«Δεν θέλουμε να γίνουμε Αμερικανοί, δεν θέλουμε να γίνουμε Δανοί, θέλουμε να είμαστε Γροιλανδοί», ανέφεραν οι ηγέτες των πέντε κομμάτων του κοινοβουλίου, προσθέτοντας ότι «το μέλλον της Γροιλανδίας πρέπει να αποφασιστεί από τους Γροιλανδούς».

Η δήλωση ήρθε λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Τραμπ, ο οποίος επανέλαβε την ανάγκη για απόκτηση της Γροιλανδίας, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει να την αποκτήσουν, γιατί, διαφορετικά, η Ρωσία ή η Κίνα θα την καταλάβουν. «Εάν δεν το κάνουμε εμείς, η Ρωσία ή η Κίνα θα καταλάβουν τη Γροιλανδία και δεν πρόκειται να έχουμε τη Ρωσία ή την Κίνα ως γείτονες», είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Η Γροιλανδία, με πληθυσμό 57.000 ατόμων, είναι αυτόνομη περιοχή του Βασιλείου της Δανίας, αλλά ο Τραμπ επανέλαβε ότι η αμερικανική παρουσία στη Γροιλανδία, μέσω στρατιωτικής βάσης που διατηρεί από το 1951, είναι ανεπαρκής. «Υπερασπίζεσαι την κυριότητα. Δεν υπερασπίζεσαι τις μισθώσεις», δήλωσε.