Διαμάχη ξέσπασε κυρίως με αφορμή την πρόταση της Ιταλίας να αναλάβει διάδοχος της Κάθριν Άστον στο πηδάλιο της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ η ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Φρεντερίκα Μοργκερίνι.

Ναι μεν, όπως είπε αργότερα ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, οι «28» συμφώνησαν στο να δοθεί το αξίωμα σε πολιτικό από σοσιαλιστικό κόμμα, αλλά οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης διαφώνησαν με το πρόσωπο, διότι θεωρούν τη Μοργκερίνι φιλικά προκείμενη στους Ρώσους περισσότερο από όσο θα ήθελαν. Ενδοιασμοί για το κατά πόσο διαθέτει σχετική εμπειρία εκφράστηκαν και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Ο Ματέο Ρέντσι δεν έκρυψε την απογοήτευσή του, επιτέθηκε μάλιστα εναντίον του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι. «Η συνάντηση θα μπορούσε να ήταν πιο αποτελεσματική, αν υπήρχε καλύτερη οργάνωση», τόνισε στη συνέντευξη τύπου ο Ρέντσι.

«Είπα στον Ρομπέι, την επόμενη φορά να μας στείλει με SMS εάν υπάρχει συμφωνία για να μην κάνουμε τζάμπα το ταξίδι». Ο ίδιος ο Ρομπέι αρκέστηκε να πει ότι «υπήρξε ατυχία, αλλά η κατάσταση δεν είναι καθόλου δραματική». Η καγκελάριος Μέρκελ από την πλευρά της αποδραματοποίησε την κατάσταση λέγοντας ότι «ήταν σημαντικό να γίνει μια πρώτη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων».

Και πρόσθεσε με το βλέμμα στραμμένο στη συνάντηση της 30ής Αυγούστου ότι «είμαι πεπεισμένη ότι θα καταλήξουμε σε αποφάσεις». Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι δεν έγιναν συζητήσεις σε βάθος για πρόσωπα.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Xέρμαν Βαν Ρόμπεϊ κατά τη χθεσινή Σύνοδο δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει συναινετική λύση και για το λόγο αυτό θα χρειαστεί να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις σε νέα Σύνοδο στις 30 Αυγούστου.


Ο ίδιος εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει απόφαση στις 30 Αυγούστου και  τόνισε ότι για να δοθεί λύση χρειάζεται χρόνος. Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα τα κράτη μέλη να δώσουν στον νέο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τις επόμενες εβδομάδες ή έως το τέλος του μήνα τα ονόματα των επιτρόπων.
Πάντως οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν  να ενισχύσουν τις κυρώσεις τους εναντίον της Ρωσίας εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.

Ειδικότερα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να επεκτείνουν τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και εταιρειών της χώρας αυτής για τον ρόλο τους στην κρίση στην Ουκρανία και παράλληλα να συνθέσουν μία πρώτη λίστα με τις εταιρείες και τα πρόσωπα στα οποία πρόκειται να επιβληθεί πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων, μέχρι το τέλος του Ιουλίου.

Επίσης οι  ηγέτες της Ε.Ε. αποφάσισαν να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αναστείλει τη χορήγηση δανείων προς τη Ρωσία και παράλληλα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη να παγώσει τα προγράμματα που έχει αναλάβει στη χώρα αυτή, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle