Η τρόικα έχει διαμηνύσει πως δεν βλέπει το λόγο να επιστρέψει στην Αθήνα, όσο υπάρχουν εκκρεμότητες, με τα προαπαιτούμενα, καθώς επίσης και με το δημοσιονομικό κενό του 2014. Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσε κοινοτική πηγή.

Απαντώντας σε ερώτηση της «Ναυτεμπορικής» σχετικά με το αν η τροικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα στις αρχές Δεκεμβρίου, όπως είχε δηλώσει πριν από λίγες μέρες ο Ολι Ρεν, ο εκπρόσωπός του Σάιμον Ό Κόνορ ανέφερε ότι «δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη η ακριβής ημερομηνία επιστροφής της αποστολής της τρόικας στην Αθήνα», προσθέτοντας ότι «θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση οταν ληφθεί η απόφαση».
Αν υπάρξει καθυστέρηση, ο στόχος του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα να πετύχει απόφαση καταβολής δόσεων στο Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.
 
Υπάρχουν δύο εκδοχές για την καθυστέρηση. Η πρώτη, από την πλευρά κύκλων του υπουργείου Οικονομικών, λέει ότι το πρόγραμμα του κ. Στουρνάρα είναι πολύ επιβαρυμένο την επόμενη εβδομάδα με το νέο φόρο ακινήτων και τον Προϋπολογισμό του 2014  που θα ψηφιστεί στη Βουλή τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 7 Δεκεμβρίου.
 
Από την πλευρά κύκλων των δανειστών, η εκδοχή είναι ότι χρειάζονται σαφή δείγματα προόδου σε βασικά θέματα όπως οι πλειστηριασμοί ακινήτων, όπου παραμένει η διάσταση απόψεων, καθώς επίσης για τα μέτρα που θα κλείσουν το δημοσιονομικό κενό του 2014 αλλά και την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών.
 
Πάντως σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών οι συζητήσεις προχωρούν μέσω τηλεδιασκέψεων και email, και μεταδίδεται βεβαιότητα για την αίσια ολοκλήρωση του ελέγχου της τριμερούς πριν από το τέλος του έτους και την έναρξη της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ τον Ιανουάριο.

Όσο για τη συνολική συμφωνία, τα μέτωπα είναι μεγάλα και πολλά με τους πλειστηριασμούς να  αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου μίας συμφωνίας  για το επόμενο πακέτο δόσεων που μπορεί πλέον να έρθει –  λένε – μέσα στο 2014. Κοινοτικές πηγές δεν αποκλείουν ανατροπές καθώς αναφέρουν έντονο διπλωματικό παρασκήνιο τα τελευταία 24άωρα και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού (ΔΝΤ και ΕΕ) με στόχο να λειανθούν οι διαφορές.….
 
Τα ανοικτά μέτωπα περιλαμβάνουν από τον φόρο ακινήτων και τις απολύσεις έως πολλές παρεμβάσεις στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, στη δημοσιονομική διαχείριση, στις αποκρατικοποιήσεις, στα κλειστά επαγγέλματα, στην υγεία, και στις αγορές.
 
•         Φόρος ακινήτων. Η καθυστέρηση κατάθεσης του νομοσχεδίου ερμηνεύεται από αρμόδια στελέχη ως ένδειξη ασυμφωνίας με τους δανειστές που … μελετούν την απόδοσή του. Στο επίκεντρο είναι η «τρύπα» εν συγκρίσει με το αρχικό σχέδιο και το δημοσιονομικό κενό που πρέπει να καλυφθεί πέραν της περικοπής 200 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ  το 2014…
 
•         Προϋπολογισμός. Ψηφίζεται στις 7/12 χωρίς να έχει,  το πιθανότερο, την έγκριση της τρόικας. Ο «κενό» ανάμεσα στις δύο πλευρές μοιάζει με… ασανσέρ με τον ΥΠΟΙΚ να το προσδιορίζει σε 1 δισ. ευρώ και στελέχη των δανειστών να έχουν υψηλότερη  τοποθέτηση. Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ως πιο πιθανό σενάριο ο προϋπολογισμός να ψηφιστεί ως έχει και μετά να αναζητηθεί λύση με τους δανειστές.
 
•         Μεσοπρόθεσμο. Εκκρεμεί και η κατάθεσή του μαζί με τον υπολογισμό του «κενού» για το  2015. Στελέχη επισημαίνουν ότι ίσως σε αυτό το κείμενο ενσωματωθούν οι όποιες αλλαγές – μέτρα συμφωνηθούν με τους δανειστές οι οποίοι μιλούν για έστω 1- 2 πρόσθετες παρεμβάσεις τώρα και για ρήτρα λήψης διορθωτικών μέτρων το 2014.
 
Άλλες πηγές επισημαίνουν ότι η λύση μπορεί να δοθεί με τις διατάξεις για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που έχουν ήδη παρουσιαστεί στην τρόικα και προβλέπουν πάγωμα του 10% των πιστώσεων σε κάθε «γραμμή» του προϋπολογισμού με αποδέσμευση του ποσού στο β΄ εξάμηνο αν δεν υπάρχουν αποκλίσεις. Προβλέπουν όμως και την ρήτρα διανομής του 70% επιπλέον πλεονασμάτων στην κοινωνία.
 
•         Ομαδικές απολύσεις Μεγάλο αγκάθι παραμένει το καθεστώς ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Συνεχίζονται οι πιέσεις για «απελευθέρωση» με ισχυρές τις ελληνικές ενστάσεις για την απουσία στην Ελλάδα ενός πλαισίου προστασίας του απολυμένου (επίδομα, περίθαλψη, επαρκές πλέγμα κατάρτισης- εύρεσης εργασίας).
 
•         ΕΑΣ. Η Ελλάδα επιμένει σε εξαγωγικό χαρακτήρα των αμυντικών βιομηχανιών με διατήρηση μέρους του προσωπικού. Μεγάλο ζήτημα είναι η μη επιστροφή κρατικών ενισχύσεων 1 δισ. ευρώ περίπου. 
 
•         Λίστα ΟΟΣΑ με 66 παρεμβάσεις για την απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων. Η τρόικα πιέζει για άμεση λήψη όσο το δυνατό περισσότερων από αυτές, ως ένδειξη βούλησης ότι παρακάμπτει η κυβέρνηση «συμφέροντα» που διατηρούν περιορισμούς που πλήττουν καταναλωτή και ανταγωνιστικότητα αλλά η αγορά έχει ήδη αρχίσει να αντιδρά.
 
•         Διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Τις τελευταίες ημέρες ασκείται ασφυκτική πίεση στα υπουργεία για να κλείσουν τις πολλές εκκρεμότητες, μικρές και μεγάλες, έως το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου. Από τις επαγγελματικές μισθώσεις τις απελευθερώσεις επαγγελμάτων που δεν έχουν αποδειχθεί και παρεμβάσεις στις αγορές έως το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που πρέπει να «αναμορφωθεί» και μέσω τιτλοποιήσεων ότι θα φέρει τα αναμενόμενα.

(με πληροφορίες από vima.gr, naftemporiki.gr, capital.gr)