Στην τροπολογία για τα αυθαίρετα αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Γιώργος Σταθάκης, η οποία ψηφίστηκε την Τετάρτη από την Ολομέλεια.
 
Για την τροπολογία του ΥΠΕΝ για τα αυθαίρετα τόνισε ότι «είναι πολύ θετικό ότι η τροπολογία έτυχε ευρείας συναίνεσης στη Βουλή. Ψήφισαν όλα τα κόμματα να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, πλην ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής για άλλους λόγους το κάθε κόμμα, συνεπώς είναι μια πολιτική απόφαση επιβεβλημένη. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε βήμα πίσω. Θα προχωρήσουμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μία από τις κακοδαιμονίες της ελληνικής κοινωνίας, η οποία πλέον έχει περιοριστεί, καθώς οι 9 στους 10 Έλληνες χτίζουν νόμιμα» 
 
Με τη χθεσινή τροπολογία, οι διαδικασίες παρεμβάσεων επιταχύνονται για τις περιοχές που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες λόγω πυρκαγιάς, ετοιμόρροπα κτίρια, αυθαίρετες περιφράξεις που βρίσκονται σε απόσταση 500μ από τον αιγιαλό και σε ρέματα, πρόσθεσε δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «οριστικά και αμετάκλητα δεν πρόκειται να αναγνωριστούν αυθαίρετα σε δάση και αιγιαλούς».
 
«Η αποκεντρωμένη διοίκηση έφθανε στο σημείο μιας τελεσίδικης απόφασης για κτίσματα εξόφθαλμα αυθαίρετα σε δάσος ή παραλία σε 15 χρόνια. Αυτή τη διαδικασία αλλάξαμε με τον νόμο για το δομημένο περιβάλλον. Μεταβατικά και μέχρι την πλήρη ενεργοποίηση του νέου θεσμού των Παρατηρητηρίων Δόμησης, το ΥΠΕΝ μπορεί να προχωρά στην έκδοση πράξης κατεδάφισης, χωρίς να αφαιρείται η αρμοδιότητα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Οι δυνατότητές της ενισχύονται, για παράδειγμα αποκτά το δικαίωμα για απευθείας ανάθεση μέχρι το πόσο των 135.000 ευρώ, και περιορίζουν πολύ τον χρόνο που χρειάζεται για να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις. Αυτό που έπαιρνε διαδικασία έξι μηνών, σήμερα μπορεί να γίνει σε τρεις εβδομάδες» κατέληξε.