«Αυτή είναι μια είδηση σχετικά πρόσφατη, την έμαθα κι εγώ από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διάφορα blogs» ήταν η αρχική τοποθέτηση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, αναφορικά με τη διάθεση του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης σε γνωστό οίκο μόδας για παρουσίαση της νέας του κολεξιόν, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξης σε εκπομπή του Alpha. Αποφεύγοντας συστηματικά να δώσει μία ξεκάθαρη απάντηση σχετικά με την διεξαγωγή της επίδειξης εντός του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, επέμεινε πως «μέχρι τώρα η Ακρόπολη δεν έχει επισήμως ζητηθεί, δεν έχει κατατεθεί κάποιο αίτημα», δημιουργώντας ωστόσο στη συνέχεια τελείως διαφορετική εντύπωση.

«Στελέχη του συγκεκριμένου οίκου ήρθαν στην Αθήνα προκειμένου να επισκεφθούν διάφορους αρχαιολογικούς χώρους διότι έχουν αποφασίσει τη συγκεκριμένη κολεξιόν να την παρουσιάσουν στην Αθήνα. Το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει κάποιο αίτημα από τον Οίκο ή από κάποιον εκπρόσωπό του στην Ελλάδα ότι θέλει συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο ή κάποιο μνημείο. Μέχρι τώρα η Ακρόπολη δεν έχει επισήμως ζητηθεί, δεν έχει κατατεθεί κάποιο αίτημα» ανέφερε αρχικά η υπουργός.

Ωστόσο, από τα λεγόμενά της στη συνέχεια ήταν σαφές ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές συζητήσεις μεταξύ του οίκου μόδας και του υπουργείου. «Οι συνεργάτες του συγκεκριμένου οίκου ήρθαν, ενδεχομένως να ξαναέρθουν, γιατί θέλουν να γνωρίσουν διάφορους χώρους, και όχι μόνο στην Αθήνα. Ξέρω ας πούμε ότι επισκέφθηκαν τη Νέα Νεμέα. Αυτό το ξέρουμε, μας έχουν ενημερώσει» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι «από εκεί και πέρα, όταν και εφόσον κατατεθεί επισήμως το αίτημα, το Υπουργείο Πολιτισμού διά των υπηρεσιών του και ειδικά διά του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου θα αποφανθεί αν μπορεί να γίνει η συγκεκριμένη κολεξιόν, πού μπορεί να γίνει και υπό ποιες προϋποθέσεις».

Στο ερώτημα του δημοσιογράφου σχετικά με τη θέση της κυβέρνησης και της ίδιας της υπουργού για την διάθεση της Ακρόπολης στoν οίκο μόδας, η Λ. Μενδώνη απάντησε αρχικά επισημαίνοντας τη λέξη «φοντο» και υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να μην γίνει η επίδειξη «με φόντο την Ακρόπολη, γιατί όχι; Άλλωστε φόντο προς την Ακρόπολη έχεις από διάφορα σημεία» και επιχείρησε να παραπλανήσει τις εντυπωσεις λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή η Ελλάδα μετά την πανδημία επανεκκινεί όλες τις δραστηριότητες και τον τουρισμό. Όπως αντιλαμβάνεστε μια τέτοια κολεξιόν θα έχει πολύ μεγάλη προβολή για την Ελλάδα. Επομένως, υπό προϋποθέσεις και με φόντο την Ακρόπολη (και δεν επαναλαμβάνω τυχαία το “με φόντο”) θα μπορούσε να γίνει. Άλλωστε φόντο προς την Ακρόπολη έχεις από διάφορα σημεία».

Όταν όμως η συζήτηση επικεντρώθηκε συγκεκριμένα στο εσωτερικό του χώρου της Ακρόπολης και στην διάθεση του πολιτιστικού μνημείου και όχι του…φόντου του, η υπουργός σε μια εξόφθαλμη αντίφαση με όσα είχε μόλις προαναφέρει, σημείωσε πως «πάντως δεν είναι κακό» η παρουσίαση της κολεξιόν να γίνει εν τέλει τελικά μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, με το πρόσχημα της προβολής που θα λάβει η χώρα από μια τέτοια ενέργεια. «Δεν θέλω να προκαταβάλλω κανέναν. Ούτε τους υπηρεσιακούς παράγοντες, ούτε το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο. Εφόσον κατατεθεί η πρότασή τους, όπου θα αναπτυχθεί όλο το πλάνο, οι αρμόδιες υπηρεσίες στο πλαίσιο του αρχαιολογικού νόμου θα εισηγηθούν στο Συμβούλιο που θα γνωμοδοτήσει. Πάντως δεν είναι κακό. Αυτού του είδους η προβολή για την Ελλάδα. Πέρυσι για παράδειγμα είχε γίνει αντίστοιχη επίδειξη στο Σούνιο. Νομίζω ότι μόνο θετική προβολή για την Αθήνα και την Ελλάδα υπήρξε» κατέληξε η Υπουργός.

*Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη και το επίμαχο απόσπασμα στο 42ο λεπτό.