Πριν προλάβει να αποτιμήσει τα αποτελέσματα του Eurogroup, η κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου κρίση, που μέσα σε λίγες ώρες οδήγησε στην παραίτηση του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκου.
 
Το χρονικό της πτώσης Μπαλτάκου ξεκίνησε, όταν ο Ηλίας Κασιδιάρης ανέβηκε στο βήμα της Βουλής και έκανε την αποκάλυψη – βόμβα: δημοσιοποίησε ηχογραφημένη και βιντεοσκοπημένη συνομιλία του με τον Π.Μπαλτάκο, στην οποία ο δεύτερος του έλεγε ότι υπήρξε παρέμβαση από την κυβέρνηση για τις διώξεις κατά των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
 
Η υπόθεση πολύ γρήγορα πήρε μορφή χιονοστιβάδας. Τα κόμματα έθεσαν αμέσως θέμα απομάκρυνσης του κ. Μπαλτάκου τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει ένας ακροδεξιός θύλακας στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα;

Η υπόθεση Μπαλτάκου προκαλεί ισχυρούς κλυδωνισμούς στο κυβερνητικό σκάφος και αυτή τη στιγμή αναζητώνται οι κινήσεις που θα του επιτρέψουν να πλεύσει σε ήρεμα νερά.
 
Στελέχη και των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων συμφωνούν σε ένα σημείο: να αποτραπεί κάθε κίνηση που θα οδηγήσει σε πτώση της κυβέρνησης και εκλογές. 
Δεν φαίνεται όμως ότι διαφωνούν στο πώς θα εξασφαλιστεί αυτό, σημειώνει η Μαρίνα Μάνη σε άρθρο της στο capital.gr.
Πηγές από το Μαξίμου θεωρούν -προς το παρόν, τουλάχιστον- ότι η αποπομπή του γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου αρκεί για να εκτονωθεί η κρίση.
 
Η Χαριλάου Τρικούπη ωστόσο έχει άλλη άποψη την οποία πρόβαλε στην ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα: ότι την «τύχη» του κ. Μπαλτάκου πρέπει να έχουν όλοι οι ακροδεξιοί θύλακες που βρίσκονται στην κυβέρνηση.
 
Πέραν αυτών, συνεχίζει το δημοσίευμα, μείζον θέμα προκαλεί αυτή καθ΄ εαυτή η τηλεφωνική συνομιλία Μπαλτάκου-Κασιδιάρη, καθώς γίνεται ευθέως λόγος για παρεμβάσεις στο έργο των ανακριτών και για πολιτικές εντολές που δεν τηρήθηκαν.
 
Ενα από τα ερωτήματα που εντείνουν τον πονοκέφαλο στο «γαλάζιο» στρατόπεδο είναι… πόσα video έχει στη διάθεσή της η Χρυζή Αυγή και ποιοι άλλοι «καίγονται» σ΄αυτά – «όχι κατ΄ανάγκην κορυφαίοι αλλά και κομματικά στελέχη».
 

Ντόμινο εξελίξεων

Εκτός της αίθουσας της Ολομέλειας, ωστόσο, το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε κατακόρυφα: Ολα τα στελέχη και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης δήλωναν πως εγείρεται θέμα όχι μόνο προσωπικά για τον κ. Μπαλτάκο αλλά συνολικά για την κυβέρνηση, ενώ ορισμένοι εκ των βουλευτών της πλειοψηφίας, ανεπισήμως και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις σημείωναν πως πέραν της ύπαρξης πολιτικού προβλήματος, πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο εξέτασης της «υπόθεσης Μπαλτάκου» από την Δικαιοσύνη.

Από τον διάλογο διαφαίνεται μία φιλική σχέση μεταξύ των δύο ανδρών, οι οποίοι φαίνεται πως συζητούν πολιτικά ως ομοϊδεάτες.

Είτε λέγονται, είτε υπονοούνται, επαναλαμβάνονται προσβλητικοί χαρακτηρισμοί για τον πρωθυπουργό, ενώ προκύπτει πως οι διώξεις της Χρυσής Αυγής έγιναν για να πλήξουν την εκλογική δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι οι ποινικές διώξεις μελών και βουλευτών της Χρυσής Αυγής ξεκίνησαν μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, κάτω από την κατακραυγή κοινωνίας και πολιτικού κόσμου