Τις τέσσερις βασικές εισηγήσεις πραγματοποίησαν η Λαμπρινή Θωμά, δημοσιογράφος στο ThePressProject, ο Θέμης Τζήμας δικηγόρος – διδάκτορας δημοσίου δικαίου και πολιτικής επιστήμης του ΑΠΘ, ο Αρης Χατζηστεφάνου δημοσιογράφος στο info-war και συγγραφέας και ο Μάριος Διονέλλης, δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών.

Η Λαμπρινή Θωμά μίλησε για τη μεθοδευμένη, εδώ και δεκαετίες, γενοκτονία που συντελείται στη Γάζα, για τον ρόλο και τις επιδιώξεις του Νετανιάχου αλλά και για τη ριζική μεταστροφή της ισραηλινής κοινωνίας σε πιο συντηρητικές θέσεις με την ακροδεξιά να αποκτά πλέον πρωτεύοντα ρόλο και τις λίγες φωνές αντίδρασης να βρίσκονται κυριολεκτικά υπό διωγμό ακόμα και μέσα στην ισραηλινή βουλή (Κνεσέτ). Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών και στις εξελίξεις που μπορεί να σηματοδοτούν οι επερχόμενες εκλογές με δεδομένο ότι σε αρκετές πολιτείες από αυτές που αλλάζουν συνήθως χέρια μεταξύ δημοκρατικών και ρεπουμπλικάνων υπάρχει έντονο μουσουλμανικό στοιχείο. «Για πάρα πολλά χρόνια είχαμε ξεχάσει την Παλαιστίνη και μετά την 7η Οκτωβρίου ο λαός αυτός μας έδειξε ότι είναι εκεί και αγωνίζεται για την ελευθερία του» είπε μεταξύ άλλων η ίδια, τονίζοντας πως την ίδια στιγμή αποδείχτηκε πόσο ασπόνδυλες και δειλές είναι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απέναντι σε ένα κράτος – τρομοκράτη όπως το Ισραήλ.

Οι δημοσιογράφοι Μάριος Διονέλλης και Λαμπρινή Θωμά

 

Ο Θέμης Τζήμας ανέλυσε τις νομικές διαστάσεις της αντίστασης των Παλαιστίνιων, εξηγώντας πως εφόσον μιλάμε για έναν λαό που βρίσκεται υπό διωγμό και καταστολή, οι πράξεις αντίστασής του είναι πλήρως νομιμοποιημένες εφόσον αφορούν στρατιωτικούς στόχους καθώς πρόκειται για εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα. Μάλιστα τόνισε πως ακόμα και οι Ισραηλινοί έποικοι, παρόλο που εμφανίζονται ως άμαχοι επίσης αποτελούν νόμιμο στόχο αφού έρχονται οπλισμένοι για να καταλάβουν τις περιουσίες των Παλαιστινίων, δηλαδή διαπράττουν επίσης εχθροπραξίες. Ο ίδιος τόνισε πως με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και πλήθους διεθνών οργανισμών ο Σιωνισμός αποτελεί μορφή Απαρτχάιντ και πως πλέον με βάση και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης υπάρχουν σαφείς ενδείξεις (και σε νομικό επίπεδο) πως το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία.

Ο Αρης Χατζηστεφάνου μίλησε ιδιαίτερα για τους μηχανισμούς της προπαγάνδας τους οποίους χρησιμοποιεί το Ισραήλ αλλά και με μεγάλη προθυμία τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης του πλανήτη. Ο ίδιος ανέφερε πως σε όλους τους πολέμους εκτός από νέα όπλα δοκιμάζονται πάντα και νέες μορφές προπαγάνδας, αναφερόμενος σε συγκεκριμένα παραδείγματα «fake» ειδήσεων για θηριωδίες της Χαμάς και ειδικά έναντι γυναικών και παιδιών , καταγγελίες που σε μεγάλο βαθμό έμειναν πλήρως ανεπιβεβαίωτες. Ο Αρης Χαζτηστεφάνου μίλησε εκτενώς και για τις τεχνικές προπαγάνδας με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη μεταφορά της ευθύνης από τον θύτη στο θύμα π.χ. με παθητική σύνταξη όταν πρόκειται για τα θύματα (οι Παλαιστίνιοι «πεθαίνουν», «σκοτώνονται» ενώ η Χαμάς «δολοφονεί») αλλά και με την μεγάλη εκστρατεία ώστε η διεθνής κοινή γνώμη να μάθει τα ονόματα και τις προσωπικές ιστορίες κάθε Ισραηλινού ομήρου κάτι που φυσικά δεν συμβαίνει με τις χιλιάδες νεκρούς από την πλευρά των παλαιστινίων.

Ο Μάριος Διονέλλης αναφέρθηκε στον ρόλο της Κρήτης ως «σταυροδρόμι πολέμου», είτε πρόκειται για πραγματική συμμετοχή σε πολεμικές επιχειρήσεις μέσω της επεκτεινόμενης βάσης της Σούδας, όπως έγινε και με τους πολέμους στη Συρία, στη Λιβύη κτλ αλλά και μέσω των «αναπτυξιακών» σχεδίων που εξυφαίνονται τα τελευταία χρόνια. «Η υπογραφή και έναρξη ερευνών για τις εξορύξεις στα νερά της Κρήτης συνδέθηκαν ευθέως με τη… “γεωστρατηγική” σημασία του νησιού, με την αντιπαράθεση με τον Ερντογάν ή με τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη νοτιοανατολική μεσόγειο» ανέφερε ο ίδιος. Επίσης τόνισε πως η στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ μέσω των διαφόρων αγωγών ενέργειας (east med κτλ) συνδέεται και με την ενεργειακή επέλαση που υφίσταται η Κρήτη με τα σχέδια για δραματική αύξηση της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ στο νησί.

Τα μέλη της Συνέλευσης Ηρακλείου για την αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό τόνισαν πως η συγκεκριμένη συλλογικότητα δημιουργήθηκε δύο εβδομάδες μετά την 7η Οκτωβρίου καθώς όπως τόνισαν ήταν αντανακλαστική ανάγκη αντίδρασης για τα τεκταινόμενα στη Λωρίδα της Γάζας και με σκοπό να σπάσουν τον τοίχο της σιωπής και της λογοκρισίας με παρεμβάσεις, δράσεις και ακτιβισμούς στο Ηράκλειο. Όπως ανέφεραν υπάρχει ήδη συντονισμός για παγκρήτιες δράσεις και πρωτοβουλίες ενώ στο Ηράκλειο υπάρχει σταθερή συνάντηση της Συλλογικότητας κάθε Τετάρτη. Επίσης τόνισαν πως λειτουργεί σελίδα υποστήριξης στο facebook ενώ διακίνησαν έντυπο υλικό με τη λίστα των εταιρειών ισραηλινών συμφερόντων για τα οποία κάλεσαν το κοινό να συμμετέχει στο μποϊκοτάζ εναντίον τους. Όπως ανέφεραν, το επόμενο διάστημα θα ενταθούν οι πρωτοβουλίες για την πλατιά κοινοποίηση του ζητήματος, αλλά και οι συμβολικές δράσεις για την ενημέρωση του κοινού, ιδιαίτερα των επισκεπτών του νησιού για το παλαιστινιακό ζήτημα.

Στις τοποθετήσεις του κοινού κυριάρχησαν ερωτήσεις για τις νομικές συνέπειες της προσφυγής της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο, για τη στάση και τον ρόλο των γειτονικών κρατών του Ισραήλ αλλά και του αραβικού κόσμου καθώς και για τον ρόλο συγκεκριμένων ισραηλινών εταιριών στην ελληνική πραγματικότητα.

Το πλήρες βίντεο από την εκδήλωση είναι διαθέσιμο στον παρακάτω σύνδεσμο: