Το ραδιόφωνο «Radio Begum», κόντρα στις καταπιέσεις του Αφγανιστάν, δίνει φωνή στις Αφγανές, τους δίνει τον χώρο και το χρόνο που χρειάζονται μέσα στον σκοταδισμό που επικρατεί, ιδιαίτερα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Η συχνότητα γεμίζει με προγράμματα για γυναίκες από γυναίκες: εκπαιδευτικές εκπομπές, ανάγνωση βιβλίων και συμβουλευτική τηλεφωνική γραμμή και μεταδίδει τη δύναμη των φωνών γυναικών σ’ όλο το Αφγανιστάν. Προς το παρόν, τα προγράμματα λειτουργούν με την άδεια των Ταλιμπάν.

Ο ραδιοσταθμός αντιστέκεται στην υποβάθμιση και καταπίεση των γυναικών.Το Begum FM 90.1 με έδρα την πρωτεύουσα Καμπούλ, ιδρύθηκε την ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου 2021. Το πρόγραμμά του απαρτίζεται από εκπαιδευτικές εκπομπές, αναγνώσεις βιβλίων και εξ αποστάσεως ψυχοθεραπεία, από γυναίκες παραγωγούς σε γυναίκες ακροάτριες. Επιπλέον, δύο φορές κάθε μέρα, οι εγκαταστάσεις του μετατρέπονται σε σχολείο.

Ιδρύτρια του σταθμού είναι η Hamida Aman, η οποία μεγάλωσε ως μετανάστρια στην Ελβετία μετά την εισβολή των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν. «Δεν τα παρατάμε. Πρέπει να δείξουμε ότι δεν χρειάζεται να φοβόμαστε. Πρέπει να κυριεύσουμε τη δημόσια σφαίρα», δήλωσε στo Al Jazzeera, και συνέχισε: «Αυτός ο ραδιοσταθμός είναι μια «σχεδία» για τη φωνή των γυναικών, τον πόνο τους, την οργή τους».

Η Mursal, ένα 13χρονο κορίτσι, πηγαίνει στο στούντιο για να διαβάσει από τότε που οι Ταλιμπάν εμπόδισαν την επαναλειτουργία ορισμένων σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. «Το μήνυμά μου στα κορίτσια που δεν μπορούν να πάνε σχολείο είναι να ακούσουν το πρόγραμμά μας προσεκτικά, να χρησιμοποιήσουν αυτή τη χρυσή ευκαιρία, την οποία μπορεί να μην το έχουν ξανά» δήλωσε στο Aljazeera. Υπάρχουν και on-air μαθήματα για ενήλικες.

Ωστόσο, το μέλλον του Begum FM 90.1 είναι αβέβαιο. Ο ραδιοσταθμός δεν λαμβάνει πλέον διαφημιστικά έσοδα, με τη διευθύντριά του, Saba Chaman, να δηλώνει ότι αν εντός τριών μηνών δεν βρεθεί πηγή χρηματοδότησης θα σταματήσει να εκπέμπει. «Ο μόνος λόγος για να ελπίζω, αυτή τη στιγμή, είναι ότι κάνω κάτι σημαντικό στη ζωή μου για να βοηθήσω τις γυναίκες του Αφγανιστάν», υπογράμμισε.