Ο Π. Πολάκης κατά την τοποθέτηση του εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του ΙΑΣΩ το οποίο έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση. Η ανακοίνωση είναι η εξής:
 
«Πριν από λίγο ενημερωθήκαμε ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Πολάκης ανέφερε ότι η εταιρεία ΙΑΣΩ συγκριτικά μάλιστα με άλλες εταιρείες – κλινικές «σοβαρές», είχε χαμηλό ποσοστό επιστροφής – CLAWBACK μεγέθους 7%. Παράλληλα αυτό το συνδύασε με διάφορα ανήκουστα και πρωτάκουστα δήθεν στοιχεία για Υπουργό και μάλιστα Υγείας.
 
Είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τόσο τον ίδιο τον Αναπληρωτή Υπουργό και τους Βουλευτές που συμμετείχαν στη Συνεδρίαση όσο και τους τηλεθεατές, ότι όσα αναφέρθηκαν προσβάλλουν την εταιρεία μας, τη νοημοσύνη μας και το κοινό αίσθημα – κοινό νου. Γιατί όσα ανέφερε απέχουν πλήρως από την πραγματικότητα. Αγνοεί παντελώς την ουσία και τα άλλα δεδομένα που οδήγησαν σε αυτό το ποσοστό του CLAWBACK, που είναι 7,96%. Σήμερα εμείς αρκούμαστε να πούμε ότι αφενός μεν το ποσοστό θα έπρεπε να είναι μηδενικό, αφετέρου ότι μια εταιρεία που έχει σημαντική μείωση του τζίρου της, αλλά και των υποβολών στον ΕΟΠΥΥ, κατά το έτος 2014, είναι φυσικό να έχει αυτό το ποσοστό. Όταν μάλιστα συνδυαστικά έχει πολύ χαμηλά ποσοστά διπλών ΚΕΝ, επαvεισαγωγώv, χρεώσεων εξετάσεων ανοικτής νοσηλείας την ώρα που νοσηλεύεται ένας ασθενής, όταν έχει μεγάλο αριθμό κλινών Εντατικής Θεραπείας Ενηλίκων και Νεογνών (112) και μεγάλο αριθμό κλινών νοσηλείας (486) και όταν ιδίως είναι εντάσεως Μαιευτικών περιστατικών, είναι αυτονόητο το χαμηλό ποσοστό. Όταν τέλος με την ασκούμενη καθημερινή πολιτική της Διοίκησης της εταιρείας επιδιώκεται η μείωση του κόστους και των επιβαρύνσεων προς τους ασφαλισμένους και τους νοσηλευόμενους, τότε επίσης είναι αυτονόητο ότι το ποσοστό αυτό είναι δικαιολογημένο και θα έπρεπε να είναι μηδενικό.
 
Αντί ο Αναπληρωτής Υπουργός να εξετάσει πρώτα ποιοι ευθύνονται για τα τραγικά λάθη υπολογισμού του CLAWBACK 2014 για τα οποία όλες οι κλινικές έκαναν ενστάσεις οι οποίες ακόμα εκκρεμούν. Αντί να μας καλέσει για να του δώσουμε απαντήσεις στις απορίες του που είχε ως υποχρέωση να κάνει ή να καλέσει τους εκπροσώπους των κλινικών, που έχει αρνηθεί να τους δει από την ορκωμοσία του έως σήμερα. Αντί τέλος πάντων να φροντίσει να ενημερωθεί και να διασταυρώσει κάθε πληροφορία ως όφειλε.
 
Αντί όλων αυτών, ο Υπουργός επέλεξε μονομερή ενημέρωση, που οδήγησε σε αυτές τις αλόγιστες και προσβλητικές εκφράσεις για την ποιότητα και το κύρος της εταιρείας μας, για τις οποίες τον καλούμε άμεσα να ανακαλέσει και να ζητήσει δημόσια συγνώμη. Υπενθυμίζουμε ότι την εταιρεία ΙΑΣΩ απαρτίζουν περισσότεροι από 12.500 μέτοχοι, που είναι κυρίως γιατροί. Με την ευκαιρία αυτή θέτουμε υπόψη του Υπουργού και όχι μόνο ότι μεταξύ των εταιρειών του Ομίλου ΙΑΣΩ υπάρχει η εταιρεία ΙΑΣΩ General και ΙΑΣΩ Λάρισας που για το 2014 τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ αναφέρουν Claw back 39% και 38% αντίστοιχα. Επίσης ενημερώνουμε ότι η εταιρεία ΙΑΣΩ εμφανίζει τη μεγαλύτερη υστέρηση πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ πχ δεν έχει πληρωθεί μέχρι σήμερα τους 4 από τους 12 μήνες του 2016 όταν αν όχι όλες οι περισσότερες ιδιωτικές κλινικές έχουν πληρωθεί και έχουν πάρει χρήματα και για το 2017. Αυτά γιατί του αρέσουν οι συγκρίσεις.
 
Αναμένουμε την άμεση απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, την δημοσιοποίηση του πίνακα και των συνοδών στοιχείων όλων των κλινικών, πριν προβούμε σε οποιαδήποτε άλλη αυτονόητη ενέργεια».
 

Η απάντηση του γραφείου Τύπου του Π. Πολάκη
 

«Σχετικά με την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η εταιρεία ΙΑΣΩ Α.Ε. και αφορούσε στην ομιλία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, στην χθεσινή Ολομέλεια της Βουλής, ο κος Πολάκης δηλώνει πως κατ’ αρχήν η εταιρεία θα πρέπει να ελέγξει τις πηγές από τις οποίες ενημερώνεται, γιατί σε κανένα σημείο της ομιλίας του δεν έκανε σύγκριση της αξιοπιστίας των ιδιωτικών κλινικών στις οποίες αναφέρθηκε. Στην παρέμβασή του, μάλιστα, μετά την τοποθέτηση του κου Βορίδη, ανέφερε τις ιδιωτικές κλινικές που πλήρωσαν χαμηλό ποσό claw back ως εξίσου σοβαρές κλινικές με αυτές που πλήρωσαν υψηλότερα ποσά.
 
Συνεπώς και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα στοιχεία, τα οποία ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, είναι απολύτως τεκμηριωμένα, δεν προτίθεται να ανακαλέσει ούτε λέξη από τις χθεσινές του ομιλίες.
Η κοινή λογική και ο κοινός νους λένε πως κλινικές που αντιμετωπίζουν περιστατικά παρόμοιας βαρύτητας και καταθέτουν τιμολόγια παραπλήσιας αξίας, δεν γίνεται να πληρώνουν claw back με τέτοια ποσοστιαία και κατ’ απόλυτη τιμή, μεταξύ τους, διαφορά.
 
Η υπουργική απόφαση, την οποία κατέθεσε χθες στα πρακτικά της Βουλής ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είναι αυτή που ρυθμίζει την επιστροφή του claw back του 2014, όπως αυτή ίσχυσε το 2015 και το 2016, δηλαδή επιστροφή του ίδιου ποσοστού επί των τιμολογίων που κατέθεσαν, για όλες τις ιδιωτικές κλινικές, το οποίο ποσοστό ισούται με το ποσοστό υπέρβασης του συνολικού ορίου δαπανών του ΕΟΠΥΥ.
 
Τέλος, ο κος Πολάκης πιστεύει ότι κάθε εταιρεία είναι ελεύθερη να προχωρά σε όποια νόμιμη ενέργεια θεωρεί αυτονόητη. Ανεξάρτητα από αυτό, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, προχώρησε για το 2017, στο διαχωρισμό των κωδικών ανάλογα με το είδος του νοσηλίου. Δηλαδή με άλλο κωδικό θα υποβάλλονται στον ΕΟΠΥΥ τα τιμολόγια για γενικά νοσήλια, με άλλο για ειδικά νοσήλια (καρδιοχειρουργικές, νευροχειρουργικές κ.λπ. επεμβάσεις), με άλλο για νοσήλια Μονάδας Εντατικής Θεραπείας κ.λπ., ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο πλασματικών υποβολών και να υπάρξει αναλογικότερη και πιο δίκαιη επιστροφή claw back.
 
Στην κατεύθυνση αυτή και με εντολή της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, η Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) προχωρά στην πλήρη διερεύνηση υποθέσεων προηγούμενων ετών, αξιοποιώντας και πορίσματα του Σώματος Ελεγκτών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), σχετικά με πλασματικές υποβολές νοσηλίων από ιδιωτικές κλινικές προς τον ΕΟΠΥΥ».