Πανελλαδική στάση εργασίας από τις 10:00 έως τις 15:00, την Πέμπτη 26 Αυγούστου, αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με αίτημα την κατάργηση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού.
Οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία Αττικής θα συγκεντρωθούν στις 11:00 στο υπουργείο Υγείας, στη Θεσσαλονίκη στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης και στην Περιφέρεια στις κατά τόπους ΥΠΕ και στις πύλες των Νοσοκομείων.
Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι ο νόμος της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού θα διαλύσει την δημόσια υγεία και καταθέτει αίτημα αναστολής και ακύρωσής του στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Την εκτίμηση πως το μεγαλύτερο ποσοστό των ανεμβολίαστων υγειονομικών υπαλλήλων είναι αποφασισμένο να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του νόμου και να μην εμβολιαστεί, εξέφρασε η ΠΟΕΔΗΝ προ μίας εβδομάδας, με το προεδρείο της να επισημαίνει πως η διαδικασία εξαιρέσεων που έχει καθοριστεί έχει προβλήματα, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για αντικατάσταση των υγειονομικών οι οποίοι θα τεθούν σε αναστολή καθηκόντων.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, μιλώντας στο ethnos.gr, τόνισε: «Στοχεύουμε στο να μην καταθέσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού κανένας από τους εμβολιασμένους εργαζόμενους. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να μας βγάλουν όλους σε αναστολή εργασίας και άρα θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στις δομές υγείας. Είμαι σίγουρος ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων θα συμμετάσχει στην προσπάθεια. Αλλά και οι μισοί να ακολουθήσουν, πάλι το πρόβλημα στις δομές υγείας θα είναι μεγάλο. Οι υγειονομικοί τηρούμε με ευλάβεια όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας και δεν έχουμε κρούσματα κορονοϊού μεταξύ μας. Άρα είναι εκ των ων ουκ άνευ το μέτρο της επ’ αόριστον αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους συναδέλφους».
«Οι υγειονομικοί δεν είμαστε εναντίον των εμβολιασμών και η συντριπτική πλειοψηφία των ανεμβολίαστων από φόβο δεν έχει κάνει ακόμα το εμβόλιο. Είμαστε εναντίον της υποχρεωτικότητας…», λέει ο Μ. Γιαννάκος, ενώ υποστήριξε και ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν εμβολιαστεί 300 εργαζόμενοι σε δημόσιες κοινωνικές δομές επί συνόλου 1.500.