Θαμμένη …για πάντα θα μείνει η υπόθεση των θαλασσοδανείων της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, προς επιχειρήσεις Μέσων Ενημέρωσης αλλά και προς την Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Καραγιανίδη, στην Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτε γι αυτό, αφού με διάταξη που ψήφισαν το 2013 Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ η υπόθεση πάει στο αρχείο και οι διοικήσεις της τράπεζας απαλλάσσονται από κάθε κατηγορία.
Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Η εκτίμηση αυτή έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο Χρ.Καραγιανίδης, σημείωσε ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο νομικό και πρέπει στην κατεύθυνση της διερεύνησης να ληφθεί άμεσα πολιτική πρωτοβουλία. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη διάταξη παραμένει ακόμη και σήμερα σε ισχύ, καθώς δεν έχει κααργηθεί.
Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι η μηνυτήρια αναφορά για τα θαλασσοδάνεια της ΑΤΕ «έχει τεθεί στο αρχείο, σύμφωνα με το άρθρο 43» τονίζοντας πως «η αρχειοθέτηση της υπόθεσης οφείλεται στη διάταξη του άρθρου 78 του ν.4146/2013, η οποία στην ουσία παρέχει ασυλία στους προέδρους, στα μέλη διοικητικών συμβουλίων και στα τραπεζικά στελέχη για μια κατηγορία δανείων». Επίσης όμως ξεκαθάρισε ότι «διάταξη,που να επαναφέρει ποινικές διατάξεις που έχουν ήδη τεθεί στο αρχείο δεν μπορεί να υπάρξει».
Πάντως ο Δ.Παπαγγελόπουλος σημείωσε ότι «υπάρχει μια δικογραφία στην Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς που ερευνά τα δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας, τα οποία περιλαμβάνονται στο πόρισμα ελέγχου δανειοδοτήσεων της πρώην Αγροτικής Τράπεζας της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα». Επίσης δήλωσε ότι «ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος ερευνά τα δάνεια των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην ΑΤΕ. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρχε κι άλλη δικογραφία, η οποία αφορούσε τα δάνεια της ΑΤΕ προς τα πολιτικά κόμματα, η οποία όμως κι αυτή τέθηκε στο αρχείο, σύμφωνα με την προαναφερθείσα διάταξη. Και κατά την άποψή μου, η προαναφερθείσα διάταξη γι’ αυτό ψηφίστηκε».
Από την πλευρά του ο βουλευτής Χρήστος Καραγιανίδης σημείωσε ότι «αυτό δεν είναι απλώς ένα σκάνδαλο. Είναι μια κατασπατάληση δημοσίου χρήματος από μια τράπεζα η οποία θα μπορούσε να ειπωθεί ότι ήταν και ειδικού σκοπού. Αφορούσε, δηλαδή, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, την αγροτική ανάπτυξη και την κτηνοτροφική ανάπτυξη στη χώρα». Τόνισε ότιν«το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία έχουν πάρει 220 εκατομμύρια. Θα επιστραφούν ποτέ αυτά τα χρήματα πίσω; Διότι με αυτήν τη λογική απαξιώνεται όλο το πολιτικό σύστημα και δεν είναι δυνατόν να μπαίνουν όλα τα κόμματα ή όλοι οι πολιτικοί οργανισμοί στο ίδιο τσουβάλι. Αν με μία διάταξη μπει κι αυτό στο αρχείο, να έρθει μια άλλη διάταξη που να το βγάλει από το αρχείο. Διότι ο κόσμος περιμένει σε έναν βαθμό τις καταστροφές που υπομένει την τελευταία πενταετία, να τις επωμιστούν και κάποιοι που δεν έχουν όχι απλώς πληρώσει, αλλά έχουν βγάλει και κέρδος απ’ αυτά τα πράγματα. Δηλαδή, θα πρέπει να αποδοθεί μία δικαιοσύνη για να μπορέσει και ο απλός πολίτης να νιώσει ότι σε έναν βαθμό όλοι επιμερίζονται αυτό το βάρος».
Μάλιστα επισήμανε ότι εκτός από νομικό «είναι και πολιτικό ζήτημα. Θα τεθούν οι Πρόεδροι της ΑΤΕ, όσοι ήταν μέχρι το 2012, ενώπιον της δικαιοσύνης με άλλη διάταξη; Θα πάρουμε πίσω χρήματα, τα οποία δίνονταν έτσι, ελαφρά τη καρδία, από τις διοικήσεις αυτές; Και θα διαλευκανθεί το σκάνδαλο της ΑΤΕ, όσον αφορά ποια ήταν η καλή και ποια η κακή, και ποιο είναι το τίμημα που πουλήθηκε στην προ-προηγούμενη Κυβέρνηση;». Μάλιστα πρόσθεσε πως «δεν είναι μόνο η Αγροτική Τράπεζα, είναι και η Εμπορική, κομμάτι της οποίας εκποιήθηκε για πενταροδεκάρες και ο εκποιητής αυτής της Τράπεζας είναι σήμερα διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος». Συνολικά επισήμανε ότι «από το 2000, περίπου, μέχρι και το 2012 υπάρχουν χίλιες τριακόσιες περιπτώσεις, όπως είχε ανακοινώσει ο πρώην Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς κ. Νικολούδης, που αφορούν ένα κομμάτι χρημάτων που αγγίζει τα 5 δισεκατομμύρια. Κι αυτό είναι τα καθαρά χρήματα που είχε δώσει ως δάνεια η ΑΤΕ. Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται καν οι τόκοι».