Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου της ΕΕ την Πέμπτη, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας από τα θεσμικά όργανα σχετικά με την πορεία των εργασιών της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, σε συνέχεια της αποστολής στην Αθήνα που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Νοεμβρίου.
 
«Ανάλογα με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, η Ευρωομάδα αναμένεται να επανέλθει στο θέμα των μέτρων που σχετίζονται με το χρέος και τη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα» αναφέρει η ίδια ανακοίνωση και προσθέτει πως τα βασικά σημεία της δεύτερης αξιολόγησης είναι «ο προϋπολογισμός της Ελλάδας για το 2017, η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της και η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας».
 
Αναλυτικότερα, σημειώνεται πως στις 25 Μαΐου, το Eurogroup πέτυχε μια «συνολική συμφωνία» για την Ελλάδα που περιλαμβάνει τους όρους για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, καθώς και τα μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους, «συμπεριλαμβανομένης μια πρώτης δέσμης μέτρων που θα εφαρμοστούν μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και μέχρι το τέλος του προγράμματος». Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, σημειώνεται πως «κατά την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, οι υπουργοί χαιρέτισαν επίσης τη δέσμευση του ΔΝΤ ότι θα συστήσει στο Διοικητικό του Συμβούλιο μια οικονομική συμφωνία (με την Ελλάδα) πριν από το τέλος του έτους».
 
Παρά το σχετικό μπαράζ δηλώσεων των τελευταίων ημερών, το σενάριο οριστικής συμφωνίας έως τη Δευτέρα φαίνεται πλέον να απομακρύνεται. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει και από τον αξιωματούχο της Ευρωζώνης που δήλωσε την Τετάρτη πως για να υπάρξει τελική συμφωνία, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και το ΔΝΤ, με την «απόσταση» που υπάρχει μέχρι στιγμής να κάνει τη συμφωνία έως το Eurogroup απαγορευτική. 
 
Άλλωστε, στο ίδιο μήκος κύμματος φαίνεται να ευθυγραμμίζεται και η κυβέρνηση, αφού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε την Τετάρτη πως «υπάρχουν προϋποθέσεις για να μπορέσουμε την Δευτέρα, τουλάχιστον επί της αρχής, να συμφωνήσουμε στις βασικές αρχές αυτής της συμφωνίας», χαμηλώνοντας τον πήχη από τον στόχο της τελικής συμφωνίας.
 

Στη Γερμανία «βλέπουν» σίγουρο το ΔΝΤ

 
Την Τετάρτη, η αμερικάνικη Wall Street Journal δημοσίευσε την πρόταση του ESM για την απομείωση του ελληνικού χρέους κατά 21,8% μέχρι το 2060, με τη διαρροή να αναφέρεται στην ενημέρωση που θα κάνει τη Δευτέρα στο Eurogroup ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) για τις προτάσεις του Μηχανισμού για την πρώτη δέσμη βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κατ' εντολήν του Eurogroup της 25ης Μαΐου.
 
Την Πέμπτη, ήταν η σειρά των Γερμανών να συνεχίσουν το γαϊτανάκι των «διαρροών». Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων MNI δημοσίευσε απόρρητο έγγραφο της Κομισιόν, στο οποίο περιλαμβάνονται τα σενάρια του Ταμείου για νέα συμφωνία με την Ελλάδα, με διάρκεια τέσσερα ή δύο χρόνια, με χαμηλότερα πλεονάσματα μεν, αλλά με νέα δημοσιονομικά μέτρα.
 
«Είναι πιο πιθανό να είναι μια επιλογή τακτικής για να ασκηθεί πίεση τόσο στα κράτη μέλη όσο και στην Ελλάδα να κινηθούν κοντύτερα προς τις θέσεις του Ταμείου» αναφέρεται στο έγγραφο, σχετικά με το γεγονός πως το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει εάν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, παρά το γεγονός πως φέρεται να έχει σχεδιάσει νέο μνημόνιο συνεργασίας με την Ελλάδα. 
 
Πάντως, το δημοσίευμα αναφέρει πως εάν το Ταμείο δεν συμμετάσχει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα, η Ευρωζώνη θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει την έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους, σημειώνοντας ωστόσο πως οι Ευρωπαίοι ίσως και να αποδεχτούν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.
 
Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών φέρεται διατεθιμένο να υποστηρίξει βραχυπρόθεσμες ελαφρύνσεις για το ελληνικό χρέος. Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει πως η ευρωζώνη προετοιμάζει «τις πρώτες μικρές διευκολύνσεις για την Ελλάδα», παραπέμποντας και στην πρόταση του ESM, που ουσιαστικά επιδιώκει να απαλλάξει την Ελλάδα από τον κίνδυνο των υψηλών επιτοκίων.
 
Την Τετάρτη, Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας εξέφρασε την βεβαιότητα του για την παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, αν και τόνισε ότι δεν θέλει να «προκαταλάβει» το αποτέλεσμα του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Παράλληλα, τόνισε πως οι αποφάσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι «ειλημμένες».
 

Τζανακόπουλος: Θέλουμε συμφωνία στο Eurogroup χωρίς νέα μέτρα

 
Την προσήλωση της κυβέρνησης σε συμφωνία επί της αρχής στο Eurogroup της Δευτέρας υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να λάβει πρόσθετα μέτρα. Μάλιστα, ερωτηθείς για το «ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για επιστροφή του ΔΝΤ με μέτρα ύψους 6 δισ. και μνημόνιο», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε «νέο μνημόνιο από τη δική μας πλευρά δεν υπάρχει περίπτωση να υπογραφεί».
 
Ακολούθως, καλούμενος να σχολιάσει την δήλωση του μέλους της ΕΚΤ, Μπερνουά Κερέ σχετικά με «επιστροφή του ΔΝΤ με νέο μνημόνιο, το οποίο εύχομαι και ελπίζω να είναι κοντά στο ευρωπαϊκό», ο Δ. Τζανακόπουλος απάντησε πως «αν ως νέο μνημόνιο εννοείται παράλληλη συμφωνία η οποία θα λήγει την ίδια περίοδο με τη συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2015, αυτό αποτελεί μια τεχνική που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις από το 2010 και μετά. Δηλαδή οι συμφωνίες των δανειακών συμβάσεων ήταν διαφορετικές με το ΔΝΤ και με τους Ευρωπαίους εταίρους. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση πρόσθετα μέτρα από αυτά τα οποία έχει συμφωνήσει τον Αύγουστο του 2015».
 

Στήριξη Πιτέλα για τα εργασιακά

 
Την άποψη ότι πρέπει να ισχύσει και για την Ελλάδα το κοινοτικό κεκτημένο στα εργασιακά, εξέφρασε ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα, σε δηλώσεις του προς το Αθηναϊκό Πρακτορείο, λίγο μετά τη συνάντηση του με την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
 
Ο Τζιάνι Πιτέλα χαρακτήρισε «παραγωγική» και «θετική» τη συνάντησή του με την Ελληνίδα υπουργό Εργασίας και τόνισε ότι συμμερίζεται την άποψη ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξει καμία «τιμωρητική» εφαρμογή του μνημονίου για την Ελλάδα. 
 
«Πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα δεν θα αποτελέσει την εξαίρεση στην ΕΕ όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζ. Πιτέλα και προσέθεσε ότι «οι συλλογικές συμβάσεις είναι ένα σημαντικό κεκτημένο, το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα».
 
Σύμφωνα πάντως με δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, η Αθήνα δύσκολα θα αποφύγει να κάνει πίσω σε μία ακόμη κόκκινη γραμμή της, στον διπλασιασμό του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων, μέτρο στο οποίο επιμένει το ΔΝΤ αλλά και η Κομισιόν. Δύσκολη φαντάζει αυτήν τη στιγμή και η άρση της αναστολής τόσο της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης αναφορικά με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις όσο και της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων. Όλα τα παραπάνω προβλέπονται και στο προσχέδιο του επικαιροποιημένου Μνημονίου (με ημερομηνία 22 Νοεμβρίου), το οποίο παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ».

επιμέλεια: Μηνάς Κωνσταντίνου