«Η άποψη του δικού μας υπουργείου είναι γνωστή και δημοσίως κατατεθειμένη και πιστεύω ενισχύεται από την εξέλιξη της πανδημίας. Αν η πανδημία ακολουθήσει την πορεία που έχει αυτή την εβδομάδα, πιστεύω ότι στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής θα μπορέσουμε να ζητήσουμε κάποια χαλάρωση αυτού του μέτρου» δήλωσε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση την Τρίτη ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, επιμένοντας σε δημόσιες δηλώσεις που αποκαλύπτουν τις ισχυρές κυβερνητικές πιέσεις στην επιτροπή λοιμωξιολόγων.

«Για εμάς το όριο των 100 ατόμων στη δεξίωση δεν έχει νόημα. Το έχω πει πολλές φορές. Πρέπει να αρθεί διότι πρέπει να δουλεύουν και τα catering κατά τον τρόπο που δουλεύουν τα εστιατόρια» δήλωσε ακόμα ο υπουργός, προσθέτοντας με νόημα πως «δεν θέλω να φέρω την επιτροπή σε μία δύσκολη θέση και να πω ότι τελείωσε η πανδημία, η πανδημία δεν τελείωσε, είναι ακόμα εδώ».

Υπενθυμίζεται πως ακόμα βρίσκεται σε ισχύ το όριο 100 ατόμων σε δεξιώσεις, ενώ τον Ιούνιο αναμένεται να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα για τις εκδηλώσεις, τα καταστήματα εστίασης και δεξιώσεις για εξωτερικούς χώρους.

Οι παρούσες δηλώσεις ακολουθούν τις προηγούμενες του ίδιου την περασμένη εβδομάδα, που και πάλι προδικάζοντας την πορεία της πανδημίας έβαλε στο τραπέζι το άνοιγμα περισσότερων δραστηριοτήτων, πάντα υπό την αίρεση της υποχώρησης της διασποράς, η οποία ωστόσο μπορεί να εμφανίζεται στις ημέρες μας μειωμένη, όμως συνοδεύεται και από την μείωση των ελέγχων που ανακοινώνονται.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Αδ. Γεωργιάδης προχώρησε και σε δηλώσεις για την πορεία της αγοράς και για την στήριξη που αναμένεται να λάβει το προσεχές διάστημα, σημειώνοντας πως «η αγορά πια λειτουργεί πολύ ομαλά. Όσον αφορά την εστίαση πηγαίνει εξαιρετικά καλά. Όσον αφορά το λιανικό εμπόριο, το οποίο πέρασε στην αρχή μία κάμψη, μετά την κατάργηση του click inside έχει ανέβει και αυτό πάρα πολύ και πηγαίνει αρκετά καλά».

«Δεν έχω ανησυχία για την επόμενη ημέρα και θα σας πω και γιατί. Πρώτον, οι επιχειρήσεις όλο το διάστημα που ήταν κλειστές ενισχύθηκαν επαρκώς από την κυβέρνηση και αυτό φαίνεται και από τον δείκτη της ανεργίας και από τους εργαζόμενους. Δεύτερον, τα μέτρα στήριξης δεν θα αφαιρεθούν απότομα αλλά σταδιακά έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να δουλέψουν. Τρίτον, τα προγράμματα ΕΣΠΑ τα οποία είναι στοχευμένα για την εστίαση, τον τουρισμό, τα γυμναστήρια κ.λπ. θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να πάρουν μπρος γρηγορότερα και να ενταχθούν ομαλά στο νέο επιχειρηματικό κόσμο της μετά Covid εποχής. Και τέταρτον, είμαι απολύτως βέβαιος ότι τα χρέη που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας με κάποιο τρόπο θα ρυθμιστούν. Όλο αυτό μαζί μου λέει ότι θα πάμε καλά» δήλωσε ακόμα ο υπουργός Ανάπτυξης.