Οι υποψήφιοι στις πανελλαδικές της φετινής χρονιάς εκτός απ’ το γεγονός ότι βρέθηκαν σε πρωτόγνωρες συνθήκες, όπως αυτές της πανδημίας, να καλούνται να καλύψουν κανονικά την αντίστοιχη ύλη, ήρθαν αντιμέτωποι και με το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και ειδικότητα της Ελάχιστης Βάσης εισαγωγής. Με τη θεσμοθέτηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, αναμένεται ότι φέτος θα μείνουν εκτός Α.Ε.Ι. 20.000 έως 30.000 υποψήφιοι σε σχέση με τη περσινή χρονιά, καθώς και ότι θα δημιουργηθούν χιλιάδες κενές θέσεις σε περιφερειακά Α.Ε.Ι., με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στατιστικά του υπουργείου Παιδείας φαίνεται ότι «κόβονται» από την ΕΒΕ περίπου 15.000 υποψήφιοι. Παράλληλα, άλλοι 15.000 υποψήφιοι θα μείνουν εκτός Πανεπιστημίων διότι δεν χωράνε στον προσφερόμενο αριθμό εισακτέων των Πανεπιστημίων. Ετσι για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, το 1/3 των υποψηφίων, «κόβονται» ή δεν «χωράνε» στα Πανεπιστήμια, όπως ανέδειξε και ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών». 

«Δεν θέλουμε εισαχθέντες, θέλουμε αποφοίτους»

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, η Νίκη Κεραμέως κλήθηκε να δώσει απαντήσεις, μεταξύ άλλων, για τους χιλιάδες υποψήφιους που δε θα μπουν σε πανεπιστήμια φέτος με το νέο σύστημα.

«Σε σχέση με πέρυσι υπάρχει ένας αριθμός υποψηφίων που δεν πληρούν τις ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις… Εμείς θέλουμε αποφοίτους όχι εισαχθέντες» επισήμανε η Νίκη Κεραμέως σχολιάζοντας την ελάχιστη βάση εισαγωγής στις Πανελλήνιες.

Στη συνέχεια, επισήμανε ότι «κάναμε μια μεγάλη αλλαγή, δηλαδή ότι μπήκανε ακαδημαϊκά κριτήρια για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. Θέλουμε φοιτητές, αλλά θέλουμε και αποφοίτους, δεν θέλουμε να εγκλωβίζονται από ένα πανεπιστήμιο από το οποίο δε θα αποφοιτήσουν και να είναι μια ζωή με ένα απολυτήριο λυκείου. Τέθηκαν ελάχιστες προϋποθέσεις για να μην εγκλωβίζονται τα παιδιά μας… Να έχουμε υπόψη μας ότι τέσσερις στους 10 φοιτητές δεν αποφοιτούν ποτέ γιατί δεν πληρούν τις ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις για να φοιτήσουν».

Με 20.988 μόρια, «αποτυχημένος άριστος»

Την ίδια ώρα, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός μαθητή η οποίο με 20.988 μόρια δεν καταφέρνει να μπαίνει ούτε στη δεύτερη σχολή επιλογής του.

Ο μαθητής Κατάκαλος Διονύσης από το 1o Πρότυπο Λύκειο Αθηνών σε ανοιχτή επιστολή του προς την Νίκη Κεραμέως για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής εξηγεί ότι συγκεντρώνει 20.988 και όμως δεν εισάγεται στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ ή του ΑΠΘ λόγω της ΕΒΕ στα ειδικά μαθήματα.

«Γνωρίζω ότι ο χρόνος σας είναι περιορισμένος και για αυτόν τον λόγο θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος χωρίς να σταθώ σε προσωπικές απόψεις. Είμαι τελειόφοιτος μαθητής του λυκείου και από σήμερα ένας Αποτυχημένος άριστος και συμμετείχα στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις στοχεύοντας να εισαχθώ στην Αρχιτεκτονική σχολή του ΕΜΠ. Κατάφερα με κόπο να συγκεντρώσω 20.988 μονάδες στο σύνολο (17.898 μονάδες στα μαθήματα και 3.090 στο σχέδιο), δηλαδή 1838 μονάδες πάνω από την περσινή βάση. Όμως σήμερα έμαθα ότι παρότι αρίστευσα δεν θα μπορέσω να εισαχθώ στο ΕΜΠ, ούτε στην δεύτερη επιλογή μου που ήταν το ΑΠΘ. Αυτό συμβαίνει γιατί στο ελεύθερο σχέδιο η βαθμολογία μου ήταν 13.6 μονάδες ενώ η ΕΒΕ του αντίστοιχου ειδικού μαθήματος ήταν 14.0. Έτσι για 0.43 μονάδες στο ελεύθερο σχέδιο μου στερείται η θέση για την οποία πάλεψα» σημειώνει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του που δημοσιεύτηκε στο Alfavita.gr.

«Σκεπτόμενος τα παραπάνω και γνωρίζοντας ότι δεκάδες συμμαθητές μου βρίσκονται στην ίδια κατάσταση, μου δημιουργούνται οι εξής απορίες: Δεν είναι άδικο το ίδιο νομοσχέδιο που «διακρίνει» τους άριστους να τους αποκλείει συγχρόνως και από τα πανεπιστήμια; Και πως καλείται ένας μαθητής που δεν κάνει σχέδιο στο σχολείο και διδάσκεται ελεύθερο και γραμμικό διαδικτυακά να μπορέσει να αποδώσει ικανοποιητικά;» αναρωτιέται ακόμα ο μαθητής.

«Ανορθολογικό και άδικο είναι το νέο σύστημα που πέρασε η κυβέρνηση»

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Alpha 9.89» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, υπογράμμισε ότι χιλιάδες μαθητές, οι οποίοι αποκλείστηκαν από την πρόσβαση στο πανεπιστήμιο- και οι οικογένειές τους, βλέπουν πια ξεκάθαρα το πόσο ανορθολογικό και άδικο είναι το νέο σύστημα που πέρασε η κυβέρνηση». «Ακόμα και μαθητές που αρίστευσαν δεν θα μπορέσουν να εισαχθούν, οπότε καταρρέει και το επιχείρημα της ΝΔ ότι μόνο όσοι θα γράφουν κάτω από τη βάση δεν θα εισάγονται στο πανεπιστήμιο. Είναι πλέον σαφές ότι η αλλαγή δεν έγινε για την “ποιότητα” του συστήματος αλλά για την πελατεία των ιδιωτικών κολλεγίων», επεσήμανε ο ίδιος.