ΔΝΤ και Βερολίνο δεν μπόρεσαν για μια ακόμη φορά να συμφωνήσουν σχετικά με το ελληνικό χρέος σύμφωνα με την «Καθημερινή» Η επικεφαλής του Ταμείου Κ. Λαγκάρντ, που συμμετείχε στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στη G7. τόνιζε την ανάγκη για πολύ ρεαλιστικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία αναφέροντας ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα ήταν πιο αξιόπιστο αν τα νούμερα ήταν πιο “προσεκτικά” ενώ ο Β. Σόιμπλε τόνιζε ακριβώς το αντίθετο, ότι οι προβλέψεις θα πρέπει να είναι θετικές έτσι ώστε το ελληνικό πρόγραμμα να είναι αξιόπιστο.
Η Λαγκάρντ ζητά περισσότερη ελάφρυνση χρέους από την πλευρά του Ταμείου, καθώς όσο πιο «ρεαλιστικές» είναι οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ελάφρυνση χρέους που θα χρειαστεί. Από την πλευρά του, ο Β. Σόιμπλε εμμένει στην πάγια θέση του και δεν συζητάει για πιο «ρεαλιστικές» προτάσεις.
Όπως ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Καθημερινή», θα πρέπει να κλείσει κάθε πτυχή, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. «Τίποτα δεν θα συμφωνηθεί πριν συμφωνηθούν όλα» δήλωσε ο αξιωματούχος και πρόσθεσε πως είναι δύσκολο να καταλήξουν σε συμφωνία για το χρέος λίγες μέρες πριν το Eurogroup της 22ης Μαΐου.
Νωρίτερα ο Σόιμπλε είχε κάνει λόγο για πολιτική λύση στο επερχόμενο Eurogroup, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως η Γερμανία έχει ως «βάση» στις διαπραγματεύσεις τα όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup του Μαΐου του 2016. «Εξακολουθώ να είμαι υπέρ της εξεύρεσης λύσης -τουλάχιστον πολιτικής- στις 22 Μαΐου. Βάση παραμένουν οι συμφωνίες του Eurogroup του Μαΐου 2016».
Ψάχνοντας «κοινή γλώσσα»
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ αξιωματούχος της Ευρωζώνης, μέχρι το Eurogroup θα γίνουν περισσότερες ζυμώσεις προκειμένου να βρεθεί «κοινή γλώσσα» ανάμεσα σε όλες τις πλευρές σχετικά με τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Το ζητούμενο σύμφωνα με τον αξιωματούχο είναι να βρεθεί η «χρυσή τομή» ανάμεσα σε ΔΝΤ και Βερολίνο.
Στο Eurogroup αναμένεται να εξεταστεί η εφαρμογή των προαπαιτούμενων από την ελληνική κυβέρνηση και να αποφασιστεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ούτως ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία εκταμίευσης της επόμενης δόσης. Ανοικτό μένει το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το 2018, καθώς παρά τις μικρές υποχωρήσεις από Ταμείο και Βερολίνο, το θέμα δεν έχει κλείσει.
Στόχος του Eurogroup είναι να καταλήξουν οι Ευρωπαίοι σε συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης, τα οποία θα ικανοποιούν το ΔΝΤ σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είναι σε θέση να ανακοινώσει την ίδια ημέρα ότι θα ζητήσει από το Διοικητικό του Συμβούλιο την έγκριση του νέου προγράμματος για την Ελλάδα.