Μιλώντας στη δημοσιογράφο Alexia Kefalas και το γαλλικό δίκτυο France 24, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτήθηκε σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αλλά και την πολιτική της χώρας μας στο προσφυγικό, μια πολιτική που έχει απασχολήσει ιδιαίτερα ξένα και ελληνικά μέσα ενημέρωσης με πλήθος στοιχείων και ντοκουμέντων σχετικά με επαναπροωθήσεις που έχουν λάβει χώρα στο Αιγαίο, αλλά και φερόμενη εμπλοκή της ίδιας της Frontex έστω και με έμμεσο τρόπο.

Όσον αφορά το δεύτερο, ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα έχει προβεί σε επαναπροωθήσεις απάντησε ότι «αυτό δε συμβαίνει», ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «είναι η δουλειά μας να προστατεύσουμε τα σύνορα μας και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία στο πλαίσιο πάντα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Οι δυνάμεις μας στα σύνορα, η αστυνομία και η ακτοφυλακή, δεν αποτελούν σώματα υποδοχής, δεν αποτελούν κάποιο τουριστικό πρακτορείο. Είναι εκεί για να προστατέψουν τα σύνορα μας και την ίδια ώρα για να σώσουν ζωές».

Στη συνέχεια διερωτήθηκε για το «πόσες ζωές έχουν σωθεί λόγω της υπευθυνότητας της ελληνικής ακτοφυλακής».

Επί του συνόλου τόνισε ότι «δεν φοβάμαι το ζήτημα του προσφυγικού. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση προασπίζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον προηγούμενο Μάρτιο κάναμε σαφές ότι δεν ανεχόμαστε απελπισμένοι άνθρωποι να χρησιμοποιούνται ως γεωπολιτικά όπλα. Αυτό θέλει να κάνει η Τουρκία. Να ενθαρρύνει χιλιάδες ανθρώπους να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα. Τότε κάναμε σαφές ότι θα προστατεύσουμε τα σύνορα της Ελλάδας και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Να σας θυμίσω την επίσκεψη Ευρωπαίων αξιωματούχων τότε στην Ελλάδα και τα σύνορα της, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να κάνουν σαφές ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές από την Τουρκία δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές» πρόσθεσε.

Σχετικά με τους 10.000 αιτούντες άσυλο στο νησί της Λέσβου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έχουμε δώσει μεγαλύτερη ώθησή στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου. Αν κάποιους δικαιούται άσυλο θα το λάβει. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν ενταχθεί σε καθεστώς πρόσφυγα και είναι ευπρόσδεκτοι να μείνουν στην Ελλάδα και να ξεκινήσουν μια νέα ζωή».

«Όταν γίναμε κυβέρνηση αντικρίσαμε μια τρομερή κατάσταση» σχολίασε στη συνέχεια.

Την ανάγκη συμφωνίας σε ένα κοινό πλαίσιο με την Τουρκία για τη διαχείριση των διαφορών μας, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, υπογγράφισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Είμαι πολύ χαρούμενος για το γεγονός ότι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ διακατέχεται από τις αρχές της πολυμερούς συνεργασίας αλλά και μιας διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες. Και σίγουρα αποτελεί μια ανάσα φρέσκου αέρα όσον αφορά τις διατλαντικές σχέσεις» είπε. «Είμαστε και οι δύο μέλη της συμμαχίας. Και βεβαίως, όταν έχουμε διαφορές -ως μέλη της συμμαχίας- αυτές οι διαφορές, θα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικό τρόπο, γιατί αν δεν επιλύονται με τέτοιο τρόπο και επιλέγεται η αύξηση της έντασης, αυτό βεβαίως δεν είναι καλό για τη συμμαχία στο σύνολό της».

Για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Ό,τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο έναντι της Ελλάδας, έναντι της Κύπρου, έχει επιπτώσεις και στη σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα εστάλη πολύ, πολύ ξεκάθαρα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τελευταία του συμπεράσματα».

Αναλυτικά σημειώνει πως «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι. Και πιστεύω ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο. Και το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να είναι ο σεβασμός όσων προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Και, ασφαλώς, οι σχέσεις καλής γειτονίας» σημειώνει ο πρωθυπουργός για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.

«Θα ζήσουμε δίπλα-δίπλα με την Τουρκία. Πρέπει λοιπόν να βρούμε έναν τρόπο, ακόμη και όταν διαφωνούμε, να συνεχίζουμε να συζητάμε και να διαχειριζόμαστε τις διαφωνίες μας με πολιτισμένο τρόπο. Και βέβαια, υπάρχουν και άλλοι τομείς στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία. Έχουμε κοινά οικονομικά συμφέροντα. Θα πρέπει να έχουμε τις ίδιες περιβαλλοντικές ανησυχίες. Άλλωστε, η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή για όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου».