρνηση, διότι είναι λογικό με τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσά μας η αντιπολίτευση να έχει τη δικιά της ανάγνωση στα πράγματα. Εκείνο όμως το οποίο προξενεί εντύπωση είναι ότι ακολουθεί έναν στείρο αρνητισμό. Και βεβαίως φαίνεται ότι ακόμα είναι δέσμια στη λογική ότι το χρέος είναι βιώσιμο: Δεν έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια απέναντι στην ανάγκη ή πολύ περισσότερο δεν έχει πάρει πρωτοβουλίες έτσι ώστε να θέσει και να αθροίσει τη δικιά της φωνή με τα δικά της χαρακτηριστικά στην υπόθεση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για μία καταστροφική, στην κυριολεξία, πολιτική στάση της Νέας Δημοκρατίας».