Σκέψεις για μεταρρυθμίσεις του συστήματος υγείας και συγκεκριμένα πιο «δυναμική» είσοδο του ιδιωτικού τομέα στη δημόσια υγεία εκδήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στο συνέδριο που διοργανώνουν το «Πρώτο Θέμα» και το ιατρικό site «ygeiamou.gr» με θέμα «το ΕΣΥ στην COVID-19 και στη μετά COVID-19 εποχή».

«Η πανδημία χτύπησε ένα ΕΣΥ, που βγήκε από μια δεκαετή κρίση, με σημαντικές αδυναμίες στις υποδομές και στο ανθρώπινο δυναμικό» τόνισε ο πρωθυπουργός, δίνοντας τα εύσημα στον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ αναφερόμενος στην ενίσχυσή του με έκτακτο προσωπικό, σημείωσε ότι μέρος του μόνο θα μονιμοποιηθεί. Ιδιαίτερο βάρος έδωσε στη συνεργασία κράτους και ιδιωτικού τομέα, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως δεν θα κουραστεί να λέει ότι το κράτος έχει υποχρέωση να παρέχει ποιοτική δωρεάν περίθαλψη και είναι σημαντικές για την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού και οι συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα. «Κάναμε βήματα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα σε συνθήκες δύσκολες. Είναι πολύ ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα και πρέπει να αξιολογηθεί πώς δούλεψαν μαζί κράτος και ιδιωτικός τομέας» είπε συγκεκριμένα.

«Το σύστημα υγείας πρέπει να βρει νέους τρόπους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο κρατικό, αλλά ποιοτικό», υποστήριξε κυνικά ο πρωθυπουργός, τη στιγμή που το δημόσιο σύστημα υγείας έβαλε «πλάτη» για να αντιμετωπίσει την πανδημία. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο και για χρόνιες παθογένειες που αναδείχθηκαν από την πανδημία, με ειδική αναφορά στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, ενώ παραδέχτηκε ότι «τα μεγάλα προβλήματα τα είχαμε σε περιφερειακά νοσοκομεία». «Χρειαζόμαστε έναν νέο χάρτη στην περίθαλψη, να ξέρουμε τις δυνατότητες κάθε νοσοκομείου» τόνισε, ισχυριζόμενος ότι «είναι αδιανόητο να έχουμε δύο νοσοκομεία σε μικρή απόσταση και να αποδεικνύεται ότι και τα δύο είναι προβληματικά». Έτσι, μίλησε για τη δυνατότητα που δίνουν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για στήριξη και ανανέωση των υποδομών, αλλά και για να γίνει το μεγάλο ψηφιακό άλμα στην Υγεία. Έκανε ειδική αναφορά στον ψηφιακό φάκελο ασθενούς, αλλά και στο γεγονός ότι είναι έτοιμες οι υποδομές για την ψηφιακή ανάπτυξη του τομέα.

Για το τέλος άφησε το «ευχαριστώ» για τους εργαζόμενους του ΕΣΥ «που μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους στη διάρκεια της πανδημίας», κάτι που φάνηκε – όπως είπε – από το γεγονός ότι αυτή η χώρα κατάφερε να αντιμετωπίσει την κρίση με πολύ καλύτερο τρόπο από πολλές άλλες χώρες. Κι αυτό, παραδέχθηκε, «είναι κάτι που πιστώνεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».