Μιλώντας στην ΕΡΤ1, η Ρ. Σβίγκου υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά είχε στο Eurogroup της 22ης Μαΐου συμπαραστάτες απέναντι στους δανειστές σχετικά με τη ρύθμιση του χρέους, ενώ έκανε λόγο για λύση που μεταθέτει το πρόβλημα.

«Όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν ήταν μόνοι τους στο Eurogroup. Αντίθετα, υπήρξαν και άλλες χώρες μαζί με την Ελλάδα, οι οποίες δεν έκαναν αποδεκτή την πρόταση που κατατέθηκε για τη ρύθμιση του χρέους. Δεν έγινε αποδεκτή επειδή θεωρήσαμε ότι μεταθέτει το πρόβλημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, οπότε δεν πρόκειται για καθαρή λύση η οποία να ορίζει έναν σαφή και καθαρό διάδρομο για το χρέος».

«Υπάρχει η απόφαση για το χρέος»

Αναφερόμενη στα μέτρα για το χρέος, δήλωσε πως η ρύθμιση του χρέους έχει οριστεί από το Eurogroup του Μαΐου του 2016 και υπογράμμισε ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δικές της δεσμεύσεις, είναι η σειρά των δανειστών.

Να θυμίσω ότι η απόφαση για τη ρύθμιση του χρέους έχει οριστεί από το Eurogroup του Μαΐου του 2016, όπου αποφασίστηκε η λήψη βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων και μάλιστα ορίστηκε ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας δεν πρέπει να υπερβαίνουν μεσοπρόθεσμα το 15% του ΑΕΠ. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη συζήτηση για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Τα συμφωνηθέντα πρέπει να εφαρμοστούν από όλους. Θεωρώ ότι το συμφέρον όλων των πλευρών είναι να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση που θα καλύπτει όλες τις πλευρές, και την ευρωπαϊκή πλευρά και την πλευρά του ΔΝΤ και βέβαια και την ελληνική. Σε κάθε περίπτωση έχουμε δηλώσει ότι τα μέτρα για μετά το 2019 τα δεχτήκαμε επειδή μπήκε ως προϋπόθεση και ως βέτο από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ώστε να συμμετάσχει το ΔΝΤ δεν θα εφαρμοστούν χωρίς μέτρα για το χρέος».

«Απέναντι στη διαπραγμάτευση η ΝΔ»

Σχετικά με τη στάση που τήρησε η ΝΔ κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, δήλωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις διεθνείς επαφές που είχε δεν προώθησε τις θέσεις της «εθνικής διαπραγμάτευσης», ενώ και το κόμμα του δεν έκανε «ανοίγματα» στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

«Όλο το προηγούμενο διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση στάθηκε απέναντι στην κυβέρνηση. Ακόμα και στις διεθνείς επαφές του κ. Μητσοτάκη καμία φορά δεν ακούστηκε ο,τιδήποτε υποστηρικτικό για τις διαπραγματευτικές προσπάθειες. Ακόμα και στο Ευρωκοινοβούλιο μπροστά στα στελέχη της Κομισιόν και στους υπόλοιπους ευρωβουλευτές η κατηγορία προς τα ευρωπαϊκά όργανα από την πλευρά των ευρωβουλευτών της ΝΔ ήταν ότι δεν είναι αληθινά τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, οπότε θα πρέπει να πέσει η κυβέρνηση Τσίπρα για να έρθει μια κυβέρνηση Μητσοτάκη που θα αποδεχθεί τόσα κι άλλα τόσα μέτρα από αυτά που ζητούσαν».