Η δήλωση Μπάιντεν έγινε μετά από αναφορές δημοσιευμάτων σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζεται να στείλει προηγμένα πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο στον πόλεμο του εναντίον της Ρωσίας. «Δεν πρόκειται να στείλουμε στην Ουκρανία πυραυλικά συστήματα» που μπορούν να φτάσουν στη Ρωσία, δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους μετά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο.

Ουκρανοί αξιωματούχοι ζητούν επανειλημμένα ένα σύστημα μεγάλης εμβέλειας που ονομάζεται Σύστημα πολλαπλών εκτοξεύσεων πυραύλων (Multiple Launch Rocket System, ή MLRS), το οποίο μπορεί να εκτοξεύει μπαράζ πυραύλων σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το CNN και η Washington Post ανέφεραν την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προσανατολίζεται στην αποστολή αυτού και ενός άλλου συστήματος, του συστήματος πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας, γνωστού ως HIMARS, ως μέρος ενός μεγαλύτερου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Από τη μεριά της Ρωσίας, ο Αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον να μην στείλει στην Ουκρανία πυραυλικά συστήματα που θα μπορούσαν να φτάσουν στη Ρωσία, είναι «λογική». Σημειώνεται ότι η αποστολή οπλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς θα μπορούσε να θεωρηθεί άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη πολεμική σύρραξη καθώς θεωρούνται επιθετικά όπλα και όχι αμυντικά.