Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ξεκαθάρισε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να συζητήσει για συγκεκριμένα μέτρα που θα ληφθούν για μετά το 2018 και εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΔΝΤ, καλώντας τους εκπροσώπους του να μην διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο Δ. Τζανακόπουλος, με αφορμή χθεσινό άρθρο του Τόμσεν, δήλωσε ότι το ΔΝΤ αυτοαναιρείται όταν λέει ότι δεν επιθυμεί περαιτέρω λιτότητα και ότι είναι υπέρ πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 1,5% μετά το 2018, ωστόσο είναι έτοιμο να δεχθεί τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα.

Όπως υποστήριξε, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης χωρίς τη νομοθέτηση νέων μέτρων για το διάστημα μετά το τέλος του προγράμματος. Ερωτηθείς για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε ότι είναι επιθυμητή η συμμετοχή του Ταμείου, αλλά δεν θα υπάρξει υποχώρηση για νέα μέτρα.

Ως προς τις δηλώσεις του Νίκου Παρασκευόπουλου, δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης. Όσον αφορά το θέμα της σημαίας ειδικότερα, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός από την κυβέρνηση για τροποποίηση του σχετικού άρθρου του Ποινικού Κώδικα.


«Έχουμε πολιτικό πόλεμο με οποιονδήποτε υπερασπίζεται τις πιο σκοτεινές εποχές της ευρωπαϊκής Ιστορίας»


Η θέση της κυβέρνησης απέναντι στο νεοναζιστικό μόρφωνα, ήταν, είναι και θα είναι, απολύτως σαφής. «Έχουμε πολιτικό πόλεμο με οποιονδήποτε υπερασπίζεται τις πιο σκοτεινές εποχές της ευρωπαϊκής Ιστορίας, μια ιδεολογία μίσους, εθνικιστική, ακραία φασιστική», κατέληξε, αναφερόμενος στα σχόλια που έγιναν για την σύμπλευση με την Χρυσή Αυγή.

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα το μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Μπαράκ Ομπάμα και ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Μόρις Όμπστφελ και Πόλ Τόμσεν αντίστοιχα, συνυπέγραψαν άρθρο, στο οποίο αναφέρεται ότι το ΔΝΤ δεν ζήτησε πρόσθετα μέτρα και συνέχιση της λιτότητας.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων για να υπάρξει «φιλικότερο περιβάλλον» για την ανάπτυξη. «Η Ελλάδα χρειάζεται ακόμη να μεταρρυθμίσει τη δομή των φόρων και των δαπανών της –τον τρόπο δηλαδή που η κυβέρνηση εισπράττει τα έσοδά της και σε τι τα ξοδεύει- γιατί αμφότεροι οι τομείς είναι κατά πολύ μη-φιλικοί προς την ανάπτυξη και τη δικαιότητα».