«Βέβαια, αυτό το οποίο δεν θέλω σε καμία περίπτωση, είναι στα πλαίσια μιας πολιτικής αντιπαράθεσης να απαξιωθεί όλη η δουλειά του κρατικού μηχανισμού. Οι ίδιοι οι πιλότοι, οι ίδιοι οι πυροσβέστες, οι ίδιοι οι εθελοντές έχουν κάνει τη δουλειά αυτή. Άρα, και από κάθε φωτιά η οποία ξεφεύγει παίρνουμε τα μαθήματά μας, ειδικά, θα έλεγα, για τις πολύ δύσκολες ζώνες στις οποίες και εσείς πρακτικά δεν μπορείτε να επιχειρήσετε, που αφορούν την επαφή του δάσους με τον αστικό ιστό» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, επισκεπτόμενος το πρωί της Τετάρτης (14/8) την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας.

Αναλυτικά, η δήλωση του πρωθυπουργού στους πιλότους:

«Εγώ να σας πω ένα πολύ μεγάλο “ευχαριστώ”. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι αυτό το οποίο κάνετε, θα έλεγα ειδικά για τους χειριστές των CL-215, έχω πλήρη αίσθηση του τι σημαίνει να πετάς με αεροπλάνα τα οποία είναι αρκετά καταπονημένα. Και βέβαια ξέρω και πόσο μεγάλη δουλειά γίνεται και από τους τεχνικούς υποστήριξης για να μπορείτε να τα κρατάτε τα αεροσκάφη στον αέρα.

Εμείς από πλευρά μας έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε για να φέρουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα τα καινούργια Canadair 515. Έχουμε υπογράψει τη σχετική σύμβαση. Πρωταγωνιστήσαμε στο να υπάρχει μία μεγάλη παραγγελία από πλευράς Ευρώπης, ώστε να μπει μπροστά η γραμμή παραγωγής. Γιατί όλοι όσοι παραπονιούνται ότι δεν τα έχουμε νωρίτερα, πολύ απλά δεν γνώριζαν ότι τα αεροπλάνα αυτά δεν παράγονται και πρέπει να υπάρχει μία μεγάλη παραγγελία για να μπορέσουν να μπουν μπροστά.

Ξέρουμε, όμως, ότι για τα επόμενα χρόνια ακόμα -σίγουρα για τα επόμενα τρία χρόνια-, θα πρέπει να αρκεστούμε σε αυτά τα οποία έχουμε. Και θέλω να γνωρίζετε πόσο όλη η κοινωνία εκτιμά αυτό το οποίο κάνετε σε εξαιρετικά δύσκολες και αντίξοες συνθήκες.

Το έχω πει πολλές φορές, προσπαθούμε πάντα να γίνουμε καλύτεροι. Δεν περιμένουμε η λύση να έρθει μόνο από τον αέρα. Χρειάζεται πολύ σημαντική δουλειά να γίνει στο κομμάτι της πρόληψης. Νομίζω ότι έχουμε βάλει κάποια πρώτα σημαντικά θεμέλια σε αυτή την κατεύθυνση.

Να αντιληφθούμε ότι αυτή είναι μία συνολική προσπάθεια σε μία εποχή μεγάλης κλιματικής κρίσης την οποία νομίζω τη βιώνουμε όλοι. Πρέπει διαρκώς να γινόμαστε καλύτεροι. Και από όποια αστοχία μας ή από όποια φωτιά ξεφεύγει, πάντα να κοιτάμε να μαθαίνουμε τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερο.

Βέβαια, αυτό το οποίο δεν θέλω σε καμία περίπτωση είναι στα πλαίσια μιας πολιτικής αντιπαράθεσης να απαξιωθεί όλη η δουλειά του κρατικού μηχανισμού.

Οι ίδιοι οι πιλότοι, οι ίδιοι οι πυροσβέστες, οι ίδιοι οι εθελοντές έχουν κάνει τη δουλειά αυτή. Άρα, και από κάθε φωτιά η οποία ξεφεύγει παίρνουμε τα μαθήματά μας, ειδικά, θα έλεγα, για τις πολύ δύσκολες ζώνες στις οποίες και εσείς πρακτικά δεν μπορείτε να επιχειρήσετε, που αφορούν την επαφή του δάσους με τον αστικό ιστό».

Απουσία εναέριων μέσων και πρόληψης καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε, στη χθεσινή του ενημέρωση, ότι στην επιχείρηση κατάσβεσης πήραν μέρος 702 πυροσβέστες, 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα, 35 εναέρια μέσα (17 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα τρία για το συντονισμό τους), εθελοντές, αστυνομία, στρατός, δασάρχες και δασικοί εργάτες, η Περιφέρεια Αττικής, Δήμοι και με τη βοήθεια του 112, εκκένωσαν και διέσωσαν 45 περιοχές.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με ανάρτησή του, αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς του υπουργού, αναφέροντας πως «στην επίσκεψή μου στο Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας είδα μόνο τρία αεροσκάφη να επιχειρούν, ενώ ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι από την έναρξη της πυρκαγιάς επιχειρούν συνολικά 32 εναέρια μέσα κατάσβεσης». Μάλιστα, ο Στ. Κασσελάκης γνωστοποίησε σχετικό «αίτημα για χορήγηση στοιχείων» του Τομεάρχη Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», Συμεών Κεδίκογλου προς τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης. «Για να υπάρξει πλήρης ενημέρωση του ελληνικού λαού που δικαιούται να γνωρίζει, σας μεταφέρω, ως αρμόδιος Τομεάρχης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το αίτημα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, και προσωπικά του Προέδρου Στ. Κασσελάκη, όπως μας χορηγηθεί το υλικό από το σχετικό καταγραφικό σύστημα, καθώς και το αρχείο με τις σχετικές άδειες πτήσεων, από την έναρξη της πυρκαγιάς στην Αττική, μέχρι και τις 21:30, οπότε και τα εναέρια μέσα σταμάτησαν να πετούν λόγω σκότους» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το αίτημα της αντιπολίτευσης.

Στη συνέχεια, το Πυροσβεστικό Σώμα έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με τη δραστηριότητα των εναέριων μέσων κατά τη διάρκεια της καταστροφικής πυρκαγιάς στη βορειοανατολική Αττική, στον απόηχο των καταγγελιών από πολίτες και την αξιωματική αντιπολίτευση για απουσία εναέριων μέσων πυρόσβεσης. Ωστόσο, ερωτηματικά παραμένουν, καθώς το Πυροσβεστικό Σώμα έδωσε αναλυτικά στοιχεία για τις πτήσεις αργά το απόγευμα και το βράδυ της Δευτέρας, αλλά όχι και για την Κυριακή και τη Δευτέρα μέχρι το απόγευμα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, επανήλθε ζητώντας την άμεση αποπομπή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια. Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ κάλεσε να δοθούν τα τηλεματικά δεδομένα όλων των εναέριων μέσων, ενώ κατήγγειλε πως «από την πρώτη στιγμή, οι αρμόδιες Αρχές παραπληροφορούν συστηματικά την κοινή γνώμη σχετικά με τα εναέρια μέσα που επιχείρησαν στην πυρκαγιά που κατέστρεψε ολόκληρη τη βορειοανατολική Αττική. Στο ίδιο μοτίβο συνεχίζει κι ο λαλίστατος υπουργός Β. Κικίλιας να παραπλανά τους πολίτες, αλλά και τους πληγέντες για το επίμαχο θέμα».

«Αποδεικνύεται ξανά με τραγικό τρόπο ότι είναι η παντελής έλλειψη πρόληψης (καθαρισμός δασών, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών κ.α.) και οι καταστροφικές ελλείψεις στις αρμόδιες υπηρεσίες (παραμένουν περίπου 4.000 κενές οργανικές θέσεις πυροσβεστών) που οδηγούν στα γνωστά αποτελέσματα» σημειώνει επίσης η ευρωομάδα του ΚΚΕ σε ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας έχει καταγγέλλει πως η κυβέρνηση «αρνήθηκε εδώ και 13 μήνες να εξετάσει τις συγκεκριμένες προτάσεις μας, που καταθέσαμε ξανά και ξανά στη Βουλή και στο δημόσιο διάλογο, που σκόρπισε και ροκάνισε αμύθητα ποσά αρνούμενη να τα διαθέσει σε πραγματική πολιτική προστασία, εξοπλισμό, υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό, μέτρα πρόληψης και συντεταγμένες πολιτικές ουσιαστικής αποτροπής της καταστροφής», ενώ Νάσος Ηλιόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, σημείωσε πως «μόλις στο 1% βρίσκεται η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την πολιτική προστασία».

Εντωμεταξύ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ζητάει με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική. Στην επιστολή του αναφέρει πως «ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να κρύβεται άλλο πίσω από τις ανεπάρκειες των υπουργών του. Τις ευθύνες για το “επιτελικό” μπάχαλο των κυβερνήσεων του, τις φέρει αποκλειστικά και ακέραια ο ίδιος. Ήρθε η ώρα να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή και τον ελληνικό λαό». «Ο κρατικός μηχανισμός αποδείχθηκε και φέτος αδικαιολόγητα ανέτοιμος. Η φωτιά έφτασε μέσα στην Αθήνα, οδηγώντας σε απώλεια ανθρώπινης ζωής, καταστρέφοντας κατοικίες, επιχειρήσεις και κατακαίοντας έναν από τους εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου της Αττικής» σημειώνει, τονίζοντας την ανάγκη για κατεπείγουσες αλλαγές στο σύστημα πολιτικής προστασίας ώστε να καταστεί λειτουργικό και αποτελεσματικό με την εκπόνηση σύγχρονων σχεδίων, που θα απαντούν στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής.